Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Γλέντια και χαρές τον Μάιο στα Άβδηρα

Γλέντια και χαρές τον Μάιο στα Άβδηρα

0

Πρωτομαγιά κάνει πρεμιέρα το 8ο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023» με συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στην πλατεία του χωριού

 

13 – 14 Μαΐου διήμερο γλέντι με την 2η «Γιορτή της Βρύσης» –  Ετοιμάζεται λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες από τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών

 

Γλέντια και χαρές για τους  κατοίκους των Αβδήρων και τους επισκέπτες τους ετοιμάζει ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών μέσα στον Μάιο γιορτάζοντας την Άνοιξη και την Χαρά της Ζωής  με την «Γιορτή της Βρύσης» που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στις 13 και 14 Μάϊου. Προηγουμένως όμως τα Άβδηρα θα προϋπαντήσουν τον Μάιο μελωδικά με τη Συναυλία Μουσικού Σχολείου Ξάνθης που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Αβδήρων την Δευτέρα 1 Μαΐου και ώρα 20:30 και θα είναι η πρεμιέρα του 8ου Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2023», ένα θεσμό που εμπνεύστηκε το Μουσικό Σχολείο το οποίο οικιστικά ανήκει στον δήμο Αβδήρων.

Ήδη αυτές τις μέρες γίνονται εργασίες στην πλατεία του οικισμού για την τοποθέτησης της εξέδρας.

Χορευτικό στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή

2η γιορτή της Βρύσης – Διήμερο γλέντι

Η γιορτή της βρύσης γεννήθηκε ως ιδέα από τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική βρύση που δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού  δίπλα στην υπερυψωμένη πλατεία και είναι κτισμένη το 1700. Η πετρόκτιστη βρύση ήταν πάντα ένα σημείο συγκέντρωσης όλων των κατοίκων, ένα σημείο αναφοράς και κοινωνικοποίησης.  Άλλωστε ήταν η μοναδική βρύση  εκείνη την εποχή στο χωριό που από τα αρχαία χρόνια είχε πρόβλημα λειψυδρίας και είχε εξαιρετική σημασία για τον οικισμό.

Όπως μας αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγους κα Χρύσα Ραξιώνη η φετινή γιορτή θα διαρκέσει δύο μέρες και έχει εμπλουτιστεί με πολλές εκδηλώσεις. Εκτός από τον Χορευτικό Σύλλογο Αδήριτών θα συμμετέχει και ο Σύλλογος της Κεσσάνης και θα χορέψει και το παιδικό του τμήμα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι. Την δεύτερη μέρα 14 Μαΐου περιλαμβάνει τη συναυλία του τοπικού σχήματος του Πλατάνου με την Ευγενία Πανταζόγλου και την ομάδα της. Επίσης θα τραγουδήσει η χορωδία δήμου Θεσσαλονίκης.

Ετοιμάζεται λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες

Παράλληλα ο σύλλογος ετοιμάζει ένα λεύκωμα με παλιές φωτογραφείς των Αβδήρων και γι αυτό το λόγο καλεί όλους όσους έχουν στην κατοχή τους και θέλουν να αποτυπωθούν στο Λεύκωμα να τις προσκομίσουν στο σύλλογο μέχρι της 15 Μαΐου. Στόχος είναι να διασωθούν,  να αποτυπωθούν σ’ ένα Λεύκωμα και σ’ ένα ψηφιοποιημένο αρχείο καθώς αποτελούν ψηφίδες της ιστορίας του τόπου και έχουν ιστορικό ενδιαφέρον. Ο δήμος Αβδήρων ανέλαβε την κάλυψη των εξόδων του Λευκώματος στηρίζοντας την προσπάθεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Κάποιοι προπαππούδες τους στην ίδια βρύση το 1904

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…