Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

0

Αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ
Θα μου επιτραπεί να θίξω ένα καίριο και σημαντικό θέμα. Και γίνεται τώρα, με την νέα κοινοβουλευτική περίοδο που μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα ξεκινήσει.
Θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ και σε κάτι που ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε με σχετική του δήλωση βάζοντας κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση.
Τόνισε λοιπόν κατηγορηματικά πως η παρουσία της Κοινοβουλευτικής ομάδας στη βουλή θα είναι διακριτή όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών και προτάσεων, αλλά και σε επίπεδο προσώπων.
Επισήμανε επίσης ότι η αξιόπιστη αντιπολίτευση γίνεται όταν προσφέρονται αντιπροτάσεις στα «όχι» και επιτρέπονται οι μεγάλες συναινέσεις στα «ναι».
Με απλά λόγια. Μέσα στη βουλή εκεί που κρίνουμε θα λέμε «όχι» κι εκεί που πρέπει «ναι». Και στις δύο περιπτώσεις πάντα με αξιολόγηση.
Γ.Δ.


Κι άλλη περίπτωση
Και για να μη θεωρηθεί ότι αδικώ κάποια παράταξη ιδού τι δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, για τη νέα κυβέρνηση: «Εκτιμώ ότι είναι μια καλή κυβέρνηση, οι καλύτερες επιλογές που μπορεί να γίνονται, γίνονται για το καλό της χώρας. Βέβαια κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα, ελπίζω και εκτιμώ ότι θα πάει καλά. Για όλους μας είναι καλό να πάει καλά η χώρα».
Συμπέρασμα: Υπερισχύει έναντι όλων το καλό της χώρας, όχι της παράταξης.
Πόσοι μπορούν να το πουν αυτό δημόσια; Ο Πολάκης πάντως όχι.
Γ.Δ.


Ξεκίνημα με φουλ τις μηχανές
Ήταν δήλωση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πάει διακοπές αλλά θα δουλεύει συνέχεια. Μάλιστα ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ.
Εκεί λοιπόν θα συγκροτηθούν μεικτά πληρώματα για τα ασθενοφόρα με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Όλο αυτό το σχέδιο φυσικά είναι υπό διαμόρφωση από το υπουργείο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε δυναμικά να βάλει σε τάξη το ΕΚΑΒ που ταλαιπωρεί τους πολίτες και όλο λείπει προσωπικό.
Με λίγα λόγια επομένως, στο μέγα θέμα της Υγείας γενικά, αρχίζει δουλειά.
Γ.Δ.


Τα τσακάλια
Πολλοί από μας έχουν ακούσει συζητήσεις για τα τσακάλια, έχουν διαβάσει κάτι σχετικό και μάλλον λίγοι έχουν δει τσακάλια ή τα έχουν ακούσει να βγάζουν το δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.
Λοιπόν, ενημερωτικά σας κάνω γνωστό ότι τσακάλια ζουν στον νομό μας, είναι αρκετά, και όποιος επιθυμεί να τ’ ακούσει δεν έχει παρά να πάει στην ύπαιθρο χώρα των Αβδήρων.
Θα τα ακούσει σίγουρα, θα τα δει από μακριά διότι δεν πλησιάζουν ανθρώπους και το μέγεθός τους είναι σαν ενός μέτριου σκυλιού. Το τρίχωμά τους είναι γκρίζου χρώματος και είναι σαρκοφάγα.
-Οι τολμηροί και οι περίεργοι, ας πάνε μια βόλτα στα Άβδηρα μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ένα βράδυ για να ακούσουν τον ήχο των τσακαλιών.
Γ.Δ.


