Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της Π.Ε. Ξάνθης

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της Π.Ε. Ξάνθης

0

Μ. Πίνη, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο «Ε»: «Το βλέπουμε ουμανιστικά και ‘’αγκαλιάζουμε’’ όλους τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη»

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν 15 έως 17 Σεπτεμβρίου

Με το βλέμμα στραμμένο στον νομό Ξάνθης, αλλά και με την έγκριση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΑ:ΨΧ63ΟΡ1Ο-6Υ0), το ΚΕ.Σ.Ο – Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ διοργάνωσε τριήμερες δράσεις προληπτικής ιατρικής από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Κουρτίδη, την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου και το σταθερό του Εταίρο σε δράσεις φιλανθρωπίας την peoo.gr – Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, όπως επίσης και με άλλους συνεργάτες, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και η Ευθυνη.

Παιδίατροι κι ενδοκρινολόγοι κατέληξαν σε σημαντικά ευρήματα, διέγνωσαν καρκίνους, κλειστές καρωτίδες και δύο παιδάκια με Asperger στο πλαίσιο τριήμερων δράσεων προληπτικής ιατρικής

Οι δράσεις, με 15μελές κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και οπτικών που ήρθαν από την Αθήνα ξεκίνησαν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και «αγκαλιάζονται» επιπλέον από τοπικούς οπτικούς του νομού Ξάνθης. Με τις ευλογίες του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, καθώς και του Αναπ. Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο κ. Αγαθάγγελου. Επισημαίνεται πως τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης & Περιθεωρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

Η οφθαλμίατρος Αναστασία Σερέπα, οι παιδίατροι Αντώνης Κοντός, Αφροδίτη Σακαλίδου, Μαίρη Κουκουβιτάκη και Μαργαρίτα Μαρκούρη, όλοι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο ακτινοδιαγνώστης εξειδικευμένος στις παθήσεις του Θυρεοειδούς Εμμανουήλ Πετρόπουλος, η καρδιολόγος Δήμητρα Κωβαίου και η γενική χειρουργός, επίσης εξειδικευμένη στις επεμβάσεις των ενδοκρινολογικών αδένων και του θυρεοειδούς μέλη της Ευθύνης, πλαισιωμένοι από μια δεκάδα έμπειρων οπτικών-οπτομετρών μελών της peoo.gr – Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, εξέτασαν στα Κέντρα Υγείας Αβδήρων, Ξάνθης, Σταυρούπολης και Εχίνου, στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης, στο Οικοτροφείο Ξάνθης, στο ΚΑΠΗ Ξάνθης, και στα Γηροκομεία «Μέγας Βασίλειος» και Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ‘’Άγιος Παντελεήμων’’ εκατοντάδες πολίτες και παιδιά, καθώς και άτομα φιλοξενούμενα σε Ιδρύματα, που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Επιπροσθέτως, η ομάδα των πολλαπλών ειδικοτήτων γιατρών, εκτός των κεντρικών δομών της Ξάνθης, παρείχε παιδιατρικές, ενδοκρινολογικές και οπτομετρικές εξετάσεις με στόχο την προσφορά γυαλιών οράσεως, όπου χρειαζόταν. Επισημαίνεται δε πως η δράση αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων δράσεων που πραγματοποίησε το ΚΕ.Σ.Ο- Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ με την peoo.gr – Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών 26-28 Μαΐου στην Κομοτηνή, οι οποίες ολοκληρώθηκαν 13και 14 Σεπτεμβρίου με την απόδοση 70 ζευγαριών γυαλιών οράσεως στη περιοχή της Π.Ε Ροδόπης και στη πόλη της Κομοτηνής.

Τέλος, εκπρόσωποι του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας ευχαριστούν θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Κουρτίδη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον Πρωτοσύγκελο π. Σωφρόνιο Γκουτσίδη, τη Διευθύντρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Ξάνθης Μ. Μελισσά, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης Νίκο Αποστολίδη και όλους όσους συνέβαλαν στη φιλανθρωπική αυτή δράση.

Μαίρη Πίνη- Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών-

Σειρά επισκέψεων σε Κέντρα Υγείας στον Νομό Ξάνθης, στην Ξάνθη, στην Σταυρούπολη, στα Άβδηρα, στον Εχίνο, στο πρώην Ψυχολογικό, σε Οικοτροφείο στην Παλιά Πόλη ΑμεΑ και στα δύο γηροκομεία, στον Άγιο Παντελεήμονα και στον Άγιο Βασίλειο

Η κ. Πίνη ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τονίζει συμπληρωματικά στο «Ε»:

«Ο φορέας μας είναι το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας το οποίο είναι ένα Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αυτήν την δράση φέτος την κάναμε τον Μάιο στην Κομοτηνή. Έτσι, πήγαμε σε όλο τον νομό Ροδόπης προσκεκλημένοι από τον κ. Νίκο Τσιλιγγίρη, Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Ροδόπης. Εγώ προσωπικά έχω πολύ καλές εντυπώσεις από το έργο της Μητρόπολης κι έθεσα ως στόχο η αποστολή φέτος να είναι αναβαθμισμένη. Ήρθαμε, λοιπόν, ως προσκεκλημένοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της Μητρόπολης. Πήραμε άδεια από την 4η ΥΠΕ και φτάσαμε με παιδιάτρους από την Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και με ενδοκρινολόγους από την Ιατρική Εταιρεία Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. που εμπνεύστηκε ο κ. Τσιριγωτάκης. Κατόπιν, πήγαμε σε όλα τα Κέντρα Υγείας στον Νομό Ξάνθης, δηλαδή στην Ξάνθη, στην Σταυρούπολη, στα Άβδηρα, στον Εχίνο, στο πρώην Ψυχολογικό, σε ένα Οικοτροφείο στην Παλιά Πόλη ΑμεΑ και στα δύο γηροκομεία, στον Άγιο Παντελεήμονα και στον Άγιο Βασίλειο. Εξετάστηκαν για τα μάτια τους πάνω από 200 άτομα και θα δοθούν γυαλιά οράσεως που θα τα φτιάξουν τα μέλη της ΠΕΟΟ (Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών) που είναι και εταίροι στο πρόγραμμα. Επίσης, οι παιδίατροι και οι ενδοκρινολόγοι βρήκαν και αυτοί σημαντικά ευρήματα, έπιασαν καρκίνους, κλειστές καρωτίδες και δύο παιδάκια με Asperger. Ο κόσμος, συνεπώς μπορεί να ενημερωθεί μέσα από αυτή την δράση. Στον Εχίνο εξετάσαμε τους κατοίκους παραδίδοντας μάθημα ότι δεν υπολογίζουμε διακρίσεις στην υγεία των ανθρώπων, είτε είναι χριστιανοί, είτε μουσουλμάνοι, το βλέπουμε ουμανιστικά και αγκαλιάζουμε όλους τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Απευθυνόμαστε στις ευπαθείς ομάδες, στους χαμηλοεισοδηματίες-χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους, στα ΑμεΑ και σε όποιον άλλο άνθρωπο το έχει ανάγκη. Υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν γιατροί. Γενικά, είχαμε πάρα πολύ θερμή υποδοχή από τον κόσμο κι όλοι μας ρωτούσαν πότε θα κάνουμε κι άλλη επίσκεψη. Αυτό, δεν χωρά αμφιβολία πως μας συγκίνησε, μας έκανε πιο υπεύθυνους και τους υποσχεθήκαμε πως θα επαναλάβουμε την επίσκεψη με την πρώτη ευκαιρία».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…