Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ανακοίνωσε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

0

Δεν αποκλείεται και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

Η ΕΚΤ αύξησε και πάλι τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση στις 14 Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί και έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του 2%. Η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δόσεις σε όλες τις χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο -πλην των ενήμερων στεγαστικών δανείων-.

Οι τράπεζες από τον περασμένο μήνα έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση ακινήτων. Εκεί οι δείκτες αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, euribor) με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα επιτόκια θα παραμένουν κλειδωμένα για 12 μήνες. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023. Αλλά το «πάγωμα» στην άνοδο των επιτοκίων αυτών δεν αφορά στα νέα δάνεια, δηλαδή για αυτά που είχαν χορηγηθεί πριν από την ανακοίνωση της δράσης. Επιπτώσεις, επίσης, ενδέχεται να σημειωθούν στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια καθώς το μεγαλύτερο μέρος είναι με κυμαινόμενα επιτόκια.

Θύματα της νέας αύξησης οι δανειολήπτες – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου με εξαίρεση όσους έχουν στεγαστικά (πριν το 2023) κυμαινόμενου επιτοκίου καθώς η πρωτοβουλία των τραπεζών να «παγώσουν» τα επιτόκια στα επίπεδα του Μαρτίου 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024 άπλωσε δίχτυ ασφαλείας στους ενήμερους δανειολήπτες με τη συνολική αξία των δανείων να είναι περί τα 18 δις ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…