Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

0

Περιφερειακές κινήσεις
Εκείνοι που δεν ανακοίνωσαν ονόματα υποψηφίων είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες.
Έτσι, Μέτιος και Τοψίδης που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, δεν μιλούν. Δουλεύουν, κάνουν συναντήσεις και επαφές αλλά χωρίς ανακοινώσεις. Υπάρχει μια μυστικοπάθεια, δεν θέλουν να διαρρεύσει τίποτε. Βέβαια όλο και κάποιο όνομα ακούγεται αλλά όχι επίσημα.
Κι έτσι, διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας μεταξύ των ομόσταβλων Νεοδημοκρατών υποψηφίων, για μια μάχη που όποιος την χάσει πάει σπίτι του διότι τρίτη ευκαιρία δεν θα υπάρξει.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η εκλογική μάχη του Οκτωβρίου για Μέτιο-Τοψίδη θα’ ναι σκληρή και ολοκληρωτική.
Από την άλλη, τραύματα υπήρξαν και στις δύο παρατάξεις λόγω αποχωρήσεων με περισσότερο πληγωμένο τον Τοψίδη, ενώ για τον Μέτιο μετράει η αποχώρηση του Πέτροβιτς για να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Αλεξανδρούπολης.
Γ.Δ.


Με υποψήφιους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Όμως κινήσεις δεν γίνονται μόνον από τους δύο, Μέτιο και Τοψίδη. Υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι όπως σας έχω ενημερώσει. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ξεκινούν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Ήδη, προς το παρόν, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γίνονται επαφές μεταξύ των στελεχών για να υπάρξει ένα σωστό ψηφοδέλτιο, από σχετικά νέους επιστήμονες που με το πρόγραμμά του θ’ απευθυνθεί στην κοινωνία για να κερδίσει τις εκλογές κι όχι να γίνει συμπλήρωμα κάποιου όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος, κινητικότητα υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ με γνωστό άτομο ως επικεφαλής που προέρχεται από την Ξάνθη. Η στήλη γνωρίζει το όνομά του αλλά προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμο. Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για την Περιφέρεια
Μιλώντας λοιπόν για τις εκλογές του Οκτωβρίου που θα γίνουν σ’ ολόκληρη τη χώρα, πρέπει, εκτιμώ, να πω λίγα λόγια και θα επανέλθω αργότερα στην προεκλογική περίοδο.
Ο θεσμός των Περιφερειών που υλοποιήθηκε με καθυστέρηση ετών και στη χώρα μας, αποτελεί μια διοικητική καινοτομία του όρου «η ισχύς εν τη ενώσει».
Ήδη εφαρμόζεται στις χώρες μέλη της Ε.Ε. με μεγάλη επιτυχία και με αποδοχή από τους πολίτες του διοικητικού αυτού συστήματος.
Βέβαια, οι Περιφέρειες αυτές, έχουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση στη λειτουργία και διαχείριση των πόρων και των εσόδων. Στη χώρα μας αυτονομία και αυτοδιοίκηση των Περιφερειών δεν υφίσταται διότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, θεσμοθέτησε ένα νέο όργανο που ελέγχει τις Περιφέρειες.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτόν, καπέλωσε, άλλη μια φορά, την ανεξάρτητη και αυτοδύναμη λειτουργία των Περιφερειών που δημιούργησε, γιατί, δεν έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα επιλεγούν να διοικήσουν τις Περιφέρειες.
-Γνήσια Βαλκανική νοοτροπία εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας.
Γ.Δ.


