Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

0

Σεπτέμβριος ο κρίσιμος μήνας
Από Σεπτέμβριο τελικά τα νέα για το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό αποφάσισε προχθές κατά τη μακρά σύσκεψή της η Πολιτική Γραμματεία.
Η εκλογή θα προέλθει μέσω ενός διαρκούς συνεδρίου όπου και θα γίνει ο απαραίτητος διάλογος και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του προέδρου.
Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη τελικά συμφώνησαν μεν ότι διαφωνούν αλλά τελικά αποφασίστηκε η ημερομηνία του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα προηγηθούν διάφορες συσκέψεις, επαφές, διαβουλεύσεις για το κρίσιμο θέμα του επικεφαλής.
Γ.Δ.


Άνδρας ή γυναίκα;
Καλές και απαραίτητες οι οργανωτικές διαδικασίες που ξεκίνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως πολλοί άλλη αγωνία έχουν όπως διαπίστωσα από συζητήσεις που είχα.
Εκείνο που πάνω απ’ όλα ενδιαφέρει είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί τελικά στο αξίωμα του προέδρου ή της προέδρου.
Το ερώτημα που κυριαρχεί στα μέλη είναι το εξής ένα: Άνδρας ή Γυναίκα θα είναι τελικά το πρόσωπο που θα εκλεγεί;
Από τις συζητήσεις που έκανα, δύο πρόσωπα έχουν αρκετές πιθανότητες. Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Υποψήφιοι προφανώς θα υπάρξουν και άλλοι, αλλά αυτοί συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες κυρίως από τη νέα γενιά των μελών.
Γ.Δ.


Παραμένει το όνομα
Και κάτι τελευταίο για σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξιόπιστη πηγή σε σχετική ερώτηση απάντησε πως τα πρόσωπα αλλάζουν, είναι εφήμερα, όχι όμως και τα ονόματα των κομμάτων με ιστορία.
Η απάντηση προφανώς εννοούσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή του ονόματος, θα διατηρηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Έτσι, για ΣΥΡΙΖΑ θα συζητάμε στη συνέχεια και ΣΥΡΙΖΑ θα εννοούμε. Προφανώς όμως με νέο προσανατολισμό σε επίπεδο ιδεολογικό. Μάλλον την σοβαρή από κάθε άποψη απόφαση αυτή θα λάβουν τα σχετικά όργανα τα οποία θα δεσμεύουν την από δω και πέρα πορεία του κόμματος, άσχετα με όποιον είναι στο τιμόνι.
Γ.Δ.


Θα ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ;
Η συζήτηση ήταν αναμενόμενη για την μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη.
Η αιτία γνωστή, η παραίτηση Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε πολιτικό προβληματισμό συνολικά στην Κεντροαριστερά.
Δεν είναι βέβαια κάποιο μικρό και ασήμαντο γεγονός.  Πρόκειται για μια παραίτηση πολιτικού αρχηγού που αναδιατάσσει τον συγκεκριμένο χώρο και πιθανότατα να ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ.
Ένα ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί και θα επιδιώξει να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αξιώσεις στο δικομματικό παιγνίδι.
Βάσιμα ως εκ τούτου στη Χαριλάου Τρικούπη δεν μιλούν, σιωπούν και ετοιμάζονται για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γ.Δ.


Σε δίνη ο ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ
Περίοδος ανακατατάξεων και μεγάλων αλλαγών για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού μετά την παραίτηση Τσίπρα μένει  ακέφαλος και μπαίνει στην διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Αν κρίνουμε από κάποιες δηλώσεις, τα σημάδια δεν είναι καλά για την ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επικρατεί γκρίνια και εσωστρέφεια στις …φυλές του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια θα επικρατήσει ενώ ήδη υπάρχουν κάποιες αποσχιστικές τάσεις από την πασοκογενή πτέρυγα.
Το θέμα είναι ότι  μέχρι να γίνουν όλες οι  διαδικασίες θα υπάρχει κενό στην άσκηση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το ΠΑΣΟΚ το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να αναλάβουν τα ηνία και να εδραιωθούν στον χώρο της κεντροαριστεράς και στον ρόλο της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.
Ίσως δεν έχουν άδικο!.
Μ.Ξ.


Πέντε στην αφετηρία
Πέντε τελικά στην αφετηρία των δημοτικών εκλογών για το δήμο Ξάνθης. Όσοι περίμεναν ότι ο Δημαρχόπουλος δεν θα «κατέβει» διαψεύστηκαν. Το δήλωσε πρόσφατα δημόσια σε σχετική εκδήλωση. Άρα έχει πάρει τις αποφάσεις του και τα σκυλιά δεμένα, όπως λέει μια λαϊκή παροιμία.
Έτσι, έχουμε τους πέντε συνδυασμούς με τους επικεφαλής που είναι Τσέπελης, Μελισσόπουλος, Κοντός, Δημαρχόπουλος, Βογιατζής.
Τώρα, ως προς το τι «ψάρια θα πιάσει» ο κάθε συνδυασμός, αυτό είναι νωρίς να το πούμε.
Πάντως ο Τσέπελης ως εν ενεργεία δήμαρχος σίγουρα έχει κάποια πλεονεκτήματα με το μέρος του, τα οποία προφανώς θ’ αξιοποιήσει και είναι και λογικό. Ο καθένας στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Όμως κρατείστε και μία πιθανότητα. Αυτή της έκπληξης της πρώτης Κυριακής.
Γ.Δ.


Ερωτηματικά για τα αυτοδιοικητικά
Ναι, όντως το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, κυρίως του δεύτερου βαθμού, δηλαδή στις Περιφέρειες.
Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ζουν σε μια περίοδο οργασμού, έντασης και υψηλού επιπέδου αισιοδοξίας. Γι’ αυτό, θεωρούν μεγάλη ευκαιρία να δώσουν τον αγώνα τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ως εκ τούτου  και στη δική μας περιφέρεια.
Μάλιστα, κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δηλώνουν ότι Μέτιος και Τοψίδης θα χάσουν τον ύπνο τους με όσα τους περιμένουν. Μάλιστα σημειώνουν πως την περίπτωση Σιμιτσή ο Μέτιος καλό είναι να την ξεχάσει.
-Ήγγικεν ο καιρός λοιπόν και πλέον το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τον Ρουβίκωνα. Ενωμένο, δυνατό, με νέα στελέχη.
Γ.Δ.


Δεν είναι προνομιακός ο χρόνος
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκονται μακριά από τα άμεσα ενδιαφέροντά του, πανελλαδικά και τοπικά.
Το άμεσο ενδιαφέρον του είναι η εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, το ποιος θα εκλεγεί θα αποτελέσει και την προϋπόθεση για ανάλογο ενδιαφέρον. Κι αυτό υπό όρους, διότι σήμερα, όποιος αποφασίσει να εκτεθεί θα έχει μόνο φθορά.
Η ευθύνη βέβαια σε τοπικό επίπεδο για την περιφέρεια είναι στους Ζεϊμπέκ, Χατζηθεοδώρου και Τσαμπάζη, η οποία είναι και επαγγελματικό στέλεχος.
Πάντως, τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ θ’ αλλάξουν πλέον σημαντικά, ο χρόνος για κάθε είδος εκλογική αναμέτρηση είναι αρνητικός και ο καθένας σκέφτεται την πολιτική του επιβίωση.
Γ.Δ.


Η παραίτηση Ζερενίδη
Συζητήθηκε αρκετά, είναι γεγονός, η υποβολή παραίτησης του Γιάννη Ζερενίδη από δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Η κοινή γνώμη ξαφνιάστηκε τόσο από την παραίτηση όσο και για τον χρόνο της ανακοίνωσης, διότι η αντιδημαρχία που κατείχε ο Ζερενίδης είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ο ίδιος βέβαια επικαλέστηκε προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, αλλά στην αγορά κυκλοφόρησε ως αιτία η πρόθεση του Ζερενίδη να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Στράτου Κοντού.
Ότι η παραίτηση είναι μία απώλεια για τον Τσέπελη, αυτό είναι γεγονός γι’ αυτό και θα υπάρξει άμεση αντικατάστασή του. Ο Γ.Ζερενίδης από την αρχή είχε τη απόλυτη εμπιστοσύνη Τσέπελη, γι’ αυτό και του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει ελεύθερα στον τομέα του.
Πάντως, είναι γνωστό ότι τέτοιες μεταγραφές γίνονται στις εκλογές και μάλιστα αρκετές έχει κάνει και ο Τσέπελης.
Γ.Δ.


Ποιος θα μπει στην θέση του Γιάννη Ζερενίδη;
Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών έργων και Υπηρεσιών Γιάννη Ζερενίδη. Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους που έγινε το κενό πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί. Έτσι σύμφωνα με την σταυροδοσία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να καθίσει η κα Σοφία Ψωμά αν και εφόσον όμως παραιτηθεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου. Αν δεν γίνει αυτό τότε ο επόμενος είναι ο Χρήστος Καραπαπάζογλου. Ποιος  όμως θα αναλάβει  αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων; Αυτό είναι καλό ερώτημα που μέχρι στιγμής μόνο ο δήμαρχος  μπορεί να απαντήσει. Πάντως υπάρχει  μεγάλος προβληματισμός από την δημοτική αρχή και από  την παράταξη κάποιοι προαλείφονται παρότι δεν είναι εκλεγμένοι.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…