Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

0

«Η φθηνότερη τιμή»
(… με κριτήριο την φθηνότερη τιμή θα γίνει η επιλογή του αναδόχου για την εκτέλεση του έργου, για την προμήθεια του τάδε είδους και λοιπά…).
Πρόκειται για τους γνωστούς διαγωνισμούς του δημοσίου στο σύνολό του.
Όπου υποχρεώνει τους διάφορους φορείς να αποφασίζουν όχι σύμφωνα με την ποιότητα αλλά τη χαμηλή τιμή και μόνον. Τα υπόλοιπα, ακολουθούν ως δευτερεύοντα.
Οι συμπολίτες που έχουν συναλλαγές ως εργολάβοι ή προμηθευτές, με καταλαβαίνουν.
Αφορμή πήρα για το παραπάνω σχόλιο από συμπολίτη που στην προσφορά του το μηχάνημα που πρόσφερε ήταν Γερμανικής κατασκευής και ως εκ τούτου αξιόπιστο, έχασε το διαγωνισμό διότι επιλέχτηκε ένα κινέζικο…
Αναλογικά το ίδιο πάνω- κάτω συμβαίνει και στα δημόσια έργα όπου οι μεγάλες εκπτώσεις – χαμηλή τιμή- οδηγούν στην υλοποίηση του έργου με φθηνά υλικά για να μπορέσει να «βγει», αν βγει τελικά ο εργολάβος.
Γ.Δ.


Μυστήρια υπόθεση
Συμπολίτης επικοινώνησε μαζί μας για να μας αναφέρει τον προβληματισμό του για την επαναλειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Ξάνθης.
«Αλλού τα δημόσια ΚΤΕΟ, κλείνουν, όπως εξάλλου και της Ξάνθης πριν χρόνια, και τώρα έμαθα από σχετικό σας δημοσίευμα πως θα επαναλειτουργήσει εκ νέου. Ομολογώ πως εξεπλάγην από την απόφαση αυτή που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή πραγματικότητα. Μα είναι δυνατόν να γυρνάμε πίσω;»
Θεωρώ δικαιολογημένη την απορία του συμπολίτη μας αλλά την απάντηση άλλος πρέπει να την δώσει.
Γ.Δ.


Να μην μείνουν λόγια
Το έχω διαβάσει σε σχετικά άρθρα αλλά το άκουσα και πρόσφατα να συζητιέται ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, επιτέλους να ξεκινήσουν και να μη μένουν στα λόγια.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, στην Υγεία, την Παιδεία, και την Εργατική Νομοθεσία. Προφανώς χρειάζονται κι αλλού αλλαγές σημαντικές όπως στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πλέον πραγματικά αυτοδιοίκητη και με δικούς της πόρους.
Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του και απαιτεί να το σέβονται κι αυτοί, πρέπει πρώτο να δείχνει την σωστή, δημοκρατική λειτουργία στους θεσμούς και τους πολίτες.
-Διαφορετικά, θα τρωγόμαστε μεταξύ μας, με τη μιζέρια μας.
Γ.Δ.


Τους ψάχνουν ακόμη
Το ακούω συνέχεια από διάφορους δημότες. «Μα γιατί αργούν να δώσουν τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ;»
Πραγματικά είναι ν’ απορείς. Τα κόμματα μας ενημέρωναν πως είναι σχεδόν έτοιμα, πως οι λίστες των ονομάτων έτοιμες κατά 90% και πως μέναν κάποιες συμπληρώσεις.  Μάλλον δεν είχαν παρά λίγα ονόματα έτοιμα και για πολλούς νομούς είχαν πολλά κενά, κλασική περίπτωση Ροδόπης και Ξάνθης που αμφιβάλλω εάν έχουν καταλήξει ακόμη στη συμπλήρωση της πεντάδας.
Τέλος πάντων, η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί υπέρ σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτη στους νυν βουλευτές και δεύτερη σ’ αυτούς που τους ψιθυρίσανε στο αυτί πως είναι υποψήφιοι. Τους άλλους δύο τους ψάχνουν ακόμη…
Γ.Δ.


