Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος χρόνου σε μία εβδομάδα για 5 βασικές φορολογικές προθεσμίες του Αυγούστου

Τέλος χρόνου σε μία εβδομάδα για 5 βασικές φορολογικές προθεσμίες του Αυγούστου

0

Ποιες είναι αυτές

Σε μία εβδομάδα εκπνέουν οι προθεσμίες για σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις και για τις οποίες οι υπόχρεοι και οι υπόχρεες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου λήγουν οι σχετικές προθεσμίες για την καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τη δήλωση λήξης ή τροποποίησης μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά και την κατάθεση ενστάσεων σχετικά με την «τήρηση του κριτηρίου αύξησης της πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος». Αυτό αφορά επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που έκαναν προσλήψεις στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, αλλά δεν είδαν στα εκκαθαριστικά τους την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις που εκπνέουν 31 Αυγούστου και τις οποίες οι υπόχρεοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν είναι οι εξής:

-Μέχρι την 31η Αυγούστου στις 15:00 θα πρέπει να γίνει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για τους 500.000 φορολογούμενους και φορολογούμενες (εκτός από τα μέλη εταιρειών ΟΕ – ΕΕ που έχουν περιθώριο έως 15/09/2023), που δεν έχουν προχωρήσει σε δήλωση των εισοδημάτων που είχαν το 2022. Για όσους και όσες προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα και σε περισσότερες από 8 δόσεις, που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δίνει τη δυνατότητα για έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που δεν καταβάλει το σχετικό φόρο, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως το τέλος του μήνα αλλά χωρίς την έκπτωση του 3% που ισχύει για την εφάπαξ εξόφληση. Για όσους, επίσης, υπέβαλαν δήλωση έως 31/07/2023 και πλήρωσαν την πρώτη δόση τρέχει η  πληρωμή της 2η δόσης φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο  φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι υπόχρεοι  ανέρχεται συνολικά σε 3,1 δισ. ευρώ.

-Οι ιδιοκτήτες και ιδιοκτήτριες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν μέχρι τη Πέμπτη 31 Αυγούστου, την τέταρτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ, που τους έχει βεβαιωθεί και φτάνει αθροιστικά τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ φτάνουν τις δέκα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας, που διασφαλίζει περισσότερες δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις. Όπως ο φόρος εισοδήματος έτσι και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

-Μέχρι το τέλος του μήνα επίσης θα πρέπει να γίνει η πληρωμή δόσεων από ρυθμίσεις σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία.

-Στο τέλος Αυγούστου εκπνέει και η δεύτερη παράταση που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους ενδιαφερόμενους για να δηλώσουν τις αλλαγές σε ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που έληξαν στο τέλος του 2022. Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 978.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

-Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022 αλλά δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται φέτος από την πληρωμή. Οι επιτηδευματίες μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου και να εξαιρεθούν. Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα να απαλλαγούν φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 400-1.000 ευρώ έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης από 1.9.2022 και μετά κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μάλιστα, περίπου 66.000 επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ήδη ότι δικαιούνται  την έκπτωση. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, είτε από λάθος είτε επειδή οι προσλήψεις δηλώθηκαν χειρόγραφα αντί ηλεκτρονικά κλπ και έτσι πολλοί την έχασαν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…