Αρχική ΓΝΩΜΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Μικρά σχόλια για Μεγάλα θέματα

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Μικρά σχόλια για Μεγάλα θέματα

0

Κάθε λίγο και λιγάκι, με κάποια ευκαιρία – όλο και κάτι βρίσκεται – μιλούμε για την Αριστερά.

Πιστεύω ότι είναι από τις πιο ρευστές λέξεις. Κατά τον Ηράκλειτο «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί», ανάλογα θα λέγαμε ότι «Αριστερά αγαπά να κρύβεται». Εννοώ ότι δεν ταυτίζεται ο όρος πάντοτε με όσα λέμε γι’ αυτόν.

Θα πω όσο πιο σύντομα γίνεται τις σκέψεις μου για τον όρο «Αριστερά».

Πιστεύω, η Αριστερά προϋποθέτει την παρουσία και τη δράση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Ένα Όραμα για δίκαιη και ωραία κοινωνία κινεί τον Άνθρωπο σε Οργάνωση και Αγώνα.  Γι’ αυτό το κόμμα της Αριστεράς είναι κόμμα των μελών που παλεύουν για το Όραμα καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας.

Μια άλλη παράμετρος που μετράει πολύ είναι ο Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, φτωχού από πλούσιο, γυναίκας από άντρα, εκμετάλλευση «απολίτιστου» από «πολιτισμένο».

Ένα σημείο πολύ σημαντικό έχει να κάνει με την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Με ποιο τρόπο λύνονται οι διαφορές. Διάλογος και Πειθώ, όχι Βία και Πόλεμος. Τα χρήματα είναι ένα μέσο για τη διακίνηση του εμπορίου και τίποτε περισσότερο. Τα χρήματα δεν είναι σκοπός είναι μέσον στην κοινωνία – κοινωνία μικρή  και μεγάλη.

Παλεύουμε για τα μεγάλα και όχι για τα μικρά, πρώτα για το Δάσος και όχι για το Δέντρο.

Τα Πυρηνικά είναι μια κακή προοπτική στην πορεία του κόσμου μας. Η Κλιματική Αλλαγή ήδη άρχισε να μας πυροβολεί. Θα μας πυροβολεί θέλουμε δε θέλουμε – γι’ αυτό τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι με τα Πυρηνικά.

Παλεύουμε για να φύγουμε από το Σύστημα και όχι για να καλλωπίσουμε το Σύστημα.

Όταν λέω τον όρο «Αριστερά» συμπεριλαμβάνω όσα προανέφερα και μερικά άλλα, πολύ σημαντικά – όπως ήθος, μελέτη, γνώση, ειλικρίνεια, ευθύτητα…

Μα για να ελαφρύνουμε τα πράγματα, ας θυμηθούμε ό,τι έλεγε ο Τζίμης Πανούσης: «Αν σας πει κάποιος ότι ανήκει εις την Αριστερά, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή Αριστερά βγαίνοντας;»

Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…