Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Yποχρεωτικά POS σε ταξί και περίπτερα: “Κάρτες παντού” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Yποχρεωτικά POS σε ταξί και περίπτερα: “Κάρτες παντού” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

0

Υψηλά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Να μην υπάρχει κανένας επαγγελματίας που να μην δέχεται πληρωμές με κάρτα, να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πληρωμές με μετρητά, το κράτος να πάψει να πιστώνει τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία του χρήματος στη φυσική μορφή του, είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για τους αμέσως επόμενους μήνες. Συνήθειες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θα αλλάξουν καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο: Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Τα οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για να πληρώνουν με κάρτα δεν έχουν αποδώσει -η έκπτωση φόρου που προβλέπει σήμερα ο νόμος δίδεται σε ελάχιστους, καθώς το κίνητρο είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τον ΦΠΑ που ζητάει ο επαγγελματίας- οπότε όλο το βάρος σχεδιάζεται να πέσει στην αύξηση της ποσότητας του ηλεκτρονικού χρήματος.

Σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, θα καταβάλλεται από το 2024 σε κάρτα και όχι με πίστωση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των επιδομάτων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος πληρωμής. Επιδόματα τέκνων, γέννησης παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι τα πρώτα που θα μπουν στον σχετικό κατάλογο ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και τα επιδόματα ανεργίας.

Το σκεπτικό είναι το εξής: Τα κοινωνικά επιδόματα προορίζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών. Έτσι, τα ψηφιακά χρήματα θα δαπανώνται κυρίως σε supermarket, καταστήματα τροφίμων κλπ και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη “μαύρων” συναλλαγών (π.χ ηλεκτρονικός τζόγος κλπ). Συνολικά, το ετήσιο κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο και το ζητούμενο είναι σταδιακά, η πίστωση σε ψηφιακές κάρτες να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Το σχέδιο θα συμπληρωθεί με την επέκταση των POS σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα. Άμεσα θα ανακοινωθεί η επέκταση στα ταξί αλλά και τα περίπτερα. Η εξάπλωση της ασύρματης τεχνολογίας (δίκτυα 5G υψηλής ταχύτητας) αλλά και η μείωση των προμηθειών από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι έχουν απομακρύνει πολλά από τα εμπόδια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια για την επέκταση.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση με τους τραπεζίτες στο υπουργείο Οικονομικών από τους οποίους και ζητήθηκε να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Άλλωστε, η κυκλοφορία του χρήματος σε ηλεκτρονική μορφή αφήνει έσοδα στις τράπεζες και το κράτος είναι ένας από τους καλύτερους “πελάτες”. Η επέκταση των POS θα γίνει με υπουργική απόφαση η οποία θα αναγράφει τους νέους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας που θα αποκτήσουν υποχρεωτικά τη συσκευή ανάγνωσης καρτών. Θα υπάρξει περίοδος συμμόρφωσης και θα ακολουθήσουν υψηλά πρόστιμα που θα φτάνουν ακόμη και στα 1500 ευρώ για τους παραβάτες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…