Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η μελισσοκομία στον Πόντο» στην «καρδιά» των Κομνηνών

«Η μελισσοκομία στον Πόντο» στην «καρδιά» των Κομνηνών

0

Η εκδήλωση-ημερίδα έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

Γ. Τουλουμίδου στο «Ε»: « Δόθηκε έμφαση στη λαϊκή ιατρική και στο ‘’παλαλόν μελ’’»

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η μελισσοκομία στον Πόντο» την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 17:30. Ειδικότερα, η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Η κα Γεύση Τουλουμίδου μεταφέρει στο «Ε» την εικόνα της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα βέβαια στέκεται στη συνεισφορά του κ. Φωτιάδη την οποία βέβαια επεσήμανε και ο Μητροπολίτης που τίμησε με την παρουσία του τους συμμετέχοντες-διοργανωτές.

Υπογραμμίζει η κα Τουλουμίδου στο «Ε»:

«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ειπώθηκαν διάφορα πράγματα για το μέλι από αρχαιοτάτων χρόνων και δη για το μέλι του Πόντου. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη λαϊκή ιατρική, δηλαδή σε παραδοσιακές συνταγές εκείνων των χρόνων. Δόθηκε έμφαση στον Τοπαλίδη, ο οποίος ήταν αναντίρρητα ένας από τους πιο ξακουστούς μελισσοκόμους της περιοχής. Σε αυτόν αποδίδεται η ίδρυση του 1ου Ιδρύματος Μελισσοκομικών Μελετών και τα Μελισσοκομικά Νέα, δηλαδή ένα περιοδικό με είκοσι χρόνια κυκλοφορίας, το 1ο Μελισσοκομικό Περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Ο Τοπαλίδης, ο οποίος ήταν και εκπαιδευτικός στον Πόντο, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Βοήθησε, λοιπόν με την γνώση και την τέχνη του τους ανθρώπους, του χρωστάμε πολλά!»

Ο Μητροπολίτης τίμησε με την παρουσία του τους συνδιοργανωτές, άκουσε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του λαδιού στο πλαίσιο της εκδήλωσης

«Επιπροσθέτως, μιλήσαμε για τις ιδιότητες που έχει το ‘’παλαλόν μελ’’,το ‘’τρελό’’ μέλι του Πόντου, γνωστό ως ‘’ντελί μπαλ’’ στην Τουρκία. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό πως έχει μέχρι και παραισθησιογόνες ιδιότητες, ήταν το ‘’όπλο’’ της περιοχής».

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…