Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα της κάλπης

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα της κάλπης

0

Εκλογές 2023: Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα με τη νίκη της ΝΔ

 

Στις 9 Ιουνίου είναι το επόμενο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τους οίκους αξιολόγησης, με την Fitch Ratings να δημοσιεύει την ετυμηγορία της λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές στη χώρα. Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, με τις μετοχές να καταγράφουν ράλι και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν, κλείνοντας το spread. Και οι πρώτες αξιολογήσεις διεθνών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι μια νέα θητεία για τη Νέα Δημοκρατία θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας, την οποία έχασε πριν από 13 χρόνια.

«Πιστωτικά θετικό»

Η  Moody’s Investors Service, χαρακτηρίζει «θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι η Moody’s επί του παρόντος κατατάσσει το χρέος της χώρας στο Ba3 και στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποίηση την επόμενη αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετικές).

Στο επενδυτικό της σημείωμα υπογραμμίζει ότι κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου συγκεντρώνοντας το 40,79% των ψήφων. Και τονίζει ότι κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό που πέτυχε το 2019 (39,85%) κατά περίπου 1%.

Σύμφωνα με την AXIA Research η ανάγνωση των εκλογών είναι η εξής:

Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως), αλλά σημαντικό. Η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης Ελλείψει παγκόσμιας κρίσης (όπως αυτές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία 4 χρόνια) και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έπονται (κεφάλαια RRF, αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας, εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ενέργειας), η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα. Για το σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανακτήσει νωρίτερα την επενδυτική βαθμίδα. Το σημείωμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…