Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Οι νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία μετά την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η  S&P

Οι νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία μετά την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η  S&P

0

Ιδιαίτερα ευχάριστα είναι τα νέα για την ελληνική οικονομία, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έδωσε την Παρασκευή επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την από BB+ με θετική προοπτική, σε BBB- με σταθερή προοπτική και η χώρα μας ανακτά μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης από τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά την DBRS, ενώ αναμένεται ακόμα η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Η S&P υπογραμμίζει στη σχετική της έκθεση, πως αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

-Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει.

-Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

-Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138% το 2026, έναντι 189% του ΑΕΠ το 2020. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Για την ανακοίνωση της S&P, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η οποία αν και είναι μία από τους τέσσερις οίκους που «αναγνωρίζει» η ΕΚΤ, δεν βρίσκεται στο top 3 των «μεγάλων οίκων».

Η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και επιστρέφει στην κατάταξη των «επενδύσιμων» χωρών.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…