Εκδηλώσεις ή ανασκαφές;
Το ερώτημα τέθηκε σε φιλική συνάντηση στα Άβδηρα και θέμα της ήταν τα Αρχαία Άβδηρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το τουριστικό παρόν και μέλλον των Αβδήρων σε συνάρτηση με την παρουσία των δύο παραπάνω ιστορικών δεδομένων.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κράτησε αρκετά και ακούστηκαν πολλές απόψεις και έγιναν και προτάσεις.
Εκείνο τελικά που επισημάνθηκε είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια λίγες ανασκαφικές δράσεις υπήρξαν στον χώρο των αρχαίων Αβδήρων για την αποκάλυψη και νέων στοιχείων της περιόδου εκείνης.
Απεναντίας επισημάνθηκε πως έγιναν πολλές πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που ναι μεν χρειάζονται σε κάποιο βαθμό, όμως τονίστηκε πως ο ρόλος και η αποστολή των αρχαιολόγων είναι έξω στα πεδία, όχι στις γιορτές.
Σχετικά με την γνωστή δικαιολογία περί έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού, φρόνιμο είναι να μην την επικαλεστούν. Όποιος ζητά οργανωμένα, παίρνει. Όπως παίρνουν για τις εκδηλώσεις και τα Ημερολόγια…
Γ.Δ.


Θα είναι ένα τεστ
Προφανώς οι δημότες, κυρίως οι νέοι, επικροτούν και αναμένουν την εφαρμογή της λειτουργίας των 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Παράλληλα βέβαια θα είναι κι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα της Ξάνθης.
Το εγχείρημα όντως είναι σοβαρό από την άποψη των Ξανθιωτών. Κατά πόσο δηλαδή πρώτον θα τα χρησιμοποιήσουν και δεύτερο θα τα σεβαστούν ως περιουσιακό στοιχείο. Με δυο λόγια πρόκειται για ένα τεστ της τοπικής κοινωνίας, ας μη κρυβόμαστε. Μάλιστα, όταν η χρήση τους θα είναι και δωρεάν μέσω ειδικής εφαρμογής, ευτυχώς.
Βέβαια, η έλευση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, αυτομάτως δημιουργεί κι ένα αίτημα προς την δημοτική αρχή να σκέφτεται σοβαρά το θέμα των ποδηλατοδρόμων.
Γ.Δ.


Δεν αξιοποιήθηκε
Με την ευκαιρία επαναφέρω ένα παλιό σχόλιο της στήλης για την αξιοποίηση του χώρου του άλσους του Ευμοίρου.
Με τον οποίο χώρο μπορεί να συνδεθεί η πόλη μ’ έναν ποδηλατόδρομο όχι επί της υφιστάμενης οδού αλλά λίγο πιο πάνω, που δεν θα έρχεται και σε επαφή με τα κινούμενα επί της οδού αυτοκίνητα.
Πόλη και Άλσος Ευμοίρου θα αποτελούσαν μια διαδρομή με ποδήλατα που θα οδηγούσε στο μοναδικό άλσος αφού βέβαια πρώτα δεχόταν την φροντίδα του δήμου καθιστώντας το μοναδικό σημείο για πικ-νικ, άθληση στη φύση, τρέξιμο και άλλα πολλά.
Ας ελπίσουμε ότι το θέμα θα τεθεί ως έργο από την όποια επόμενη διοίκηση του δήμου.
Γ.Δ.


Κομποστοποίηση κατ’ οίκον
Ο πρωτοπόρος σε πολλά δήμος Αβδήρων μας εξέπληξε ευχάριστα με την τελευταία του απόφαση.
Αποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει την δωρεάν διάθεση 1.120 οικιακών κομποστοποιητών σε νοικοκυριά του δήμου.
Παράλληλα, θα τοποθετήσει αριθμό 20 έως 30 καφέ κάδους (θα θυμάστε πιστεύω που σας είχα γράψει για τους καφέ κάδους και τι εξυπηρετούν), σε κάθε οικισμό του Δήμου.
Έτσι, επιτυγχάνονται δύο πράγματα.
Πρώτον μειώνονται σημαντικά τα σκουπίδια διότι τα οργανικά θα πηγαίνουν στους καφέ κάδους, ενώ όσοι πάρουν μικρούς κάδους στο σπίτι τους (την αυλή τους)  και ρίχνουν εκεί τα οργανικά σκουπίδια, θα έχουν σε λίγο χρόνο την παραγωγή χώματος για τον κήπο τους.
Και για να τα συγκεκριμενοποιήσω, στους καφέ κάδους θα μπαίνουν τα υπολείμματα λαχανικών, φλούδες φρούτων και λαχανικών, φρούτα σάπια, χλωρά χόρτα ή ξερά φύλλα, τσόφλια αυγών, άχυρο, πριονίδι κλπ.
Θερμά συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή Αβδήρων που βλέπει μπροστά. Πρόκειται για μία δύσκολη υλοποίηση, αλλά μήπως όλα στην αρχή δεν είναι δύσκολα;
Γ.Δ.


