Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

0

Άρχισαν περιοδείες
Ζέστη, καύσωνας · η δουλειά πρέπει να γίνει. Δηλαδή, να υλοποιηθούν περιοδείες και επισκέψεις των υποψήφιων προέδρων για το ανώτατο αξίωμα.
Έτσι, ξεχνιούνται ταλαιπωρίες και άλλα αρνητικά για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που η κάλπη η εσωκομματική θα αναδείξει τον νικητή.
Επισκέψεις λοιπόν, ομιλίες και δια ζώσης επαφές.
Ήδη η κυρία Αχτσιόγλου πάει Καβάλα, και εν γένει Βόρεια Ελλάδα, για Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται ο Νίκος Παππάς, το ίδιο περίπου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από κοντά και ο Στέφανος Τζουμάκας με τις δικές του επαφές και τις μικρές πιθανότητες.
Γ.Δ.


Με τον Μέτιο ο Μπουραζάνης
Ομολογώ πως εξεπλάγην όταν το πληροφορήθηκα. Όχι από τον ίδιο, αλλά από τρίτους. Οι οποίοι με πληροφόρησαν πως ο Κυριάκος Μπουραζάνης θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια με τον συνδυασμό του Χρήστου Μέτιου. Μετά σκέφτηκα πως είναι δικαίωμά του, όπως και ολωνών, η επιλογή με ποιον θα θέσει υποψηφιότητα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, ο Κυριάκος Μπουραζάνης με δημόσια δήλωσή του έκανε γνωστό ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των Ξανθιωτών για την περιφέρεια στηρίζοντας βεβαίως τον Μέτιο. Ο οποίος Μέτιος ψάχνει να βρει πρώην Πασόκους για να ενισχύσει τον συνδυασμό του, ξεχνώντας προφανώς πως άλλο Μητσοτάκης κι άλλο ο ίδιος.
Γ.Δ.


Φύγε εσύ, έλα εσύ
Κάποια πράγματα μπορεί να είναι σκληρά αλλά θα πρέπει να λέγονται.
Λοιπόν, θα πρέπει να έχει αντιληφθεί τώρα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ήταν λάθος να μην συνεχίσει στο πόστο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο άνθρωπος δούλεψε δύο χρόνια, έκανε προτάσεις και στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Κικίλιας, ένας οδοντογιατρός το επάγγελμα.
Ήταν λάθος και φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο. Δέκα μέρες τώρα καίγεται η Ρόδος και οι πυρκαγιές έτσι όπως πάει η κατάσταση θα μπουν στις πόλεις.
Το σύστημα φύγε εσύ που δούλεψες, έλα εσύ που είσαι άσχετος, απέτυχε παταγωδώς.
Γ.Δ.


Δυσκολίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο χρόνος περνά αμείλικτος και πλέον πιέζει αρκετά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο.
Αιτία αυτής της δύσκολης περιόδου για τα δύο κόμματα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως αυτές για τις περιφέρειες.
Το μεν ΠΑΣΟΚ ήδη ανακοίνωσε αρκετούς, αλλά μένουν και κενά και βιάζεται να τα κλείσει. Ανάμεσα σ’ αυτά τα κενά και η δική μας περιφέρεια όπου ακόμη δεν βγήκε άσπρος καπνός από τις συναντήσεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα διότι υπάρχουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη. Έτσι, το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλοντας και μη, μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Γι’αυτό και ψάχνουν συνεργασίες, κάτι όμως που το έχει ξεκόψει το ΠΑΣΟΚ οριστικά.
-Προβλήματα, πολλά και μεγάλα.
Γ.Δ.