Πάνε μπροστά, ευημερούν
Κι έτσι, νομοθετικά και με αυταρχισμό, η κάθε κυβέρνηση υπονομεύει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργεί άψογα, ευημερεί, αυτή και οι πολίτες, χωρίς προβλήματα και άνωθεν καπελώματα.
Η οργανωτική ικανότητα των υπολοίπων ευρωπαίων έχει θεσμοθετήσει ένα όργανο, την Περιφέρεια, που έγινε θεσμός, που το δέχτηκαν με ικανοποίηση οι Ευρωπαίοι, που λειτουργεί άψογα και που επενδύει στην περιφέρεια εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, με μελέτες, πρόγραμμα, οργάνωση και κυρίως γνώση των τοπικών προβλημάτων.
Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, αυτές έχουν γίνει «μικρές κυβερνήσεις». Που γνωρίζουν τα θέματα, που αναλαμβάνουν και τα λύνουν, που επενδύουν σε νέες ιδέες και προτάσεις, που φροντίζουν το περιβάλλον και την Πολιτιστική κληρονομιά.
-Υπάρχουν πολλά. Ες αύριον τα σπουδαία.
Γ.Δ.


Η ιδιωτική περιουσία στην περιφέρεια
Να κι ένα πεζό θέμα, εκτός της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Για «ντουβάρια» ο λόγος, και πιο πολιτισμένα, για τα ακίνητα, σπίτια ή καταστήματα της Περιφέρειάς μας πάντα. Όπου η ακίνητη περιουσία των κατοίκων ανέρχεται στα 23,6 δισ.ευρώ.
Αναλυτικά: σε τροχιά ανόδου έχει μπει η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, σπάζοντας το φράγμα των 769 δισ.ευρώ για το 2023 από 761,3 που ήταν το 2021. Μέσα σε μια τριετία, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών καταγράφεται αύξηση πάνω από 125 δισ. ευρώ στον περιουσιακό πλούτο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι 338.284 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,605 δισ. ευρώ και ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν φθάνει στα 74 εκ.ευρώ.
Από τη σύγκριση με τα περσινά στοιχεία, προκύπτει ότι το 2023 μειώθηκαν οι ιδιοκτήτες αλλά αυξήθηκε ο φόρος. Συγκεκριμένα, το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήταν 338.948, η ακίνητη περιουσία ανέρχονταν σε 23,5 δισ. ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ σε 73,4 εκ. ευρώ.
Γ.Δ.


Άντε να τελειώνουμε…
Δύο μέρες μείνανε, Παρασκευή και Σάββατο, και την Κυριακή πάμε και ψηφίζουμε.
Αρκετά κράτησε όλη αυτή η ιστορία καλοκαιριάτικα. Κι αν αγανακτήσαμε εμείς οι πολίτες, φαντάζεστε πως νιώθουν οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων που αλώνισαν ολόκληρη την Ελλάδα; Μαζί τους και οι επιτελείς τους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι απαραίτητοι για να υλοποιηθούν αυτές οι περιοδείες, ομιλίες, συναντήσεις, συνεντεύξεις.
Ευτυχώς τελειώνουν όλα αυτά και μετά, αφού πάρουν όλοι μια ανάσα, θα ριχτούν στον άλλο αγώνα, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Βέβαια άλλοι θα είναι οι πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης που θα ξεκινήσει από Ιούλιο και θα τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου.
Γ.Δ.


Σίγουροι για τον συνδυασμό τους
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου  και δεύτερου βαθμού όπως είναι η κανονική τους απόδοση, γνωρίζουμε ήδη τους πρωταγωνιστές. Τουλάχιστον τους περισσότερους, αυτούς που εγκαίρως έχουν αποφασίσει και άρχισαν την προετοιμασία τους.
Κάποιοι μάλιστα είναι, θα έλεγα, και έτοιμοι ως προς τη σύνθεση του συνδυασμού τους.
Γι’ αυτό και δεν ανακοινώνουν ονόματα διότι θα τα ανακοινώσουν όλα μαζί. Άλλοι ανακοινώνουν συχνά ανά ένα υποψήφιο σύμβουλο, εκτιμώντας ότι αυτό είναι σωστότερο.
Ο καθένας επικεφαλής έχει τα δικά του σχέδια, τις δικές του ιδέες και πορεύεται ανάλογα και φυσικά δικαίωμά του.
Γ.Δ.


