Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μέλι μόνο για …δείγμα φέτος!

Μέλι μόνο για …δείγμα φέτος!

0

Βροχές, καύσωνας και ξηρασία «στέγνωσαν» τις κυψέλες

 

Ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας και περισσότερους ελέγχους για τις «ελληνοποιήσεις»  ζητούν οι μελισσοκόμοι

 

Μέλι μόνο για δείγμα έχουν φέτος πολλοί μελισσοκόμοι της Ξάνθης! Όλοι μιλούν για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την μελισσοκομία λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και είχε σαν αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της παραγωγής μελιού και ως εκ τούτου μεγάλες ανατιμήσεις και αθρόες εισαγωγές!

Ξερά λουλούδια δεν …βγάζουν μέλι!

Ο άστατος καιρός και ιδιαίτερα η μεγάλη ξηρασία του καλοκαιριού  επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην ανθοφορία που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού από τις μέλισσες.

Όπως εξήγησε ο μελισσοκόμος Άγγελος Πεχλιβάνης “Φέτος η χρονιά είναι χάλια. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις. Ο πρώτος “τρύγος” για το ανθόμελο επί της ουσίας χάθηκε, δεν “τρυγήσαμε” καθόλου μέλι. Στη συνέχεια ήρθε ο καύσωνας επηρεάζοντας πάλι την παραγωγή με αποτέλεσμα να έχουμε την μικρότερη παραγωγή σε μέλι ”. Ο κ. Πεχλιβάνης σημειώνει πως οι μελισσοκόμοι της Ξάνθης παράγουν άριστης ποιότητας μέλι και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών άνοιγε την πόρτα για εισαγωγές ή ακόμη για ελληνοποιήσεις και νοθείες μελιού εφιστώντας στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σ’ ότι αφορά την αύξηση της τιμής ο κ. Πεχλιβάνης σημείωσε πως η τιμή δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και θα εξαρτηθεί από την συνολική παραγωγή μελιού σ’ όλη τη χώρα.

Ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας

Να σημειώσουμε ότι οι πυρκαγιές μείωσαν πολύ τα πευκοδάση τα οποία δίνουν το 60% – 65% της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Η μέση παραγωγή μελιού στην Ελλάδα υπολογίζεται στα δέκα κιλά ανά κυψέλη, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 17 κιλά ανά κυψέλη. Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αυξηθεί, ενώ ο μεγαλύτερος βραχνάς για τους επαγγελματίες είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών. Γι αυτό και οι μελισσοκόμοι ζητούν περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …