Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

0

Είναι αντίπαλοι, όχι εχθροί
Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, που θα είναι ιδιαίτερα έντονη έως σκληρή, αξίζει εγκαίρως να γίνει μια επισήμανση.
Σ’ αυτήν λοιπόν την αντιπαράθεση, οι παρατάξεις που θ’ αναμετρηθούν και στις δύο εκλογές, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι είναι απλά αντίπαλοι ιδεολογικοί, όχι εχθροί.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά μου αυτή διότι υπήρξαν κατά το παρελθόν πολλά παραδείγματα που εξαιτίας της εκλογικής αντιπαράθεσης δημιουργήθηκαν ρήξεις σοβαρές που μάλιστα συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Ας χαμηλώσουν επομένως τα λόγια που σίγουρα θ’ ακουστούν. Ας γίνει αντιπαράθεση επί των πεπραγμένων και μόνον, κι όχι σε προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο. Το τι επιθυμεί να προσφέρει στον τόπο η κάθε δημοτική παράταξη, όχι επί προσωπικού.
Γ.Δ.


Απαίτηση για το μέλλον
Πιστεύω ακράδαντα πως οι δημοτικές παρατάξεις κι αυτές για την περιφέρεια, πως έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιος βγήκε κερδισμένος από τις βουλευτικές εκλογές.
Κέρδισε πανηγυρικά ο Μητσοτάκης (προσέξτε, ο Μητσοτάκης, να εξηγούμαστε) τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Ο πρώτος μιλούσε για το τι επιθυμεί να δημιουργήσει, ο άλλος εμφάνισε μια μαύρη εικόνα και αναφερόταν στο παρελθόν.
Αυτή η εικόνα λοιπόν του μέλλοντος από τη μία και του παρελθόντος από την άλλη, ας προβληματίσει και τους δικούς μας επικεφαλής, τόσο για τον δήμο όσο και για την περιφέρεια.
Γ.Δ.


Προσβολή για την πόλη
Μια εικόνα ντροπής και αγανάκτησης την Κυριακή το απόγευμα.
Αντίκρυσα για άλλη μια φορά και είμαι βέβαιος πως κι εσείς θα το έχετε δει και θα νιώσατε το ίδιο άσχημα.
Λοιπόν, στο σημείο που βρίσκονται οι κάδοι απορριμμάτων, τα αντικείμενα που ήταν μέσα τελικά, μετά την επέλαση των γνωστών Τσιγγάνων, βρέθηκαν έξω πάνω στο πεζοδρόμιο.
Πλαγιάζουν τον κάδο για να μπορούν να δουν τι έχει μέσα, κι αρχίζουν να βγάζουν έξω ό,τι υπάρχει μέσα. Το δε απαράδεκτο της ιστορίας είναι ότι αφήνουν τα σκουπίδια που έβγαλαν εκεί έξω. Βιάζονται να πάνε και σε άλλους κάδους, δεν τους ενδιαφέρει η εικόνα που αφήνουν πίσω τους.
Δε γνωρίζω τι μπορεί να γίνει αλλά αυτή η εικόνα θα πρέπει να σταματήσει διότι θίγει και ντροπιάζει όλους μας. Επιτέλους, να ενημερωθούν οι κάτοικοι του γνωστού οικισμού να σταματήσουν αυτήν την ιστορία γιατί θα υπάρχει τιμωρία τους.
Γ.Δ.


Το μέλλον θα μετρήσει
Το να μηρυκάζει κανείς το παρελθόν στις δημοτικές εκλογές ως μέσον άσκησης αντιπολίτευσης, δε νομίζω ότι προσθέτει πόντους στη φαρέτρα του. Απεναντίας, οι δημότες δεν θα εκτιμήσουν τις ακραίες εκφράσεις, την άρνηση των πάντων, τον ισοπεδωτικό λόγο.
Η απαίτηση σωστής και σοβαρής αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη. Παράθεση στοιχείων, νούμερα, παραλείψεις υποσχέσεων. Αυτά θα μετρήσουν, συν την σοβαρή αναφορά των στοιχείων του προγράμματος που προτείνει στους δημότες.
Λόγος σοβαρός, υπεύθυνος, επιχειρήματα, προτάσεις. Αυτή θα πρέπει να είναι η εικόνα από την πλευρά της αντιπολίτευσης για να έχει επιτυχία και αποδοχή κατά τη δική μου εκτίμηση.
Γ.Δ.


Είναι σοβαρό θέμα
Συμπολίτης που πήγε για δροσιά και κολύμπι σε παραλία της περιοχής μας, συνάντησε μια άσχημη εικόνα για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα.  Μάλιστα θεώρησε πως έπρεπε να γίνει γνωστό ευρύτερα και μου τηλεφώνησε για να το επισημάνουμε ως εφημερίδα.
Λοιπόν, όπως είπε, διαπίστωσε εκεί στην παραλία να γίνεται τεράστια σπατάλη νερού. Κυρίως δε από τους μικρούς που πάνε και ξαναπάνε στα ντους και μένουν εκεί και να παίζουν, με το νερό να σπαταλιέται.
Ποιο, το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό και το οποίο σε λίγο, με την αύξηση της θερμοκρασίας θα γίνει αν όχι σπάνιο, περιζήτητο σε πάρα πολλές χώρες, κι ανάμεσα σ’ αυτές και στη χώρα μας.
Αυτό το σοβαρό θέμα επεσήμανε ο συμπολίτης και είχε δίκιο για την ανησυχία του. Βέβαια, κατά την συζήτηση επεσήμανε και την ευθύνη των γονιών που θα έπρεπε να εξηγούν στα παιδιά τους πως το νερό δεν είναι κάτι αυτονόητο και πως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα. Διότι όταν θ’ αρχίσει να λείπει, τότε ίσως να είναι και αργά.
Γ.Δ.


