Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μηδενικές δηλώσεις για δασικά αυθαίρετα στην Ξάνθη

Μηδενικές δηλώσεις για δασικά αυθαίρετα στην Ξάνθη

0

Έκλεισε χθες η πλατφόρμα για την δήλωσή τους προκειμένου να «σωθούν» από την κατεδάφιση

 

300 ενστάσεις για τους Δασικούς χάρτες – Αναμένεται ο διαγωνισμός για το έργο βελτίωσης βατότητας στην «Θηλιά»

 

Απαλλαγμένη από δασικά αυθαίρετα είναι η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι …αυθαίρετο αλλά πιστοποιείται από το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση – δήλωση δασικού αυθαίρετου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 5/10 και η οποία έκλεισε χθες. Να σημειώνουμε ότι όσοι έχουν δηλώσει δασικό αυθαίρετο έχουν  εξασφαλίσει προσωρινή «ασυλία» από κατεδαφίσεις και πρόστιμα.

Μηδέν δασικά αυθαίρετα στην Ξάνθη

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο, από την Ξάνθη δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις για  αυθαίρετα. Αυτό βεβαιώνει και από τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης ο προϊστάμενος Παναγιώτη Μουχταρίδης σημειώνοντας πως στην Ξάνθη υπάρχει μία μόνο απόφαση για κατεδάφιση στην περιοχή των Κιμμερίων που αφορά αποθηκευτικό χώρο σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση. Ο Ιδιοκτήτης της έχει προσφύγει στα Διοικητικά δικαστήρια και η υπόθεση εκκρεμεί. Να σημειώσουμε όμως ότι η Ξάνθη δεν είναι η μοναδική εξαίρεση με μηδενικά δασικά αυθαίρετα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπως η Ροδόπη, η Λέσβος , η Μαγνησία, η Πρέβεζα, ενώ στην Καβάλα έχουν υποβληθεί 20 αιτήσεις και στην Κορινθία 253!  Γενικότερα όπως εκτιμούν και στο ΥΠΕΝ ο αριθμός των αιτήσεων είναι πράγματι μικρός και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη μία τελευταία ευκαιρία καθώς όσα δεν δηλωθούν θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Εάν τελικά αποφασίσουμε την παράταση θα πρέπει η ρύθμιση που έχουμε ήδη έτοιμη να προωθηθεί για ψήφιση έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Θα έχει αναδρομική ισχύ και θα δίνει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο».

300 ενστάσεις για τους Δασικούς χάρτες στην Ξάνθη

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μουχταρίδης οι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί και στην Ξάνθη έχουν κατατεθεί 300 ενστάσεις. Αναμένεται η συγκρότηση επιτροπής, το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται μέσα στον Απρίλιο προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις και εκτιμάται ότι μέσα σ’ ενα 4μηνο θα εκδοθεί η απόφαση επί των ενστάσεων για το αν δηλαδή είναι ή όχι η ιδιωτική έκταση προστατεύεται ή όχι από την Δασική νομοθεσία και αν μπορεί το δημόσιο να την διεκδικήσει.

Αναμένεται ο διαγωνισμός για το έργο βελτίωσης βατότητας στην «Θηλιά»

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται οι Δασικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα το Δασαρχείο Ξάνθης είναι το έργο βελτίωσης της βατότητας του δασοδρόμου με το όνομα «Θηλιά»  μήκους 12,5 χιλιομέτρων μέχρι τον Κένταυρο. Να σημειώσουμε ότι αυτή η μελέτη δεν περιλαμβάνει καθόλου ασφαλτόστρωση που περιελάμβανε η προηγούμενη αλλά χαλικόστρωση με συμπίεση. Το έργο δεν προκηρύχθηκε πέρσι από το Δασαρχείο παρότι η μελέτη ήταν έτοιμη καθώς έπρεπε να προστεθούν άλλα 50.000 ευρώ από λάθος που έγινε κατά την προσμέτρηση και γι αυτό το λόγο ανακλήθηκε. Η μελέτη για να προκηρυχθεί πρέπει να είναι ύψους 565.000 ευρώ και όχι 515.000 που είχαν προβλεφθεί. Το έργο θα ενταχθεί στον νέο προγραμματισμό της περιφέρειας και αναμένεται ο διαγωνισμός για τη δημοπράτησή του από το Δασαρχείο Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …