Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023

0

Μια παλιά συνήθεια

 

Είναι μια αρκετά παλιά συνήθεια που με ακολουθεί ακόμη και που την τηρώ σε κάθε εκλογική ψηφοφορία.

Ακολουθώ μια τελετουργία, ας μη χαμογελάσουν οι νέοι που με διαβάζουν, η οποία ξεκινά από το πρωί. Με απόλυτο έλεγχο αν υπάρχει στην τσέπη η ταυτότητα και παλιά το γνωστό εκλογικό βιβλιάριο που σφράγιζε και υπέγραφε ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Με σοβαρό λοιπόν ύφος, πήγαινα -όπως και άλλοι πολλοί κατά το παρελθόν- στο εκλογικό τμήμα που γνώριζα από πριν πού ψηφίζω. Στην ουρά χωρίς λόγια πολλά, όλα τυπικά. Καλημέρισμα στους ανθρώπους της διαδικασίας, παραβάν, επιλογή του ψηφοδελτίου, επιλογή σταυρού, έλεγχος και τότε έμπαινε το σημάδι της σταύρωσης. Το ψηφοδέλτιο στο φάκελο με προορισμό την κάλπη. Πριν βγω όμως, έπαιρνα από συνήθεια όλα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για να τα έχω για ανάμνηση λίγων ημερών της συμμετοχής στη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας.

Γιατί όντως ήταν ΜΕΓΑΛΗ.

Γ.Δ.

 

Η αλήθεια άργησε, αλλά…

 

Το λάθος έχει τιμή. Το πληρώνεις οπωσδήποτε με κάποιο τίμημα όταν μάλιστα είσαι επιφορτισμένος να ελέγχεις την αλήθεια αυτών που δημοσιεύεις.

Ο αρχισυντάκτης του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ απολύθηκε από τη θέση του μετά από εσωτερική έρευνα που διενήργησε το περιοδικό για το γνωστό θέμα της «νεκρής Μαρίας», που δήθεν την δάγκωσε σκορπιός στον Έβρο. Αιτία της απόλυσης, η έρευνα που κατέληξε ότι ήταν ψευδές και αδιασταύρωτο το δημοσίευμα το οποίο μπορούσε να προκαλέσει διεθνές επεισόδιο, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόλυσης.

Κι έτσι, κλείνει η υπόθεση, αλλά σίγουρα πρέπει να εντοπιστεί ο οργανωτής όλης αυτής της εκστρατείας δυσφήμισης της χώρας.

Γ.Δ.

 

Άλλα δεδομένα

 

Άλλα ήθη, άλλες συμπεριφορές, άλλα αξιακά δεδομένα στην δημόσια και ιδιωτική ζωή, Υπάρχουν κανόνες σε όλα τα επαγγέλματα που επιβάλλουν την τήρηση αυτών και η μη τήρηση σημαίνει επιβολή τιμωρίας. Στην περίπτωση του «Σπίγκελ» απολύθηκε ο ίδιος ο αρχισυντάκτης διότι δεν φρόντισε να ζητήσει τη διασταύρωση της είδησης που δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί κι έτσι επλήγη το κύρος του περιοδικού στην κοινή γνώμη.

Μην αναζητήσετε κάτι παρόμοιο στη χώρα μας ως προς την απόλυση. Εδώ επί μήνες εμφανιζόταν ως αληθινό γεγονός, σκόπιμα για να φθαρεί η κυβέρνηση.

Το ζητούμενο όμως σε «σοβαρά θέματα» δεν είναι εάν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα. Είναι η απίστευτη εργαλειοποίησή τους, χωρίς ψάξιμο και διασταύρωση της είδησης. Και σ’ αυτό το σημείο διαφέρουν οι σοβαρές εφημερίδες από τις λεγόμενες «κίτρινες» που στηρίζονται στο λαϊκισμό.

Γ.Δ.

 

Όλοι χαράσσουν την επόμενη πολιτική τους

 

Η είδηση των ημερών είναι μία. Όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, ετοιμάζονται για τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Εκείνοι δε, που είχαν χάσει στις 21 Μαΐου είναι αυτοί που προβληματίζονται περισσότερο, διότι θα πρέπει να εφαρμόσουν μια νέα τακτική διότι η προηγούμενη είχε ηττηθεί και απορριφθεί.

Γενικώς πάντως, τα κόμματα «θα τα δώσουν όλα» διότι κανένα δε θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Ακόμη και η ΝΔ, απεναντίας θα επιδιώξει να κερδίσει για να έχει μια ικανοποιητική διαφορά ασφαλείας σε έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αυξηθεί το 20% που τον πλήγωσε πάρα πολύ και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει το ποσοστό του ακόμη περισσότερο. Ως προς τα λεγόμενα μικρά κόμματα αρχικός στόχος είναι να μπουν στη Βουλή και μόνο. Κυρίως αυτά που είναι κοντά στο 3%.

Γ.Δ.

 

Περιβαλλοντικό και αρδευτικό

 

Άντε να το δούμε επιτέλους αυτό το έργο στον κάμπο της Ξάνθης. Το έργο που είχε οραματιστεί ο Γιώργος Παυλίδης και είχε εγκρίνει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλέκος Κοντός ο οποίος μάλιστα είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.

