Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

0

Πόσοι ασχολούνται;
Είναι κοινή η διαπίστωση πως λίγοι ασχολούνται με την παρούσα προεκλογική περίοδο, κυρίως στους νομούς που έχουν καθοριστεί τα πράγματα ως προς τον αριθμό που εκλέγει κάθε κόμμα.
Η λίστα που ισχύει έχει αλλάξει το ενδιαφέρον κυρίως αυτών που δεν εξελέγησαν και ούτε έχουν πιθανότητες να εκλεγούν.
Έτσι, ανθρώπινα πράττοντας, δείχνουν μικρό έως καθόλου ενδιαφέρον για το τι «μέλλει γενέσθαι», διότι για κάποιους εξ’ αυτών στις εκλογές του Μαΐου σταμάτησε το πολιτικό τους μέλλον.
Βέβαια οι υποψήφιοι, για τα τρία μεγάλα κόμματα ο λόγος, που έχουν μέλλον και που μπορεί τα γεγονότα ν’ αλλάξουν υπέρ τους, κινούνται, κάνουν επισκέψεις και συναντήσεις υπέρ του κόμματός τους πλέον.
Γ.Δ.


Έρχονται Τσίπρας και Μητσοτάκης
Φρέσκο το νέο αλλά όχι ολοκληρωμένο.
Λοιπόν είναι δεδομένο πως σύντομα θα έχουμε την τιμή να μας επισκεφθούν οι πρόεδροι Τσίπρας και Μητσοτάκης. Η απόφαση για την επίσκεψη έχει ληφθεί, αυτό είναι σίγουρο.
Το πότε ακριβώς θα γίνει η επίσκεψη άγνωστο ακόμη.
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα προηγηθεί ο Τσίπρας με σίγουρη επίσκεψη στην Κομοτηνή και ενδεχομένως να έρθει και στην Ξάνθη.
Η αιτία των αφίξεων αυτών η γνωστή ιστορία με την παρέμβαση του Προξενείου υπέρ των υποψηφιοτήτων Μουσουλμάνων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη.
-Προβλέπεται γερή κόντρα.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για ένα σύγχρονο Κέντρο
Η απόφαση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει ήδη παρθεί. Χρονικά μάλιστα τοποθετείται η συζήτηση αυτή αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Πρόκειται για μια ευκαιρία για να στηθεί ένα σύγχρονο Κεντρώο κόμμα με κεντροαριστερή κατεύθυνση.
Ανεξάρτητα από το ποσοστό των εκλογών, διψήφιο σίγουρα, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν για να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα από την αρχή, στηριζόμενο βέβαια σε νέα στελέχη με όρεξη και διάθεση για προσφορά.
Σας έγραφα πριν λίγο καιρό για εξελίξεις στο πολιτικό γίγνεσθαι. Έρχονται και θα είναι μεγάλες.
Γ.Δ.


Αντιπολιτευτικός αλληλοσπαραγμός
Ο χώρος που θα είναι το κέντρο της αντιπαράθεσης προσεχώς είναι αυτός της Κεντροαριστεράς. Χώρος στον οποίο κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ θα είναι να «σπρώξει» πιο αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ όπου και ουσιαστικά ιδεολογικά ανήκει.
Αυτό προφανώς και εύκολο δεν είναι αλλά ούτε και θα το δεχτεί χωρίς αντίδραση ο ΣΥΡΙΖΑ· κυρίως διότι του περιορίζει τον χώρο καθιστώντας τον ένα μικρομεσαίο κόμμα της Αριστεράς που δεν θα μπορεί να επεκταθεί τόσο προς τα δεξιά του που θα’ ναι το ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και αριστερότερα εκεί που βρίσκεται η Κομμουνιστική Αριστερά.
-Σας το είπα από καιρό. Θα υπάρξουν εξελίξεις και θα χυθεί πολιτικό «αίμα».
Γ.Δ.


Πλεύση Ελευθερίας 
Κόβει και ράβει τα ψηφοδέλτια στην Πλεύση Ελευθερίας η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου μιας και με τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις μπαίνει στη Βουλή. Βγάζει τους  πρώτους σε ψήφους και βάζει  τους δικούς της που δεν ήταν καν υποψήφιοι για να έχουν εκλόγιμη θέση. Δηλαδή άλλοι  κουβάλησαν το νερό και άλλοι θα ξεδιψάσουν! Πολύ δημοκρατική πράξη με πολιτική εντιμότητα και ήθος μα την αλήθεια!
Με πολλή αγάπη μιας και  πλασάρεται  για  το μόνο κόμμα που μιλάει για την αγάπη!
Μ.Ξ.


