Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν κινδυνεύει η Θράκη από τα σωματίδια του άνθρακα

Δεν κινδυνεύει η Θράκη από τα σωματίδια του άνθρακα

0

Ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης ως καθηγητής του ΔΠΘ με ειδικότητα «Aτμοσφαιρική Φυσική και Τεχνολογία» αναλύει έγκυρα δεδομένα στο «Ε»

Έγκυρες μετρήσεις παρέχονται από την Εθνική Υποδομή για την παρακολούθηση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη

Σε εθνικό επίπεδο η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αναντίρρητα, οι τέτοιας φύσεως μεταβολές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Ειδικότητα «Aτμοσφαιρική Φυσική και Τεχνολογία», Κωνσταντίνος Κουρτίδης επισημαίνει στο «Ε» τα αποτελέσματα έγκυρων μελετών με έμφαση στην Θράκη στηριζόμενος σε συμπεράσματα που προκύπτουν κατόπιν μελέτης δεδομένων της Εθνικής Υποδομής για την παρακολούθηση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Κλιματικής Αλλαγής.

Στα Ιωάννινα υψηλές τιμές συγκέντρωσης άνθρακα

«Οι μόνες έγκυρες μετρήσεις στην Ελλάδα είναι αυτές που είτε διενεργούνται από έγκυρους φορείς ή αυτές που παρουσιάζονται από την Εθνική Υποδομή για την παρακολούθηση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όπως επίσης και κατά τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις, σας πληροφορώ ότι τόσο στην Ξάνθη, όσο και στις άλλες πόλεις της Θράκης, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αέριας ρύπανσης παραπάνω από όσο έχει οποιαδήποτε πόλη τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα και θα τολμήσω να πω και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, αυτή την συγκεκριμένη εποχή (σχεδόν καλοκαίρι ακόμη) δεν παρατηρούνται υψηλές τιμές κάπου. Τον χειμώνα, ωστόσο, καταγράφονται υψηλές τιμές στα Ιωάννινα. Αυτό προκύπτει ως λογικό απότοκο της τοπογραφίας, μιας και η περιοχή ‘’κλείνεται’’ από βουνά, όπως επίσης επιδρούν και οι μετεωρολογικές συνθήκες που δεν βοηθούν στον εξαερισμό της πόλης. Γι’ αυτό πολλές φορές τα Ιωάννινα έχουν υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης σωματιδίων άνθρακα ακόμη και συγκριτικά με την Αθήνα. Γενικά οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων είναι καλό να κινούνται σε χαμηλές τιμές, διότι έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα στην υγεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιτρεπτά και μη όρια και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Συμπερασματικά, σε σχέση με τα όρια που ισχύουν αυτή την στιγμή πανευρωπαϊκά όλη η Θράκη βρίσκεται κάτω από αυτές τις τιμές, αν και υπάρχουν και κάποιες περιοχές της χώρας που τις υπερβαίνουν λίγο. Υπάρχουν και άλλα όρια τα οποία βέβαια θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε αυτό το σημείο τονίζεται ότι δεν είναι νομικώς δεσμευτικά, απεναντίας αποτελούν μία σύσταση, δηλαδή, είναι πολύ χαμηλές οι τιμές που θέτει ως όρια και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένα μέρος στην Ευρώπη και γενικά στο βόρειο ημισφαίριο που να είναι κάτω από αυτές τις τιμές, ίσως μονάχα κάποιες περιοχές στην Βόρεια Σκανδιναβία που είναι ακατοίκητες. Αυτό που είναι εφικτό είναι η τήρηση των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι το πετυχαίνουμε» τονίζει καταληκτικά ο αρμόδιος καθηγητής.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όχι λιγότερο από 14 ευρώ το αρνί στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου

«Τσιμπημένο» κατά ένα ευρώ τουλάχιστον από πέρυσι – Τρίβουν τα χέρια τους φέτος οι π…