Όμως, η σκόπιμη και κατευθυνόμενη αντίδραση με προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας εκ μέρους οικολογικών οργανώσεων της Καβάλας, καθυστέρησε το έργο. Κι όταν οριστικοποιήθηκε η απόφαση, το έργο είχε απενταχθεί και η πίστωση είχε ακυρωθεί.

Σήμερα, τώρα, το έργο της υπόγειας άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων γης δημοπρατείται. Ένα έργο σημειώνω που δεν είναι απλά αρδευτικό, αλλά και περιβαλλοντικό και οικολογικό, διότι το νερό του ποταμού (μέρος του) θα περιορίσει μέχρι οριστικής αποκατάστασης την ήδη εμφανισμένη υφαλμύρωση.

Έργο μεγάλο, σημαντικό, που όλοι εύχονται να ξεκινήσει αλλά και σταδιακά να μεγαλώσει και απλωθεί και προς άλλες πεδινές περιοχές που έχουν ανάγκη νερού.

Θυμίζω απλά ότι έχουν περάσει είκοσι χρόνια από το ξεκίνημα της υπόθεσης αυτής…

Γ.Δ.

 

Περπατάει το θέμα της Καπναποθήκης «Π»

 

Αργά μεν, αλλά έστω κι έτσι, άλλο ένα σημαντικό έργο για την Ξάνθη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πρόκειται για τη μελέτη της ασφάλειας της Καπναποθήκης «Π» στην ανατολική και νότια πτέρυγα.

Ήδη επιλέχθηκε ο ανάδοχος και η υπόθεση θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ξανθιώτες πως αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά και η τελική εικόνα αποκατάστασης και θα κοστίσει αρκετά χρήματα και θ’ απαιτήσει χρόνο σημαντικό για να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Πάντως, η αρχή έγινε κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Γ.Δ.

 

Θρακολόγοι της δεκάρας

 

Τους γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Κυρίως την περίοδο των εκλογών. Πριν και μετά. Μιλούν για τη Θράκη, γράφουν για μας εδώ κι αυτοί δεν γνωρίζουν πού είναι η Θράκη, δεν την έχουν κάν επισκεφθεί.

Θρακολόγοι και θρακολογούντες της κακιάς ώρας. Ανακάλυψαν την περιοχή μας έχοντας πολλοί από αυτούς την πρόθεση να μαζέψουν ψήφους και μόνον. Και βέβαια δείχνουν «ενδιαφέρον» πρόσκαιρο, πάλι από μακριά και μόνο με λόγια και ενδιαφέρον κούφιο, ενίοτε και επικίνδυνο για τα συμφέροντα της Θράκης, λόγω ακριβώς της άγνοιάς τους για το τι σημαίνει Θράκη και θρακιώτες. Φυσικά περιττεύει να σχολιάσω ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Γ.Δ.

 

Μπούρδες

 

Θα μου επιτραπεί η έκφραση διότι δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τέτοια σενάρια.

Κάποιοι καλοθελητές έχουν «στήσει» σενάριο που το προωθούν με στόχευση και ιδιοτελείς σκοπούς.

Λοιπόν, υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν στη λίστα των υποψηφίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν οι αρχηγοί τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων της Κυριακής 21 Μαΐου. Αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά είναι και ανήθικο πολιτικά και πέραν πάσης λογικής. Ποιος αρχηγός θα άλλαζε τη σειρά εκλογής για να κερδίσει τι άραγε; Απεναντίας εάν το υλοποιούσε μόνο ζημιά θα είχε και κανένα κέρδος.

Γι’ αυτό αποκαλώ μπούρδες όσα πονηροί κυκλοφορούν, με γνωστή τη στόχευσή τους.

Γ.Δ.

 

«Έφυγε» ο μαιευτήρας Πάρης Κεφαλάς

Πολλές γυναίκες στην Ξάνθη νιώθουν θλίψη και συγκίνηση με την είδηση του θανάτου ενός πολύ γνωστού και αγαπητού μαιευτήρα του Πάρη Κεφαλά. Πολλά παιδιά στην Ξάνθη που σήμερα είναι 40ρηδες γεννήθηκαν με τη πολύτιμη βοήθειά του. Ήτανε ένας καταξιωμένος επιστήμονας, με ήθος και καλοσύνη που προκαλούσε εμπιστοσύνη στις γυναίκες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Το τελευταίο αντίο στον Πάρη Κεφαλά είπαν συγγενείς, φίλοι χθες το απόγευμα στο Εύμοιρο, της Ξάνθης.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του!

Μ.Ξ.

 

Σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Κεντρική επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να ακουστούν άλλες απόψεις παρά μόνο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και μια ενημέρωση από  την Αλεξάνδρα Σδούκου για διαδικαστικά θέματα καθόσον αποφασίστηκε τα μέλη  να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους και όχι δια ζώσης. Έτσι αποφεύχθηκε η «σφαγή» καθώς κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακονίσει τα μαχαίρια τους. Μια σοφή επιλογή γιατί δεν είναι καιρός να μπουν σε μια δίνη εσωκομματικής εσωστρέφειας και αναπόφευκτης γκρίνιας την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν μια δεύτερη εκλογική μάχη, απ’ την οποία βέβαια το καλύτερο που έχει να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκρατήσει το ποσοστό του και να μην υποστεί άλλες απώλειες.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…