Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ψυχρολουσία: Στα 1,50 ευρώ το λίτρο αναμένεται  φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Ψυχρολουσία: Στα 1,50 ευρώ το λίτρο αναμένεται  φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

0

Επιδότηση στην αντλία ζητούν οι  Πρατηριούχοι καυσίμων για να πέσει η τιμή στα 1,25

 

Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση

 

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αλλά η τιμή του προμηνύεται  τσουχτερή αφού τα σημάδια δείχνουν ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι στα 1,50 ευρώ. Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Πρατηριούχοι καυσίμων ζητώντας άμεσα παροχή επιδότησης στην αντλία προκειμένου να μειωθεί η τιμή και να μπορέσουν οι καταναλωτές να φουλάρουν τους λέβητες.

1,40 – 1,50 ευρώ η τιμή εκκίνησης αν δεν δοθεί επιδότηση στην αντλία

Όπως μας ενημερώνει από το σωματείο Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθη ο κ. Χαραλαμπίδης η μόνη λύση για να πέσει η τιμή είναι να δοθεί η επιδότηση στην αντλία όπως πέρσι που από 1, 40 ευρώ μετά την επιδότηση του κράτους και των διυλιστηρίων η τιμή έπεσε στα 1,20: «Πέρσι το  επίδομα στην αντλία λειτούργησε. Όλη η επιδότηση από το κράτος και τα διυλιστήρια έφτανε στα 20 λεπτά και έτσι μπορούμε να πουλάμε περίπου 1,20. Το ίδιο πρέπει να γίνει και φέτος και η Ομοσπονδία μας πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μας ανακοινώθηκε κάτι. Η τιμή είναι υψηλή, ο κόσμος έχει μεγάλες δυσκολίες, όλα είναι ακριβά. Εμείς λέμε από την αρχή και το επίδομα θέρμανσης που είναι άλλο να ενσωματωθεί με την επιδότηση στην αντλία και να το παίρνουν όλοι και να μην χρειάζεται να τρέχουν στους λογιστές».

Άλλο η επιδότηση στην αντλία και άλλο το επίδομα θέρμανσης

Να σημειώσουμε ότι το επίδομα θέρμανσης είναι ξεχωριστό και χορηγείται στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια ενώ από την επιδότηση στην αντλία επωφελούνται όλοι καθόσον επιδοτείται η τιμή αγοράς του καυσίμου.

Τι προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ: «Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η  Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου  θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο  να δοθεί αναλογικά στην αντλία,  όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης  σε επίπεδα  1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί  σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.

Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.

Καμία απώλεια  δεν θα έχουν οι πραγματικοί  δικαιούχοι,  τουναντίον  όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος.

Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.   Είναι ευρέως  γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα,  όπως άλλωστε επιβεβαιώνει  και η Κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία,  θα εκλείψει και η μεγάλη  γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»  με αποτέλεσμα την σημαντική  μείωση εργασιακού κόστους και  δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ,  παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών,  που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση.

Μην αμελείτε το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν  να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους.

Οι καταναλωτές  του πετρελαίου θέρμανσης  για το αγαθό της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους  Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…