Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

0

Περιφερειακές εκλογές Ι
Ας αφήσουμε όμως τους ψευτοπατριώτες να βράζουν στο ζουμί τους κι ας δούμε τις εκλογές που έχουμε σύντομα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Υπάρχουν εξελίξεις λοιπόν, κυρίως στην Περιφέρειά μας.
Η ΝΔ έκλεισε με τον Χρήστο Μέτιο, ως αναμενόταν εξάλλου. Απομένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες θα έχει δικούς του υποψήφιους και είναι θέμα ημερών να οριστούν οι επικεφαλής ανά περιφέρεια.
Ως προς τους δήμους, θα κληθούν να αποφασίσουν οι νομαρχιακές επιτροπές κι αυτό θα γίνει σύντομα. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί στήριξη σε κάποιον από τους υφιστάμενους συνδυασμούς.
Γ.Δ.


Περιφερειακές εκλογές ΙΙ
Για το ΠΑΣΟΚ ως προς την Περιφέρεια ΑΜΘ πρέπει ν’ αποκλειστεί το όνομα του πρώην υπουργού Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί αυτή την υποψηφιότητα.
Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο είναι η απόφαση να υπάρξει συνδυασμός κι αυτό μάλλον θα γίνει σε λίγες ημέρες με την επιλογή του πρώτου μεταξύ ίσων βέβαια, που θα στελεχώσουν την προσπάθεια.
Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα πρόκειται για προσπάθεια που θα στηρίζεται σε νέους υποψήφιους, με γνώσεις, ενθουσιασμό και διάθεση προσφοράς στον τόπο με ανιδιοτέλεια και όραμα για το νέο, το διαφορετικό.
Γ.Δ.


Θερινός πολιτισμός ή κάτι άλλο; Ι
Το θέμα συζητήθηκε έντονα και αναλυτικά στην παρέα αφού το ερώτημα που τέθηκε ήταν απλό: Τι ακριβώς είναι όλες αυτές οι διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι στο νομό μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα;
Είναι αλήθεια πως ακούστηκαν πολλές απόψεις, αντικρουόμενες μεταξύ τους.
Υπήρξαν οι υποστηριχτές των λαϊκών πανηγυριών που στηρίζονται σε τοπικό σκοπό. Να έρθουν οι κάτοικοι στο πανηγύρι, να έρθουν και οι ξενιτεμένοι και οι εσωτερικοί μετανάστες. Να γίνει το συναπάντημα, να ιδωθούν, να χορέψουν, να θυμηθούν τους παλιούς φίλους, να δουν τους ηλικιωμένους γονείς, ν’ ακούσουν τα τραγούδια του τόπου τους, να μερακλωθούν, να δουν φίλους και συμμαθητές.
Αυτή είναι η μία πλευρά, η θετική θα λέγαμε, που έχει συναισθηματισμό, μνήμες, αγάπη, συγκίνηση και χαρά για τις αναμνήσεις που δένουν τους ανθρώπους με τη γενέτειρα, το παρελθόν με το παρόν.
Γ.Δ.


Θερινός Πολιτισμός ή κάτι άλλο; ΙΙ
Υπάρχει όμως και μια διαμετρικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η περίπτωση μιας συναυλίας, όπου καλείται κάποιος τραγουδιστής της επικαιρότητας. Στην περίπτωση αυτή απλά συγκεντρώνεται ένα διαφορετικό κοινό, χωρίς ειδική σχέση μεταξύ τους. Απλά συγκεντρώθηκαν για ν’ ακούσουν τον ή την τραγουδίστρια και πέραν τούτου ουδέν. Εδώ, σ’ αυτήν την περίπτωση λείπει, απουσιάζει ο Πολιτισμός, το συναίσθημα, η ανθρώπινη σχέση. Πας, ακούς, φεύγεις.
Υπάρχει όμως και η άλλη όχθη. Όπως όλα όσα συνέβησαν στα Άβδηρα το Σάββατο βράδυ. Τόσο με την εξαίρετη και μοναδική ομάδα «Γέφυρες», όσο και με την ξενάγηση στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου και την απόλαυση της ανατολίτικης μουσικής από εκτελεστές με γνώση του είδους. Εδώ σ’ αυτήν την περίπτωση ξεχείλιζε ο Πολιτισμός, η χαρά της δημιουργίας, η συγκίνηση για το όμορφο θέαμα, για τη μοναδικότητα.
Γ.Δ.


