Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Λόρδος Βύρων:  Ο φιλόζωος Φιλέλλην

Λόρδος Βύρων:  Ο φιλόζωος Φιλέλλην

1

Επίσκεψη στο “Newstead Abbey” στην Αγγλία, πατρογονική εστία των Μπάιρον -Αποκλειστικό!

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων η σημερινή και το μυαλό μου πηγαίνει σε έναν μεγάλο Φιλόζωο της Ελληνικής Επανάστασης,  τον Λόρδο Βύρωνα.

Ο Άγγλος Ρομαντικός Ποιητής που υποστήριξε όσο κάνεις την Ελληνική Επανάσταση,  με όποιο μέσο διέθετε,  ήταν από τους γνωστότερους Φιλόζωους της Ιστορίας, από την παιδική του ηλικία, μέχρι τον θάνατο του.

Σε όλη την διάρκεια της ζωής του, συνδέθηκε άμεσα με τρία σκυλιά, τα οποία αγάπησε όσο τίποτε άλλο, ιδίως το ένα από αυτά, για το οποίο έστησε  μνημείο στο σημείο ταφής του, εντός του κτήματος των Μπάιρον.

Στην ηλικία των 10 χρόνων , ο Λόρδος Βύρων υιοθέτησε το πρώτο του κατοικίδιο κουτάβι, ένα λυκόσκυλο, τον Lyon. Στην συνέχεια, το 1803, βρίσκει και υιοθετεί παράλληλα , ακόμη ένα κουτάβι, ράτσας Newfoundland (Νιουφάουντλαντ), τον Boatswain (Μπότσγουεϊν), με τον οποίο γίνονται αχώριστοι. Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του γι’ αυτό το σκυλί, ώστε όταν πέθανε το 1808 από λύσσα, έστησε ολόκληρο μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη του αφιερώνοντας του επίσης ως επίγραμμα και ένα ποίημα , τον γνωστό “Επιτάφιο σε έναν σκύλο”…

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο “Newstead Abbey”, την πατρογονική εστία των Μπάιρον στην Αγγλία, θαυμάσαμε από κοντά αυτό το ιδιαίτερο μνημείο , το οποίο έχει δεσπόζουσα θέση, ανάμεσα στους τεράστιους κήπους της έπαυλης.

Όταν ήρθε ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι, τον Ιανουάριο του 1823, πριν ακριβώς 200 χρόνια, έφερε μαζί του έναν ακόμη σκύλο, ράτσας επίσης “Newfoundland”, στον οποίο έδωσε το όνομα του πρώτου του σκύλου, του Lyon. Αυτό το σκυλί έμεινε πιστά κοντά του, και τον συντρόφευε παντού, στους συχνούς περιπάτους τους, στις συχνές εξορμήσεις τους ακόμη και στον ύπνο. Έμεινε κοντά στον Λόρδο Βύρωνα μέχρι τον θάνατό του, στις 19 Απριλίου του 1824 και συνόδευσε το φέρετρο του πίσω στην Αγγλία. Στην συνέχεια, υιοθετήθηκε από την αδελφή του Λόρδου Βύρωνα, και έζησε στην έπαυλη του “Newstead Abbey” για άλλα 13 χρόνια, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Μουσειακού χώρου της έπαυλης, κ.John Annabla.

Αυτός λοιπόν ο μεγάλος Φιλέλληνας, του οποίου η ζωή σημαδεύτηκε από έρωτες, σκάνδαλα και πολλές περιπέτειες, ζήτησε στην διαθήκη του , να θαφτεί μετά τον θάνατό του , δίπλα στον αγαπημένο του σκύλο Boatswain, στην έπαυλη των Μπάιρον, “χωρίς καμία νεκρώσιμη ακολουθία η οποιαδήποτε επιγραφή που να γράφει το όνομα και την ηλικία του”…

Η επιθυμία αυτή του Λόρδου Βύρωνα δεν εφαρμόστηκε και ενταφιάστηκε τελικά μετά από πολλές περιπέτειες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον πιστό του φίλο, στο Παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, στο Hucknall του Nottingham , σε οικογενειακή κρύπτη εντός του ναού.

Γκραβούρα του William Parry, επιστήθιου φίλου του Λόρδου Βύρωνα, που τον παρουσιάζει στο Μεσολόγγι να παίζει με τον σκύλο του Lyon

Έτσι κλείνει η ιστορία αυτού του μεγάλου Φιλόζωου Φιλέλληνα , του Λόρδου Βύρωνα και της ιδιαίτερης αγάπης που έτρεφε για τα σκυλιά του. Βουβός μάρτυρας αυτής της ιδιαίτερης σχέσης, το μνημείο του Boatswain στο “Newstead Abbey” να μας το θυμίζει αιώνια…

Κώστας Μαυρομάτης
Συλλέκτης-Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…