Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αργά προχωρά η υποβολή τω ν φορολογικών δηλώσεων και στην Ξάνθη

Αργά προχωρά η υποβολή τω ν φορολογικών δηλώσεων και στην Ξάνθη

0

Υπό εξέταση το αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής έως 31/8

Την έλλειψη ετοιμότητας και τα «κενά» στην εφαρμογή που ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα, καθυστερώντας τις υποβολές, επισημαίνει η πρόεδρος των λογιστών Ξάνθης

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού ούτε ένα μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας 4 στους 10, δηλαδή σχεδόν 2,5 εκ. φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Όμοια είναι η εικόνα και στην Ξάνθη, αφού, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος της Ένωσης λογιστών-φοροτεχνικών Ξάνθης Ρένα Μπατζακίδου, αφού, κατά κύριο λόγο κενά και παραλείψεις στην εφαρμογή καθυστερούν πολλές περιπτώσεις και αναγκάζουν φορολογούμενους είτε να αναμένουν τις διορθώσεις ή διευκρινίσεις πριν την υποβολή, είτε να προβαίνουν σε τροποποιητικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισημαίνει η κ. Μπατζακίδου είναι η ενσωμάτωση της εξαίρεσης από το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που από το 2021 στο 2022 προχώρησαν σε αύξηση προσωπικού, που δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί σωστά και προέκυψε νέα ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν mail έως 7/7 να το δηλώσουν.

Οπότε, «μοιραία» εκ νέου τίθεται το αίτημα της παράτασης που έχει υποβληθεί και ήδη το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται την περίπτωση να δώσει παράταση έως 31 Αυγούστου, όπως και πέρυσι. «Αν η εφαρμογή της ΑΑΔΕ λειτουργεί σωστά από την αρχή και είναι αποδεδειγμένα σε λειτουργία όλα τα δεδομένα, τότε ο χρόνος από 1/3 είναι αρκετός για την υποβολή του συνόλου των δηλώσεων», σχολίασε η κ. Μπατζακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Σε περίπτωση που υπάρξει παράταση θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…