Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Καμπανάκι» από ΠΟΥ για την ασπαρτάμη- Πιθανώς καρκινογόνος ουσία

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για την ασπαρτάμη- Πιθανώς καρκινογόνος ουσία

0

 

 

Ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον ΠΟΥ. Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη μέχρι σε τσίχλες και προϊόντα διατροφής, θα καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό φορέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, ανέφεραν οι πηγές.

Είναι αλήθεια, ότι παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις της IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό

Σημειώνεται, ότι από το 1981, JECFA η έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να πίνει καθημερινά 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι αποφάσεις της IARC μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Το 2015, η επιτροπή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνα ουσία». Χρόνια αργότερα, ακόμη και όταν άλλοι φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αμφισβήτησαν αυτή την αξιολόγηση, οι εταιρείες εξακολουθούσαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της απόφασης. Η γερμανική Bayer το 2021 έχασε την τρίτη έφεσή της κατά αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε πελάτες που κατηγορούσαν για τον καρκίνο τους τη χρήση των ζιζανιοκτόνων της με βάση τη γλυφοσάτη.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…