Έψαξαν αλλά δεν βρήκαν την ….πυρκαγιά στο Ωραίο
Συναγερμό σήμανε χθες στο μεσημέρι στην Πυροσβεστική για  πυρκαγιά στο Ωραίο του Δήμου Μύκης. Άμεση ήταν η κινητοποίηση για τον εντοπισμό της. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην περιοχή και  μέχρι και πυροσβεστικό ελικόπτερο πέταξε κάνοντας περιπολίες πάνω από τον οικισμό και την γύρω περιοχή μήπως εντοπίσει κάποια  εστία. Αλλά ευτυχώς δεν βρέθηκε τίποτε. Δεν ήταν fake news η ειδοποίηση για πυρκαγιά αλλά εικάζεται ότι εκδηλώθηκε κάποια μικροεστία που την αντελήφθησαν αμέσως οι κάτοικοι και την έσβησαν ωστόσο ειδοποίησαν καλού κακού και  την Πυροσβεστική όπως όφειλαν. Είναι πολύ θετικό αυτό  γιατί δείχνει ότι η τοπική κοινωνία έχει  τα μάτια της ανοιχτά για την αυτοπροστασία της. Είναι γεγονός ότι η φωτιά αν δεν κατασβεστεί  στο πρώτο μισάωρο από την εκδήλωσή της  μετά ξεφεύγει ιδιαίτερα αν είναι οι συνθήκες τέτοιες όπως ισχυροί άνεμοι. Να σημειώσουμε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 2 χθες στην Ξάνθη με υψηλότερο τον 5, δηλαδή χαμηλός.
Μ.Ξ.


Περί του νέου Προέδρου της ΣΕΚΕ
Το θέμα της ανάληψης της προεδρίας της ΣΕΚΕ από τον πρώην πρωθυπουργό, έγινε θέμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικά. Το όνομα της ΣΕΚΕ προβλήθηκε και γνωστοποιήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο. Διαφήμιση μοναδική και δωρεάν μάλιστα.
Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από τις θετικές αναφορές υπήρξαν και αρνητικές, καθώς και σκωπτικές ως προς τον ρόλο και την αποστολή του νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πάντως, όπως κι αν ερμηνεύσει την αποδοχή της πρότασης εκ μέρους του Κ.Καραμανλή που του έγινε, στον ίδιο επαφίεται ν’ αποδείξει του λόγου το αληθές.
Για την Ξάνθη πάντως είναι θετική από κάθε άποψη η παρουσία ενός πρώην πρωθυπουργού.
Γ.Δ.


