Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πράσινη» ενέργεια: Ρεκόρ δεκαετίας το οκτάμηνο του 2023

«Πράσινη» ενέργεια: Ρεκόρ δεκαετίας το οκτάμηνο του 2023

0

Πώς οι ΑΠΕ έκλεψαν την παράσταση από τα ορυκτά καύσιμα, αύξηση της ζήτησης κατά 5,7% τον Αύγουστο

Ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας σημείωσε η παραγωγή καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά το οκτάμηνο του 2023, η οποία διαμορφώθηκε σε 16.683 γιγαβατώρες, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 4 τεραβατώρες την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Αντίστοιχα, η ηλεκτροπαραγωγή από τα συμβατικά καύσιμα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σημείωσε ιστορικό χαμηλό παρουσιάζοντας μείωση κατά 25.6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Ρεκόρ σημείωσαν οι ΑΠΕ και ως προς το μερίδιο τους στην κάλυψη της ζήτησης κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 που αντιστοιχούσε στο 41.9%, σχεδόν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από το προηγούμενο υψηλό του 2022 (37.5%), ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης (49.1%).

Ακόμα πιο μεγάλη ήταν η αύξηση της συνεισφοράς τους στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, αφού ΑΠΕ μαζί με μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 56.7%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη περσινή επίδοση, την ίδια περίοδο κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες (48.7%). Την υπόλοιπη ζήτηση κατά το οκτάμηνο κάλυψαν το φυσικό αέριο με μερίδιο 28.4% που ήταν το χαμηλότερο από το 2019, οι καθαρές εισαγωγές με 13.3%, ο λιγνίτης με 9.1% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 7.2%.

  • Σεισμοί: ο εφιάλτης της ανθρωπότητας

    – αλλαγή της συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι στην  μητέρα γη και η πράσινη ε…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…