Έρχεται ο καύσωνας «Κλέων»
Έρχεται ο καύσωνας με την κωδική ονομασία «Κλέων» και μάλλον έχει να πέσει πολύ …κλάμα από τον ιδρώτα! Έκτακτο δελτίο υψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Πρόκειται για αφρικανικό καύσωνα αφού αέριες μάζες έρχονται από Αφρική και το  καμίνι θα είναι διαρκείας έως 6 μέρες! Η ΕΜΥ δεν δίνει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασία για ΑΜΘ αλλά περισσότερο  για Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα αλλά σίγουρα κι εμάς θα μας επηρεάσει. Όπως κάθε φορά με τους καύσωνες μιας και έχουμε συνηθίσει πια, χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από τους χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους αλλά και μικρά παιδιά.
Ευτυχώς είμαστε ευλογημένος σαν νομός αφού σε μισή ώρα έχουμε δύο επιλογές και βουνό και  θάλασσα! Να τα λέμε κι αυτά!
Μ.Ξ.


Γιατί καθυστερεί ο ορισμός νέου αντιδημάρχου Τεχνικών έργων;
Πέρασαν 10 ημέρες από την παραίτηση του Γιάννη Ζερενίδη κι ακόμη δεν έχει οριστεί ο αντικαταστάτης του στην  αντιδημαρχία τεχνικών έργων και υπηρεσιών καθώς και στις επιτροπές. Μην ξεχνάμε ότι ήταν υπεύθυνος και για την Πολιτική Προστασία, στην Επιτροπή Ποιότητας, την οικονομική επιτροπή. Η κα Ψωμά τον αντικατέστησε στα έδρανα του  δημοτικού συμβουλίου αλλά μόνο ο δήμαρχος ξέρει αν θα τον αντικαταστήσει και στα υπόλοιπα. Πάντως παρατηρείται μια καθυστέρηση από μέρους της δημοτικής αρχής. Υπάρχει  κάποια δυστοκία; Δεν βρίσκουν άλλον κατάλληλο; Ακούγεται το  όνομα του κ. Αφεντούλη Τσακιρίδη αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Πληροφορίες είναι ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα.
Μ.Ξ.


Νέες ταυτότητες;
Ο νέος υπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης προχώρησε σε βαρυσήμαντη δήλωση. Είπε λοιπόν ότι σε δυο μήνες οι Έλληνες θα αποκτήσουμε νέες ταυτότητες. Είπε ακόμη ότι θα έχουν το σχήμα των πιστωτικών καρτών και πρόσθεσε πως αμέσως μετά θ’ ακολουθήσουν τα νέα διαβατήρια.
Λοιπόν, μια υπενθύμιση έτσι για την ιστορία. Παρόμοιες δηλώσεις έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές. Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, δήλωναν ότι οσονούπω έρχονται οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ε, λοιπόν, πέρασαν χρόνια κι ακόμη δεν φάνηκαν στον ορίζοντα. Γι’ αυτό ας μη βιάζεται ο κύριος Μηταράκης. Ας γίνουν, ας ετοιμαστούν και διανεμηθούν και τότε τα συγχαρητήρια για την επιτυχία.
-Πρώτα να γίνουν τ’ αβγά και μετά τα κακαρίσματα, λέει ο λαός μας.
Γ.Δ.


Δύο προϋποθέσεις
Άτυπα, εδώ και καιρό, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δύο είναι οι προϋποθέσεις για την επίτευξη της νίκης ενός συνδυασμού.
Πρώτη προϋπόθεση ο επικεφαλής να είναι αξιόλογη προσωπικότητα. Να έχει κατάλληλη μόρφωση, να διαθέτει ικανότητα στην επικοινωνία και να διακατέχεται από την φιλοδοξία να προσφέρει στον τόπο του έργα που θα μείνουν και ν’ αποδεικνύουν την προσφορά του.
Δεύτερη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η επιλογή των μελών του συνδυασμού. Θα πρέπει να είναι άτομα γνωστά στην κοινωνία, καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά, με γνώσεις και διάθεση προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Αυτές τις δύο προϋποθέσεις θεωρώ προσωπικά πως πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. προϋποθέσεις βασικές και όσα περισσότερα προσόντα ακόμη καλύτερα.
Γ.Δ.


Είναι προσβολή, είναι ντροπή
Η είδηση είναι γνωστή παρότι δεν της δόθηκε ιδιαίτερη προβολή. Λοιπόν, εν συντομία: Σε ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε προχθές συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής.
Βέβαια, η εκδήλωση είχε σκοπιμότητα διότι υλοποιήθηκε σε εκκλησία κι όχι σε κάποιον άλλο κατάλληλο χώρο. Το τι επεδίωκαν οι εμπνευστές αυτής της ιστορίας δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Θέλαν να προσβάλλουν τον ιερό ναό και την ορθόδοξη θρησκεία. Σκέφτομαι όμως τι θα λέγαν οι γείτονες εάν γινόταν κάτι παρόμοιο σε τζαμί σε Ξάνθη ή Κομοτηνή.
Αντί άλλων, παραθέτω το σχόλιο του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν για την «εκδήλωση»  στον ναό. Αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:
«Η εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής η οποία έλαβε χώρα στην ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης, μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει. Τέτοιου είδους προσβλητικές ενέργειες σε μνημεία που κατά το παρελθόν υπήρξαν χώροι θρησκευτικής λατρείας, είναι απερίφραστα καταδικαστέες και σίγουρα δεν προάγουν τον σεβασμό της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς».
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …