Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στα Πειραματικά της Ξάνθης

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στα Πειραματικά της Ξάνθης

0

Δύο χρόνια μετά τις αντιδράσεις πολύ θετικό κλίμα και  μηνύματα από τους γονείς στο 13ο Πειραματικό νηπιαγωγεία και στο 17ο Πειραματικό δημοτικό σχολείο

 

Μιλούν στο «Ε» οι Διευθύντριες των σχολείων

 

Με «Άριστα» επιβραβεύουν  γονείς και κηδεμόνες το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στα δύο Πειραματικά σχολεία του νομού μας και συγκεκριμένα το 17ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης  και το 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης. Οι επιφυλάξεις αλλά και αντιδράσεις που εκφράστηκαν και με κινητοποιήσεις την προπερσινή χρονιά (2021) όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για την μετατροπή τους σε πειραματικά όχι απλά δεν υφίστανται αλλά το κλίμα έχει τελείως αλλάξει μετά από δύο χρόνια λειτουργίας γεγονός που πιστοποιείται από το αυξημένο ενδιαφέρον για νέες εγγραφές. Υπενθυμίζεται ότι οι  αιτήσεις από τους γονείς υποβάλλονται ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα έχει κλείσει στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο διαφορετική διαδικασία ακολουθείται για το Πρότυπο ΕΠΑΛ.

Διπλάσιες αιτήσεις από τις προκηρυγμένες θέσεις στο 13ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης – Πολύ θετικά μηνύματα από τους γονείς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του ελέγχου των αιτήσεων στο 13ο Νηπιαγωγείο ενώ ολοκληρώθηκε χθες και η ημερομηνία ανάκλησης που δόθηκε στους γονείς που επιθυμούν να μην συμμετέχει  το παιδί τους στην κλήρωση. Όπως μας πληροφορεί η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα Μαρία Ελευθεράκη υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 50 αιτήσεις ενώ προκηρύχθηκαν οι  25 θέσεις για προνήπια. Η κα Ελευθεράκη διευκρίνισε ότι  μέσα σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και 4 πολλαπλές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από λάθος και αυτές θα που θα ελεγχθούν από το υπουργείο. Επίσης από τον υπουργείο θα γίνει η ηλεκτρονική κλήρωση στις 28 Απρίλιου για την εγγραφή των προνηπίων.

«Μπορεί η λειτουργία του νηπιαγωγείου μας ως Πειραματικού να ξεκίνησε με αντιδράσεις όμως μετά από δύο χρόνια λειτουργίας δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και μάλιστα είμαστε αποδέκτες μεγάλου ενδιαφέροντος από τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι μια επιβράβευση και μια αναγνώριση του έργου που επιτελείται. Εκτός από τα καινοτόμα προγράμματα εφαρμόζουμε πιλοτικά και νέα προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο μας. Στο σχολείο μας λειτουργούν 5 όμιλοι που ασχολούνται με εξωσχολικές δραστηριότητες . Έχουμε όμιλο ζωγραφικής, ρομποτική, μουσικής , αγγλικής γλώσσας και παραδοσιακών παιχνιδιών. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους γονείς είναι πολύ θετικά. Συνεχώς μας τηλεφωνούν και ρωτούν μήπως προκηρυχθούν και νέες θέσεις για προνήπια φέτος».

Πολύ θετικό το  κλίμα και στο 17ο δημοτικό πειραματικό  Ξάνθης

Ίδια η εικόνα και στο 17ο Δημοτικό Πειραματικό Ξάνθης όπως μας την περιγράφει η Διευθυντρια κα Μαρία Μωυσιάδου. Προκηρύχθηκαν 25 συνολικά θέσεις εκ των οποίων οι 12 θα καταληφθούν από τα νήπια του 13ο Πειραματικού νηπιαγωγείου καθώς τα δύο σχολεία είναι συνδεδεμένα. Όπως διευκρίνισε η κα Μωυσιάδου: «Το ενδιαφέρον για εγγραφές είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρσι. Την ακριβή εικόνα όμως θα την έχουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών».

Αναφορικά με τη συνεργασία με τους γονείς αλλά και το  εκπαιδευτικό έργο η κα Μωυσιάδου σημείωσε: «Έχουμε ένα πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας με τους γονείς. Έχουν αμβλυνθεί οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν κατά το παρελθόν. Τον σύλλογο των Γονέων και Κηδεμόνων τον απαρτίζουν γονείς που αντιδρούσαν στην μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό. Το  Πειραματικό δεν είναι μαγικό ραβδί,  αλλά  ένα καλό  εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών να εφαρμόσουν προγράμματα με καινοτόμες δράσεις. Δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν όμιλοι, να εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα.

Τέλος αναφορικά με τον Πρότυπο ΕΠΑΛ Ξάνθης ο Διευθυντής κα Τερζόγλου μας πληροφόρησε πως για  τα ΕΠΑΛ ακολουθείται άλλη  διαδικασία και πως οι  αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά τον Ιούνιο.

Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια στην Ελλάδα

Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών. Αυτό αποδεικνύει η μεγάλη και αυξανόμενη ζήτηση των θέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου λειτουργούν 120 σχολεία συνολικά, εκ των οποίων 83 Πειραματικά και στις δύο βαθμίδες και 37 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.

20.018 αιτήσεις υπεβλήθησαν φέτος για 4.442 θέσεις Προτύπων και Πειραματικών, συμπεριλαμβανομένων των Εκκλησιαστικών Σχολείων.

15 νέα Πειραματικά και 3 Πρότυπα ιδρύονται στη χώρα. 9.146 μαθητές φοιτούν στα Πρότυπα και 11.092 στα Πειραματικά. 1.125 εκπαιδευτικοί υπηρετούν με θητεία στα Πρότυπα και 1.103 στα Πειραματικά.

Υπενθυμίζουμε ότι σαν θεσμός ιδρύθηκαν το  2011 επί υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου  αλλά καταργήθηκαν το 2015.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και στη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες, που εισάγονται με εξετάσεις. Εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, καινοτόμους διδακτικές προτάσεις και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πιλοτικά, να αξιολογήσουν και να προτείνουν τροποποιήσεις στα νέα προγράμματα σπουδών, πριν από τη γενίκευση της εφαρμογής τους στα υπόλοιπα σχολεία. Τα Πειραματικά Σχολεία είναι μονάδες και των δύο βαθμίδων, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού, που εισάγεται σε αυτά με ηλεκτρονική κλήρωση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το 17ο πειραματικό δημοτικό Ξάνθης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…