Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγριογούρουνα βολτάρουν στο δρόμο της Αρχαγγελιώτισσας

Αγριογούρουνα βολτάρουν στο δρόμο της Αρχαγγελιώτισσας

0

Νεαρός αθλούμενος αντιμέτωπος με πέντε αγριογούρουνα – Του έκοψαν τον δρόμο

 

Ο Δασάρχης Ξάνθης εφιστά την προσοχή στους περιπατητές  και τους συμβουλεύει να μην είναι μόνοι – Οι κυνηγοί συνιστούν: Κάνε πως δεν βλέπεις….

 

 

Σε κλοιό από αγέλες άγριων ή ημιάγριων αγριογούρουνων κινδυνεύει να βρεθεί η πόλη μας αφού έχουν φτάσει να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παρυφές του λόφου της Μονής Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας και να κόβουν τον δρόμο των αθλούμενων και των περιπατητών που επιλέγουν αυτή την διαδρομή.

Περπατούσε όταν του έκοψαν τον δρόμο πέντε αγριογούρουνα

Απρόσμενα συναπαντήματα, ευτυχώς όχι  κακά  – μέχρι τώρα-  έχουν αρκετοί συμπολίτες μας που κάνουν τη διαδρομή. Όπως μας μετέφερε νεαρός που επιλέγει αυτή την διαδρομή για άθληση ενώ κατέβαινε από τον δρόμο και λίγο πριν φτάσει στις παρυφές του λόφου πετάχτηκαν μπροστά του πέντε συνολικά αγριογούρουνα. Ένας μεγαλόσωμος αρσενικός, μία θηλυκιά με δύο μικρά και ένας ακόμη. Παρότι ο νεαρός αιφνιδιάστηκε,  κράτησε την ψυχραιμία του και χωρίς να προβεί σε καμιά απολύτως κίνηση που να εκληφθεί ως απειλή από τα ζώα συνέχισε την πορεία του κι αυτά τη δική τους. Ένας τρόπος αντιμετώπισης που αποδείχθηκε σωστός και προτείνεται τόσο από τις δασικές αρχές όσο και από τους κυνηγούς.

Ο Δασάρχης Ξάνθης εφιστά την προσοχή στους περιπατητές  και τους συμβουλεύει μην είναι μόνοι

Το γεγονός ωστόσο προκαλεί προβληματισμό καθώς τα αγριογούρουνα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και όλο και πιο κοντά μας και υπάρχει ανησυχία δεδομένου ότι είναι άγρια ζώα με απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο Δασάρχης κ. Χρήστος Μήλιος εφιστά την προσοχή στους περιπατητές επισημαίνοντας ότι για τα αγριογούρουνα είναι ο φυσικός τους χώρος εκεί και ως εκ τούτου είναι δεδομένο να κυκλοφορούν εκεί: «Πρέπει όσοι κάνουν τους περιπάτους τους να γνωρίζουν ότι μπορεί να συναντήσουν αγριογούρουνα τα οποία ψάχνουν για τροφή και κατεβαίνουν χαμηλά. Πρέπει λοιπόν να λάβουν τα μέτρα τους και κυρίως να φροντίζουν να μην είναι μόνοι αλλά με παρέα και να μην τα απειλήσουν. Ίσως μόνο να κάνουν θόρυβο για  να εκφοβηθούν και να φύγουν».

Οι κυνηγοί συνιστούν: Κάνε πως δεν βλέπεις….

Ο έμπειρος κυνηγός και αντιπρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοϊζος επισημαίνει πως αυτό είναι αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού τους, θυμίζοντας το περιστατικό με τον αγριογούρουνο που έκανε…βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη που έγινε θέμα στην ειδησεογραφία: «Η αδιαφορία είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Τα ζώα γενικά και τα αγριογούρουνα φοβούνται τον άνθρωπο. Επιτίθενται μόνο αν νιώσουν απειλή ή αν είναι τραυματισμένα. Αν κάποιος συναντήσει αγριογούρουνο το καλυτερο είναι να αδιαφορήσει. Είναι πιο ασφαλές να είναι με παρέα. Θα ενημερώσουμε τους θηροφύλακες για την συχνότερη κυκλοφορία τους στην περιοχή», επισημαίνει ο κ. Σερραίος. Να σημειώσουμε ότι στον Κυνηγετικό σύλλογο Ξάνθης υπάρχουν  170 κυνηγοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού που έχει νομοθετήσει η πολιτεία και προβλέπει σύσταση συνεργείων κατ’ εντολή των Δασαρχείων. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σερραίος το Δασαρχείο Ξάνθης δεν έχει προβεί ακόμη στην σύσταση κυνηγετικών συνεργείων. Επίσης αυτή τη εποχή το  κυνήγι απαγορεύεται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …