Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Πώς προκρίνεται η Εθνική Ελλάδας στην τελική φάση του Euro 2024

Πώς προκρίνεται η Εθνική Ελλάδας στην τελική φάση του Euro 2024

0

Η Εθνική Ελλάδας έχασε από την Ολλανδία και είδε τις ελπίδες της για πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024 να εξανεμίζονται

Μία επισκόπηση των πιθανών αντιπάλων της Εθνικής

H Εθνική Ελλάδας πάλεψε, αλλά ηττήθηκε 1-0 από την Ολλανδία στην Opap Arena, με αποτέλεσμα οι «οράνιε» να σφραγίσουν τη δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω από τη Γαλλία. Ωστόσο, η κληρονομιά των εμφανίσεων του Nations League είναι εδώ, προκειμένου να τη βοηθήσει να διεκδικήσει μέσω άλλης οδού το πολυπόθητο εισιτήριο για το Euro 2024, το οποίο θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας.

Εθνική Ελλάδας – Euro 2024: Ο δρόμος του Nations League

Το path της Εθνικής Ελλάδας μέσω του Nations League έχει «κλειδώσει» και ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξουν τα δεδομένα είναι κάποια από τις ομάδες που το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογιέτ θα βρει μπροστά του, να καταφέρει να προχωρήσει απευθείας από τα προκριματικά του Euro 2024. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο.

H Ελλάδα έχει τεθεί επικεφαλής του δεύτερου γκρουπ της League C του Nations League, χάρη στην πολύ καλή της πορεία στη διοργάνωση. Αντίστοιχα επικεφαλής είναι το Καζακστάν στο τρίτο γκρουπ και η Γεωργία στο τέταρτο. Η Τουρκία, που ήταν πρώτη στο Group 1 κέρδισε την απευθείας πρόκριση από τα προκριματικά του Euro 2024 και το Λουξεμβούργο, που ήταν δεύτερο με 11 βαθμούς, παίρνει τη θέση της.

Πώς προκύπτουν τα ζευγάρια; Με βάση τη βαθμολογία τους στο Nations League, στο League C. Η Γεωργία συγκέντρωσε 16 βαθμούς, η Ελλάδα 15, η Τουρκία 13, το Καζακστάν 13 και το Λουξεμβούργο 11. Ο πρώτος, λοιπόν, αντιμετωπίζει τον τέταρτο και ο δεύτερος τον τρίτο. Από τη στιγμή που η Τουρκία προκρίθηκε απευθείας, τη θέση της παίρνει το Λουξεμβούργο.

Οι ομάδες αυτές θα βγάλουν το εισιτήριο για τη Γερμανία, με τα ζευγάρια να χωρίζονται ως εξής:

Ημιτελικά

21/03/2024: Γεωργία – Λουξεμβούργο

21/03/2024: Ελλάδα – Καζακστάν

Τελικός

26/03/2024: Γεωργία/ Λουξεμβούργο – Ελλάδα/Καζακστάν

Προκριματικά Euro 2024: Ο όμιλος του Καζακστάν

Το Καζακστάν ηττήθηκε από τη Δανία με 3-1 στο τελευταίο του ματς και βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15 βαθμούς. Πρώτη είναι η Σλοβενία με 19 βαθμούς, ακολουθεί η Δανία με 19 επίσης, το Καζακστάν με 15, Φινλανδία με 12, Β.Ιρλανδία 6 και Άγιος Μαρίνος 0.

Στη συνέχεια, οι Δανοί έχουν μπροστά τους την πρώτη Σλοβενία, διεκδικώντας την πρώτη θέση του ομίλου, ενώ κλείνουν τις υποχρεώσεις τους στο Μπέλφαστ. Το Καζακστάν, από την άλλη, έχει μπροστά του δύο δύσκολα παιχνίδια και όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει την απευθείας πρόκριση.

Προκριματικά Euro 2024: Ο όμιλος της Γεωργίας

Η Γεωργία συνέτριψε με 4-0 την Κύπρο, συνεχίζοντας με… φόρα μετά το φιλικό της ξέσπασμα επί της Ταϋλάνδης και έπειτα από τρεις σερί ήττες, μεταξύ των οποίων το «βαρύ» 1-7 από την Ισπανία. Έχει μπροστά της δύο ματς, όμως το… τρένο για την απευθείας πρόκριση στο Euro 2024 έχει πλέον αναχωρήσει και σ’ αυτό βρίσκονται η Ισπανία με τη Σκωτία, η οποία την τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει τη Νορβηγία.

Προκριματικά Euro 2024: Ο όμιλος του Λουξεμβούργου

Η εντός έδρας ήττα από τη Σλoβακία, χάρη στο γκολ του Ντούρις στο 77′ της αναμέτρησης, ουσιαστικά καταδίκασε το Λουξεμβούργο, αφήνοντάς του πλέον… 1% πιθανότητες απευθείας πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2024 μέσω των προκριματικών. Η διαφορά «άνοιξε» στους πέντε βαθμούς, με την Πορτογαλία να έχει αφήσει όλους τους υπόλοιπους πολύ πίσω.

Η Σλοβακία πρέπει να χάσει και στα δύο ματς που της απομένουν, με Ισλανδία εντός έδρας και με Βοσνία εκτός και παράλληλα το Λουξεμβούργο να κερδίσει τα εναπομείναντα παιχνίδια του, το τελευταίο εκ των των οποίων είναι με το Λιχτενστάιν των μηδέν βαθμών. Καμιά από τις δύο ομάδες δεν έχει απέναντί της την Πορτογαλία.

Κι αν ανατραπούν όλα τα δεδομένα στα προκριματικά Euro 2024;

Αν γίνουν… θαύματα και καταφέρει να προκριθεί το Καζακστάν από τον όμιλό του, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Λουξεμβούργο στον ημιτελικό και η Γεωργία θα παίξει με το Αζερμπαϊτζάν. Αν πάλι κάνει την απόλυτη ανατροπή το Λουξεμβούργο, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν και το άλλο ζευγάρι θα είναι το Γεωργία – Αζερμπαϊτζάν.

Στην ακραία περίπτωση, την οποία γράφουμε μόνο για λόγους πιθανοτήτων, καταφέρουν και το Καζακστάν και το Λουξεμβούργο να κάνουν το θαύμα και να προκριθούν απευθείας στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro 2024, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία το Κόσοβο. Ωστόσο, όλα αυτά είναι απλώς σενάρια και θα χρειαστεί να γυρίσει ο ποδοσφαιρικός κόσμος ανάποδα για να συμβούν. Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα πολύ βατό μονοπάτι μέσω του Nations League, το οποίο αποδεικνύεται ένα πολύ καλό «κανονάκι» για την καλοκαιρινή γιορτή του ποδοσφαίρου.

Πληροφορίες από το gazzetta.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επτά μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές Ταεκβοντό της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σε διασυλλογικό πρωτάθλημα έγχρωμων ζωνών Βορείου Ελλάδος Ολοκληρώθηκε το 2ο προκριματικό …