Στη ΔΕΘ το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των δασών
Για τον καινοτόμο κυβερνητικό σχεδιασμό για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη μείωση της καύσιμης ύλης, μας προϊδέασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Τόνισε πως πρέπει να «επενδύσουμε στα δάση μας» προκειμένου η βιομάζα που βγαίνει από αυτά να αξιοποιείται σε βιοκαύσιμα και σε αγροτική βιομάζα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή οικονομικών κινήτρων για τον καθαρισμό των δασών μας, η εξειδίκευση των οποίων βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης.
Επεσήμανε πως τα δάση στην Ελλάδα είναι «εγκαταλελειμμένα και αφρόντιστα» για αυτό «υπάρχει τεράστια συσσώρευση καύσιμης ύλης», ενώ προσέθεσε πως υπάρχει σχεδιασμός για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου «να φτιάξουμε γραμμές άμυνας».
Για παράδειγμα, «δαπανήθηκε πέρυσι και φέτος ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που δαπανούσαμε επί σειρά ετών για τον καθαρισμό των δασών, 100 εκατ. ευρώ αντί για 20 εκατ. ευρώ», χωρίς ωστόσο να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί επίσημα το νέο δασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, με εύρεση πόρων που θα δίνουν κίνητρα, προκειμένου να αξιοποιείται η καύσιμη ύλη και να μετατρέπεται σε βιοκαύσιμα για αγροτικούς και άλλους σκοπούς.


Αδιάφορη χώρα
Πριν δεν υπήρχε η δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής. Υπήρχαν όμως και πάλι πυρκαγιές. Πολλές, οι περισσότερες στην Αττική. Τότε στόχος πρωταρχικός ήταν να δημιουργηθούν οικόπεδα, όπως και έγινε, σε όλα τα καμένα μέρη. Που στα λόγια θα ήταν αναδασωτέα, στην πράξη όμως έγιναν οικισμοί που σήμερα καίγονται, αφού κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια.
Αυτή λοιπόν η άναρχη δόμηση με τις ευλογίες του κράτους, που συνεχώς νομιμοποιούσε αυθαίρετα και καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου.
Πέντε εκατομμύρια περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αττική, μισή Ελλάδα και παραπάνω, κι ακόμη συνεχίζεται η τακτική των εμπρησμών για δημιουργία οικοπέδων. Σε μια χώρα του Νότου όπου οι συλληφθέντες εμπρηστές δικάζονται με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ σαν απλό πταίσμα.
Αυτή είναι η χώρα, οι πολιτικοί της. Μια χώρα που πληγώνει τα παιδιά της και καταστρέφεται με δική της ευθύνη.
Γ.Δ.


Κάποιες αλήθειες
Και με την ευκαιρία να σας πω και μια ακόμη αλήθεια.
Βγείτε από την ψευδαίσθησή σας Ξανθιώτες ότι η περιοχή μας φυλάσσεται και ελέγχεται σωστά και γι’ αυτό δεν έχουμε πυρκαγιές. Άλλος είναι ο λόγος και καλό είναι να τον πληροφορηθείτε.
Ο βασικός λόγος που δεν έχουμε πυρκαγιές, είναι ότι τα οικόπεδα εδώ δεν έχουν ζήτηση, δηλαδή δεν υπάρχει σοβαρό οικονομικό θέμα για να γίνει κάποιος εμπρηστής.
Εδώ μόνον από κάποιον κεραυνό ή τσομπάνο ή κυνηγό να υπάρξει φωτιά, η οποία και θα σβήσει μόνη της, γιατί μετά το περιαστικό και λίγο πιο πάνω έχει δέντρα πλατύφυλλα με υγρασία στο χώμα. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος. Εξάλλου το περιαστικό έχει δύο μέτρα προστασίας. Το ένα ότι έχει κρουνούς με νερό και το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό η παρούσα δημοτική αρχή υλοποίησε ένα ιδιαίτερα σοβαρό έργο με την κατασκευή περιμετρικής ζώνης πυροπροστασίας της Παλιάς Πόλης και Σαμακώβ.
Γ.Δ.