Οι προβολείς στον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι γεγονός πως μετά τις εκλογές Ιουνίου, όλοι οι πολιτικοί προβολείς θα «πέσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι οι ήττες παγκοσμίως στα κόμματα φέρνουν αλλαγές. Αλλαγή στην ηγεσία, στα παλιά στελέχη που πλέον υποχρεωτικά θ’ αποχωρήσουν και το κυριότερο αλλαγές στο οργανωτικό αλλά κυρίως στο ιδεολογικό πεδίο.
Θα γίνει αναθεώρηση των προηγούμενων πεπραγμένων και θ’ ασκηθεί  κριτική στην ηγετική ομάδα όπως σίγουρα θα γίνει και προς την ηγεσία. Είναι βέβαιο πως αναμένονται εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και ριζικές, μέχρι και την αλλαγή ηγεσίας.
Κατά τη γνώμη μου έρχονται αλλαγές και η πολιτική σκηνή μπαίνει στην μεταπολιτευτική περίοδο.
Γ.Δ.


Στα δικαστήριο η Ελλάδα, αναστενάζει
Η χώρα μας, μικρή, πτωχή, πλην τίμια Ελλάς, συγκριτικά με τον πληθυσμό της έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δικαστικών λειτουργών. Έτσι, παρότι δικαστές υπάρχουν, τίθεται το ερώτημα: Δικαιοσύνη έχουμε;
Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Όχι δεν έχουμε Δικαιοσύνη στη χώρα έτσι όπως πρέπει να είναι και να λειτουργεί. Διότι η Δικαιοσύνη σήμερα αποτελεί ένα χώρο μόνιμης, καθιερωμένης αργοπορίας, καθυστέρησης και αναβλητικότητας.
Λέγεται πως εάν γίνει μία δημοσκόπηση για τη Δικαιοσύνη στη χώρας μας, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαλυπτικό εις βάρος όλου του κλάδου.  Άρα τι χρειάζεται με λίγα λόγια;
Ν’ αποκατασταθεί το Κράτος Δικαίου. Κι αυτό να ξεκινήσει από τη Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.


Έρχεται το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Μετά το Σεκέρ Μπαϊράμ ακολουθεί το γνωστό Κουρμπάν Μπαϊράμ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της οποίας σφάζεται ένα οποιοδήποτε ζώο, συνήθως αρνί, με τη δέσμευση να είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου και θα διαρκέσει 4 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τα σφάγια του ζώου μοιράζονται βάση ενός εθιμικού τελετουργικού μεταξύ των οικογενειών.
Γ.Δ.


Κινητικότητα
Το θέλουν δε το θέλουν, μπορούν δε μπορούν, αλλά πρέπει τα κόμματα, να χαράξουν τη στρατηγική τους στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Νικητές και ηττημένοι του Μαΐου θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, να μειώσουν τα λάθη και τις αστοχίες τους για να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση του Ιουνίου.
Στόχος της Ν.Δ. είναι ή δυνατόν η αύξηση έστω μικρή του ποσοστού ή έστω η διατήρηση του 41% που οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ξάφνιασμα του 20% προσπαθεί κι αυτός ν’ αυξήσει το ποσοστό του, έστω και λίγο. Πράγμα βέβαια δύσκολο διότι η εξόρμηση των υποψηφίων είναι μικρή διότι αφορά λίγους όπως και λίγα πρωτοκλασάτα στελέχη εξορμούν.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ένας στόχος υπάρχει και γι’ αυτόν κινούνται όλα τα στελέχη και οι υποψήφιοι, κι αυτός είναι η αύξηση του ποσοστού έναντι του Μαΐου. Εξάλλου, το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος εξορμά καθημερινά σε διάφορες πόλεις και περιοχές. Στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιοι για την αύξηση του ποσοστού λόγω της παλιννόστησης αρκετών Πασόκων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Γ.Δ.


Τώρα το κατάλαβαν;
Η μειονότητα της Θράκης μπήκε στο  κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με αφορμή την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε πριν τις εκλογές της 21η Μαΐου από τον ίδιο για  την ανάμειξη του Τουρκικού Προξενείου υπέρ δύο υποψηφίων του στην Ξάνθη του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και στην Ροδόπη του Φερχάτ Οζγκιούρ και παρόλα αυτά τους έβαλε στο ψηφοδέλτιο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι  εργαλειοποιεί την μειονότητα και ότι εγείρεται μείζον ζήτημα εθνικό και θεσμικό. Στο μεταξύ οι βουλευτές κήρυξαν σιωπητήριο και δεν τους  παίρνεις λέξη παρότι τους προκάλεσε ο Μητσοτάκης να δηλώσουν ότι είναι βουλευτές της  μουσουλμανικής και όχι της τουρκικής μειονότητας. Για κάποιον που γνωρίζει πως λειτουργούν τα πράγματα στην Θράκη χρόνια τώρα νομίζει ότι οι δυο πολιτικοί μας κάνουν σαν να ανακάλυψαν τον τροχό! Ανέκαθεν το τουρκικό προξενείο παρενέβαινε υπέρ ενός, δύο, τριών υποψηφίων βουλευτών αλλά και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάποια κόμματα το εκμεταλλεύονταν αυτό για να αυξήσουν την δύναμή τους. Πράγματα γνωστά.!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…