Λατινοπούλου απόψεις
Οι εκλογές πάντα και παντού, είναι μια ευκαιρία να εμφανιστούν στο προσκήνιο σοβαροί υποψήφιοι, με ιδέες, προτάσεις και βέβαια με λογική.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά γιατί η νομοθεσία στη Δημοκρατία επιτρέπει την εμφάνιση και υποψηφίων, ως επικεφαλής κομμάτων μάλιστα, με απόψεις απίθανες αλλά και επικίνδυνες.
Μία από αυτές, η κυρία Λατινοπούλου, εμφανίστηκε στην τηλεόραση λέγοντας πράγματα απίθανα που εκφέρονται και δημόσια.
Μιλούσε για επαναφορά της θανατικής ποινής και του σεξουαλικού ευνουχισμού βιαστών και παιδεραστών.
-Αλήθεια, τι ακούμε! Ευτυχώς που η προεκλογική περίοδος τελειώνει.
Γ.Δ.


Το σχέδιο για τα αδέσποτα
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο δήμος Ξάνθης με ένα επιχειρηματικό σχέδιο δράσεων που έχει  καταρτίσει και έθεσε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.  Ένα θετικό πρώτο βήμα που αξιολογήθηκε θετικά από την αντιπολίτευση και  ψηφίστηκε ομόφωνα. Γενικά έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος (από τις λίγες φορές στο δημοτικό συμβούλιο είναι αλήθεια) γιατί όλοι  αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα και ότι  ο δήμος πρέπει να το αντιμετωπίσει μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του  δίνει ο νέος νόμος και σ’ αυτό θα συνδράμουν και οι  φιλοζωικές οργανώσεις. Ήδη υπογράφτηκε μια σύμβαση με το φιλοζωικό σωματείο  «Αδεσποτούλια  Ξάνθης».
Καλή προσπάθεια αν και είναι γεγονός ότι  αυτό γίνεται στο τέλος της  θητείας της δημοτικής αρχής.
Αλλά εδώ που τα λέμε και λίγα δεν της  έτυχαν!.
Μ.Ξ.


Δεν συμφωνούν οι  αδέσποτοι φίλοι με το σχέδιο του δήμου
Και ενώ ακόμη δεν στέγνωσε η μελάνη της υπογραφής της προγραμματικής με τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» ένα άλλο φιλοζωικό σωματείο «Οι αδέσποτοι φίλοι Ξάνθης» τα βροντάνε και φεύγουν από τις επιτροπές του δήμου και αρνούνται  να υπογράψουν προγραμματική με τον δήμο. Σε ανακοίνωσή τους ως αιτία αυτής της στάσης τους αναφέρουν ότι ο δήμος δεν απάντησε σε αίτησή τους να τους δοθεί πριν το δημοτικό συμβούλιο το  επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και η προγραμματική για να την μελετήσουν και τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να είναι θύματα «εργαλειοποίησης». Στο μεταξύ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε ότι στο επόμενο δημοτικό θα είναι και αυτό το σωματείο με το οποίο θα υπογράψει προγραμματική ο δήμος. Επειδή κάπου λογικά δεν στέκει να θύμωσαν οι «αδέσποτοι φίλοι» επειδή ο δήμος υπέγραψε πρώτα προγραμματική με τα αδεσποτούλια και τους  άφησε δεύτερους και η «εργαλειοποίηση» μάλλον κάτι  άλλο κρύβει θα περιμένουμε να μάθουμε που βρίσκεται  η πραγματική αιτία. Κάτι ακούσαμε ότι  στο  σχέδιο λέει να στέλνουν  στο  εξωτερικό για υιοθεσία τα ζώα και μάλλον αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους  αδέσποτους φίλους. Αλλά γιατί; Το ζητούμενο δεν είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για  τα ζώα;
Αυτό είναι ή κάτι άλλο που λέει η προγραμματική δεν βρίσκει σύμφωνους τους αδέσποτους φίλους;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…