Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Προσφύγων Σεβάσματα» της Μητρόπολης Ξάνθης

Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Προσφύγων Σεβάσματα» της Μητρόπολης Ξάνθης

0

Έλαβε χώρα στο Παλιό Δημαρχείο το απόγευμα του Σαββάτου λίγο πριν την επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2023

Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων: «Η έξοδος του ελληνισμού από τη μικρασιατική γη είναι ένα τραυματικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία τόσο του ελληνικού κράτους, όσο και του ελληνικού έθνους»

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Προσφύγων Σεβάσματα» της Μητρόπολης Ξάνθης στο Παλιό Δημαρχείο παρουσία και του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα.

Κ. Παντελεήμων: «Σήμερα σχεδόν το 90% των ενοριών της Ξάνθης είναι προσφυγικές»

«Το 2023, το έτος το οποίο διανύουμε, σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης η οποία μετά την Μικρασιατική καταστροφή άλλαξε τη μοίρα του ελληνισμού. Με την ανταλλαγή πληθυσμών όσοι γλίτωσαν πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας τις προγονικές εστίες. Μετά το 1923 ο ελληνισμός ακρωτηριάστηκε και αναγκάστηκε να ζήσει μόνο στη δυτική πλευρά του Αιγαίου μακριά από τα παράλια της Ιωνίας, του Εύξεινου Πόντου. Η έξοδος του ελληνισμού από τη μικρασιατική γη είναι ένα τραυματικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία τόσο του ελληνικού κράτους, όσο και του ελληνικού έθνους. Πρόσφυγες έφτασαν στην καινούργια πατρίδα ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι. Πολλοί μάλιστα κράτησαν και το κλειδί του σπιτιού με την ελπίδα επιστροφής. Έφεραν τα ιερά και όσια, εικόνες, ιερά λείψανα, λατρευτικά σκεύη. Διαφυλάχτηκαν και ακολούθησαν ως πρόσφυγες και αυτά τον λαό Του Θεού που εκπατριζόταν. Σήμερα σχεδόν το 90% των ενοριών της Ξάνθης είναι προσφυγικές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παντελεήμων.

Πληροφορίες για την Έκθεση:

-Διάρκεια:2-9 Σεπτεμβρίου

-Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:30 και 18:00 – 23:00

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…