Οι προτεραιότητες
Είναι δεδομένο πως το βάρος των μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης  θα πέσει στους κρίσιμους τομείς Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, όπου και θα δοθούν οι μεγάλες και δύσκολες  μάχες. Οι τρεις αυτοί -κυρίως- υπουργοί θα πρέπει να κάνουν ρίξεις με λίγες αλλά ισχυρές ομάδες συμφερόντων που προτιμούν την ακινησία για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος του συνόλου.
Η δημόσια Υγεία ασθενεί βαριά, ειδικά και το τσουνάμι της πανδημίας που αντιμετώπισε, και χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση για να μπορεί να παρέχει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες αντίστοιχες μίας ευρωπαϊκής χώρας.
Η Δικαιοσύνη με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της αποτελεί μόνιμη τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και η μεταρρύθμισή της αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά αναγκαία και για τους απλούς πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν στα δικαστήρια για 10 χρόνια προκειμένου «να βρουν το δίκιο τους».
Η Παιδεία είναι ο τρίτος μεγάλος ασθενής της χώρας, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, έχοντας ολοκληρώσει το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του κράτους, να αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της Παιδείας, την εισαγωγή και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην Εκπαίδευση και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες της εποχής μας.
Όμως αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τρέξουν γρήγορα, με νωπή την λαϊκή εντολή. Η ιστορία δίνει στον Μητσοτάκη και στη χώρα μια ανεπανάληπτη ευκαιρία. Τα επόμενα χρόνια με τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων μπορεί να κατακλύσει τη χώρα, προσφέροντας νέες δουλειές και ανεβάζοντας τους μισθούς. Ιστορικό το μομέντουμ, αρκεί να το εκμεταλλευτούμε και να μην κλωτσήσουμε κι αυτή τη φορά την καρδάρα με το γάλα…


Υπερβολές
Διαβάζω τελευταία κι ακούω αναλυτές, ευτυχώς λίγους, πως με την είσοδο στη βουλή των γνωστών μικρών κομμάτων πως κινδυνεύει η Δημοκρατία!
Δεν μ’ αρέσουν αυτές οι χωρίς ουσία και περιεχόμενο υπερβολές. Κινδυνολογίες οι οποίες ακούγονται μεν, δεν περιέχουν όμως ούτε κόκκο πραγματικότητας.
Η Δημοκρατία στην χώρα μας είναι ισχυρή, θεμελιωμένη γερά και αλίμονο εάν κινδύνευε από κομματίδια σαν τη Νίκη ή ακόμη τους Σπαρτιάτες.
Γι’ αυτό, ας σταματήσουν τα σενάρια αυτοί που εμφανίζονται ανησυχούντες, καλλιεργούν ένα αρνητικό κλίμα σκόπιμα για να προβληματίσουν την κοινή γνώμη. Προσωπικά πιστεύω πως αυτή θα είναι η λειτουργία τους από δω και πέρα.
Με το παραμικρό θα μεγιστοποιούν κάποιο θέμα  από  τη συζήτηση στη βουλή.
Γ.Δ.


#LevelUp Δημαρχόπουλος
Την παρουσίαση του προγράμματός του και του επιτελείου του πραγματοποίησε ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Η ομάδα του όλοι  νέα πρόσωπα χωρίς προηγουμένη θητεία στην αυτοδιοίκηση. Αίσθηση προκάλεσε ότι  δεν ήταν ούτε ένας από τους πρώην συμβούλους του! Μα ούτε ένας! Αν και άφησε να εννοηθεί ότι  θα έχει κάποιους από την σημερινή αντιπολίτευση κλείνοντας πονηρά το μάτι! Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι μπορεί τα πρόσωπα να είναι νέα αλλά το πρόγραμμα είναι …παλιό. Είναι μια ανακύκλωση όλων των παλιών έργων που ήταν να γίνουν και δεν έγιναν. Κανένα νέο έργο , καμιά νέα δράση, κανένα όραμα για το μέλλον του δήμου. Μια διαχείριση της καθημερινότητας με την ίδια ευθυνοφοβία δημοσίου υπαλλήλου! Δεν αρκεί να λέμε ότι  ανεβαίνουμε … level επειδή αλλάξαμε πρόσωπα, πρέπει κι αυτά που προτείνουμε να είναι άλλου level!
Μ.Ξ.


Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας
Την παραίτησή του από  την προεδρία του  ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τον κύκλο της διαδοχής ηγεσίας μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Κλείνει έτσι  ένας μεγάλος  κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την πολιτική της χώρας. Αναμφισβήτητα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα μεγάλο  πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά και δεν είναι λίγα αυτά που κατάφερε. Παρέλαβε ένα κόμμα με ποσοστό 3% και το έφερε στην εξουσία σε μια από τις πιο κρίσιμες και ταραγμένες περιόδους της μεταπολίτευσης. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που κλήθηκε να διαχειριστεί. Αναμφισβήτητα έκανε λάθη αλλά και σωστά που θα κρίνει  η ιστορία. Πολιτεύτηκε με εντιμότητα αν και κάποιες φορές ο λόγος του ήταν υπέρ του δέοντος διχαστικός.
Η βαριά ήττα ήταν καθοριστική και η απόφασή του να παραιτηθεί ήταν απόλυτα σωστή. Ωστόσο είναι πολύ νέος και έχει  ακόμη μακρύ πολιτικό βίο μπροστά του.
Μ.Ξ.


Δεν έχουν το θεό τους
Τους Καβαλιώτες λίγο- πολύ τους γνωρίζουμε οι Ξανθιώτες. Γείτονες γαρ. Γνωρίζουμε όμως και τη νοοτροπία τους που τα θέλουν όλα αυτοί, που είναι υπερόπτες και δήθεν πάντα «ριγμένοι».
Διάβαζα λοιπόν σε Εφημερίδα της Καβάλας: «Αδικημένες Καβάλα και Θάσος από την μη υπουργοποίηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου», κατά δήλωση της εφημερίδας, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Όμως, λίγες αράδες πιο κάτω, αποκαλύπτονται οι άνθρωποι ως μοναχοφάιδες. Ιδού η αναφορά που τους εκθέτει:
«Δύο άλλοι Καβαλιώτες κι ένας Θάσιος στο νέο σχήμα
Από τους 4 βουλευτές που εξέλεξε η ΝΔ στο νομό Καβάλας, κανένας δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Σε επίπεδο καταγόμενων από την Καβάλα και τη Θάσο (αλλά όχι υποψηφίων στην περιοχή) η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει τρία άτομα: τον Θόδωρο Λιβάνιο από τη Θάσο ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον Κώστα Φραγκογιάννη από την Καβάλα ο οποίος διατηρεί τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών και τον επίσης Καβαλιώτη Δημήτρη Καιρίδη (εξάδελφο του Μάρκου Δέμπα) ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Οι άνθρωποι δεν έχουν τον θεό τους. Τρία άτομα καταγόμενα από την Καβάλα στην κυβέρνηση και δεν είναι ικανοποιημένοι…
Γ.Δ.


Τίτλοι τέλους από τον Τσίπρα
Μεσημεριάτικη «βόμβα» χθες από τον Αλέξη Τσίπρα. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφασή του μετά από ψύχραιμη σκέψη επί 3 ημέρες πως πρέπει να παραιτηθεί και να προτείνει την εκλογή από τη βάση νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας σε μια συναισθηματική ομιλία, επισήμανε ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του και πως πρέπει ν’ ανοίξει νέος κύκλος. Έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική διαδρομή από την ανάληψη της προεδρίας από αυτόν, τονίζοντας πως είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών πρόσφατα στάθηκε η αφορμή ν’ αλλάξει οδηγούμενος προς ανανέωση και επανίδρυση.
Συμπέρασμα: Ο Τσίπρας δεν θα είναι υποψήφιος στις νέες διαδικασίες που θα ξεκινήσουν με τη συμμετοχή των μελών για την εκλογή ενός νέου σχήματος, αλλά θα είναι παρών σ’ αυτό χωρίς αξιώματα.
Εκείνο επομένως που θα πρέπει ν’αποφασιστεί πλέον οργανωτικά είναι ποια μορφή θα έχει το νέο κόμμα και ποια ιδεολογική κατεύθυνση θα υπηρετεί.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…