Τα ίδια κάθε χρόνο
Η χώρα ζει και  πάλι τον πύρινο εφιάλτη. Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Για μια ακόμη φορά μετά το Μάτι καίγεται και πάλι ο νομός Αττικής. Σπίτια, περιουσίες χάνονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, όλα μετατρέπονται σε κρανίου τόπο. Οι κάτοικοι θα περιμένουν χρόνια να κλείσουν αυτές οι πληγές. Φταίνε οι  υψηλές θερμοκρασίες, φταίνε οι  άνεμοι αλλά από  κάπου ανάβει  μια  σπίθα. Από πού; Ανθρώπινος παράγοντας; Από αμέλεια ή σκοπιμότητα; Είναι απαράδεκτο ότι ποτέ δεν μάθαμε ποιος έβαλε την πυρκαγιά στο Μάτι; Ποιος έβαλε την πυρκαγιά στην Εύβοια; Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι  ένοχοι  παραμένουν ατιμώρητοι.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια
Μιλάμε, γράφουμε για τις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, για τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας. Όμως, οφείλουμε και μία αναφορά, σαν υπενθύμιση ότι το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση ήταν αυτό που θέσπισε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, όπως τον γνωρίζουμε, το 2010.
Το ΠΑΣΟΚ πίστευε πάντα στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους 13 μικρούς πρωθυπουργούς που τότε ήταν η μεγάλη πρόκληση, γιατί πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει ότι η αποκέντρωση είναι η μόνη λύση σε μια συγκεντρωτική εξουσία, η οποία δεν λύνει προβλήματα και είναι μακριά από τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα η υπερσυγκέντρωση εξουσιών δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Ιδέα και απόφαση του ΠΑΣΟΚ οι Περιφέρειες, για να το μάθουν οι νέοι και να το θυμηθούν οι παλιοί.
Γ.Δ.


Είμαστε των άκρων Ι
Ναι αγαπητοί φίλοι. Είμαστε λαός των άκρων. Των ηρώων αλλά και των προδοτών. Γεμάτη η ιστορία μας από περιπτώσεις πράξεων πέραν πάσης λογικής όπως και ενέργειες κακίας, ζήλειας και μίσους. Μάλιστα απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστούν και άλλες γενιές Ελλήνων έως ότου μπουν τα πράγματα σε μια ισορροπία κι αφήσουμε τα άκρα κυρίως τα αρνητικά.
Αφορμή πήρα για τα παραπάνω από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και τις δηλώσεις του δεύτερου. Αμέσως βγήκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα, συναγωνιζόμενα μεταξύ τους στο να κατηγορούν τον πρωθυπουργό για εθνική μειοδοσία, για προδοσία, για ξεπούλημα και απαίτηση ν’ απαντήσει ο Μητσοτάκης άμεσα για το τι συμφώνησε εις βάρος της χώρας.
Ακόμη χθες έγραφα πως χρειάζεται ώριμη και σοβαρή στάση και λειτουργία της Ελληνικής Λύσης κυρίως και των υπολοίπων κομμάτων ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης.
Απογοήτευση και θλίψη για το κατάντημα αυτό.
Γ.Δ.


Είμαστε των άκρων ΙΙ
Κι επειδή η ιστορία αυτή είναι σοβαρή, κι επειδή αφορά δήθεν κι εμάς στη Θράκη, για να έχετε υπόψιν σας τι υποστηρίζουν κάποιοι, ιδού το περιεχόμενο των δηλώσεων του Βελόπουλου.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης: «Ο αιμοσταγής δικτάτορας Ερντογάν, ισχυρίστηκε με δημόσιο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ότι έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την «τακτοποίηση» των θεμάτων που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης! Παρέθεσε μάλιστα και “οδικό χάρτη” για να υλοποιηθούν τα “συμφωνηθέντα”. Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν βγει άμεσα με δημόσια δήλωση του να διαψεύσει τους ισχυρισμούς Ερντογάν, είναι σα να ομολογεί εθνική μειοδοσία εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες πολίτες και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε “αλλοδαπό”. Η Ελληνική Λύση καλεί για άλλη μια φορά όσους βουλευτές της ΝΔ διαθέτουν Εθνική Αξιοπρέπεια, να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη διαφαινόμενη προδοσία».
Τι σημαίνουν όλες αυτές οι δηλώσεις; Προσπάθεια εναγκαλισμού των ακροδεξιών πολιτών εν ονόματι της επικείμενης προδοσίας του Μητσοτάκη. Στυγνή ψηφοθηρία για τους αφελείς πολίτες για ίδιον όφελος του Βελόπουλου. Τίποτε άλλο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…