Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Σμύρνη Αγαπημένη»: Βίντεο για τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης

«Σμύρνη Αγαπημένη»: Βίντεο για τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης

0

Μαθητές του σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι «Καροτσιέρης»-Την προσπάθεια στήριξε η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών

Τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό και δη τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης παρουσιάζει το βίντεο «ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» για την λήξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023.

Συμμετοχή του συλλόγου Μικρασιατικών στο βίντεο των παιδιών του ΕΕΕΕΚ

Με την ευγενική υποστήριξη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», μαθήτριες και μαθητές του  σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι «Καροτσιέρης». Ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, κ. Κατσούλης Γιάννης δήλωσε: «Η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών έχει δημιουργηθεί το 2005 και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του συλλόγου με σημαντική πολιτιστική προσφορά στον τόπο. Ο σύλλογος Μικρασιατών συμμετείχε με μεγάλη χαρά στο βίντεο των παιδιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης».

Κλ.Ψωμακέλης:«Τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι καλό να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν τους όρους πατρίδα, ιστορία»

Ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης, Κλεομένης Ψωμακέλης, δήλωσε: «Όλες αυτές οι επέτειοι είναι καλό να είναι στη μνήμη μας για να σεβόμαστε και να θυμόμαστε από πού προερχόμαστε. Ακόμη και τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι καλό να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν τους όρους πατρίδα, ιστορία, κ.α. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω να πω πως τιμώ ιδιαίτερα αυτή την επέτειο, γιατί φέρνει στη μνήμη μου την καταγωγή του παππού μου, που καταγόταν από το Αϊβαλί και μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψαν όλα τα υπάρχοντά τους, άφησαν πίσω μία πολύ καλή ποιότητα ζωής την οποία είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και βρέθηκαν μέσα σε ένα καράβι να τους οδηγεί στο άγνωστο».

Το τραγούδι «Καροτσέρης» ή «Καροτσιέρης»

Ο «Καροτσέρης» ή «Καροτσιέρης» πρόκειται για πολύ γνωστό τραγούδι που εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και που σε διάφορες μορφές και διασκευές φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στα λόγια του τραγουδιού γίνεται αναφορά στα Ταταύλα που είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, φαίνεται πως μέσα από τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού προστέθηκαν κατά καιρούς πολλά δίστιχα, δείγμα των οποίων είναι και αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας.

Επίσης, στο βίντεο των παιδιών υπάρχουν σκηνές από την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», μία ιστορική, δραματική ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Η ταυτότητα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης είναι ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στο οποίο φοιτούν 49 μαθητές και μαθήτριες με Αναπηρία από όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα  επιδιώκει την μέγιστη ορατότητα και αποδοχή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…