Ανταμπούφης ο αντιπολιτευόμενος
Με τη σχολαστικότητα δασκάλου – εξεταστή μη και ξεφύγει μια οξεία αντιμετωπίζει ο κ. Ανταμπούφης το ρόλο του ως αντιπολιτευόμενος που του έχει ανατεθεί μετά την συντονισμένη απουσία όλων των υπολοίπων. Για όλα έχει κάτι να πει και για όλα να προσθέσει, και δεν του ξεφεύγει το παραμικρό και το επουσιώδες. Μάλιστα διανθίζει και τις τοποθετήσεις του με ευφυολογήματα για να γίνει πιο πιεστικός. Για παράδειγμα στο χθεσινό συμβούλιο καταψήφισε την παράταση των 15 ημερών που ζήτησε εμπρόθεσμα ο εργολάβος που κάνει τις διαγραμμίσεις στις οδούς της πόλης γιατί λέτε; Επειδή επικαλέστηκε ως αιτία της καθυστέρησης του έργου που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί 31 Ιουλίου τον παρατεταμένο καύσωνα αλλά και τις έντονες βροχές του Ιουνίου. Ο κ. Ανταμπούφης όμως υποστήριξε ότι θα έπρεπε ο εργολάβος μέσα στο χρονοδιάγραμμα να τα προβλέψει αυτά! Να προβλέψει δηλαδή ότι θα έχει 15 μέρες καύσωνα και 30 μέρες βροχή ο Ιούνιος γιατί αυτά βλέπετε είναι συνηθισμένα και το μόνο ασυνήθιστο είναι το χιόνι όπως χιουμοριστικά είπε! (Γελάσαμε και σήμερα!).
Μ.Ξ.


Ένα ερώτημα
Πολύς ντόρος γίνεται για τους οφειλέτες ΕΦΚΑ που κινδυνεύουν, τάχα μου, να βρεθούν στα μανταλάκια. Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι δεν θα το κάνει η κυβέρνηση, κι έτσι οι μικροί, μεσαίοι και μεγαλοοφειλέτες δεν κινδυνεύουν να ξεφτιλιστούν.
Εξάλλου, κάθε χρόνο, χρόνια τώρα το ίδιο παραμύθι ακούμε και έργο δεν βλέπουμε.
Όλες οι κυβερνήσεις λένε μεν, αλλά μένουν στα λόγια, διότι φοβούνται, οι ανόητοι, πως το να προστατεύουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες άτομα, από την άλλη προσβάλλουν εκατομμύρια.
Γελώ κάθε φορά για τις μεθοδολογίες των κυβερνήσεων.
Μια σοβαρή κυβέρνηση οποιουδήποτε χρώματος που σέβεται τον εαυτό της δεν αφήνει χρέη ανείσπρακτα. Όμως είπαμε. Εάν χρωστούσαν κάποιοι στον υπουργό οικονομικών, δεν θα φρόντιζε να εισπράξει τα χρέη;
Σίγουρα, ναι. Τα χρέη προς το δημόσιο γιατί αδιαφορεί να εισπραχθούν κι όλο δίνει παρατάσεις;
-Κράτος μη σοβαρό, απ’ όπου κι αν το δεις, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Λιγότερα τα μέλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Σταθερές οι έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ για το νομό μας που παραμένουν εννέα τον αριθμό. Συνολικά, από 51 έδρες που έχει σήμερα, θα μειωθούν στα 45 τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Οι έδρες που χάνονται προέρχονται από τον Έβρο 2, Ροδόπη 1, Δράμα 1, Καβάλα 2.
Αναλυτικά έχουμε τις παρακάτω έδρες ανά νομό:
Νομός Ξάνθης: 9 (χωρίς διαφοροποίηση)
Νομός Ροδόπης: 8 (από 9)
Νομός Δράμας: 7 (από 8)
Νομός Έβρου:  11 (από 13)
Νομός Καβάλας: 9 (από 11)
Θάσος:  1 (χωρίς διαφοροποίηση)
Έτσι συνολικά θα υπάρχουν έξι λιγότερα μέλη. Η αναπροσαρμογή έγινε λόγω της μείωσης του πληθυσμού ανά νομό, όπως ανέδειξε η απογραφή πληθυσμού του 2021.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…