Σταυρώστε τον!
Μπορεί ο κ. Βασίλης Τσολακίδης να έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά το «σαράκι» της πολιτικής δεν τον αφήνει. Έτσι ανέλαβε να κάνει αντιπολίτευση στον δήμαρχο Γιώργο Τσιτιρίδη για να βοηθήσει τον κ. Δημήτρη Δόντζο που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης. Η αντιπολίτευση όμως που κάνει έχει κάποια χαρακτηριστικά παλαιάς πολιτικής κοπής! Για παράδειγμα τις προάλλες θυμήθηκε το έργο ύδρευσης που ξεκίνησε επιτέλους μετά από δύο χρόνια με καθυστέρηση από τους διαγωνισμούς, για να πει ότι ο δήμαρχος ζημίωσε τον δήμο επειδή ο προηγούμενος ανάδοχος εγκατέλειψε το έργο και με νέο διαγωνισμό το πήρε άλλος με μικρότερη έκπτωση. Το αν θα δημιουργήσει προβλήματα στο έργο δεν τον ενδιαφέρει.  Προχθές θυμήθηκε τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας για να κατηγορήσει τον δήμαρχο ότι δεν έχει  αξιοποιήσει αυτό το …σπουδαίο κτήριο με ένα μέρος του οικοπέδου που του παραχώρησε επί των ημερών του το ΥΠΑΑΤ για να το κάνει φυτώριο για το δήμο και δεν το έκανε γιατί έχασε τις εκλογές.  Δηλαδή ο δήμος να δώσει λεφτά για να φτιάξει ένα κτήριο που δεν είναι δικό του και χωρίς να έχει κάποια χρήση. Τη συνήθη δηλαδή πρακτική να ξοδεύουμε λεφτά έτσι στον βρόντο …Ας μας πει ο κ. Τσολακίδης και για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που έκανε ο ίδιος και πόσο το λειτούργησε και γιατί κατέληξε ρημάδι και ξοδεύτηκαν λεφτά γι’ αυτό.
Όσο για το …ρουσφέτι που έκανε ο Τσιτιρίδης και μπορεί και εν αγνοία του στον αγρότη που νοικιάζει τα άλλα 40 στρέμματα από το ΥΠΑΑΤ να βάλει στην αποθήκη πίσω από τον Σταθμό μερικές μπάλες χόρτο, για να τον ψηφίσει….σταυρώστε τον!
Μόνο που δεν κατάλαβε ο κ. Τσολακίδης ότι οι ψηφοφόροι δεν μασάνε …κουτόχορτο!
Μ.Ξ.


Μίλησαν για  τουριστική ανάπτυξη! Ε και;
Ήταν μια ωραία ενημερωτική ημερίδα για  τον τουρισμό και τις προοπτικές, την δυναμική του και μπλα…μπλα …μπλα. Όλα αυτά τα ωραία που μάθαμε απέξω κι ανακατωτά να ακούμε όλοι μας από τους εκάστοτε πολιτικούς ίδια και απαράλλαχτα. Αφού κι αυτοί  τα έμαθαν απ’ έξω κι ανακατωτά και τα λένε όπου βρεθούν κι όπου σταθούν. Τα είπαν ωραία λοιπόν, φωτογραφήθηκαν, έκαναν και τα απαραίτητα προεκλογικά κονέ και όλα καλά, όλα ανθηρά! Μόνο που τίποτε δεν είναι ανθηρό για τον τουρισμό στην περιοχή μας και όχι γιατί δεν υπάρχει το τουριστικό προϊόν αλλά γιατί δεν υπάρχει μέθοδος, η τεχνογνωσία και η ικανότητα να αναδειχθεί και να κατακτήσει την αγορά. Να μπει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών όπως τόσες περιοχές με λιγότερα πλεονεκτήματα από εμάς. Δείτε για παράδειγμα το Καρπενήσι. Μια ορεινή πόλη που έχει γίνει τουριστικός προορισμός χειμώνα καλοκαίρι. Αλλά τι να πει κανείς! Όταν μπαίνουν σε τέτοιες θέσεις άτομα από άσχετα επαγγέλματα, που δεν έχουν την γνώση και την εμπειρία,  όταν δεν πιστεύουν αυτό που κάνουν αλλά το κάνουν για να είναι και πάλι υποψήφιοι δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ τίποτε δυστυχώς.!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…