Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με λαμπρότητα η Ξάνθη τίμησε την διττή γιορτή της 25ης Μαρτίου (+Φωτο)

Με λαμπρότητα η Ξάνθη τίμησε την διττή γιορτή της 25ης Μαρτίου (+Φωτο)

0

Αρχές του τόπου, σύλλογοι, Ένοπλες Δυνάμεις και μαθητές απέδωσαν τιμή στους αγωνιστές του ‘21

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης

 

Με κάθε επισημότητα η Ξάνθη τίμησε την 25η Μαρτίου, την διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο αγώνας των αγωνιστών του Έθνους, γιορτάστηκαν με τις προβλεπόμενες τιμές και με την παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας.

Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της επετείου, έλαβε χώρα η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος. Έπειτα, ακολούθησε δεξίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ.Κουρτίδη. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης. Έπειτα, με επιτυχία και με «σύμμαχο» τον καλό καιρό ολοκληρώθηκε η παρέλαση πολιτιστικών-αθλητικών εκδηλώσεων, μαθητών, συλλόγων και τέλος «έκλεισε» με την στρατιωτική παρέλαση.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Π.Γεωργιάδης: «Με εθνική ομοψυχία τα έθνη μπορούν να προχωρούν μπροστά!»

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.Πάτροκλος Γεωργιάδης, μετά το πέρας της παρέλασης, δήλωσε:

«Η εθνική παλιγγενεσία υπήρξε αποτέλεσμα εθνικής ομοψυχίας και όταν μόνο υπάρχει εθνική ομοψυχία τα έθνη μπορούν αισιόδοξα να προχωρούν μπροστά. Εθνική ομοψυχία απαιτείται και σήμερα για την αντιμετώπιση  των ιδιαίτερα μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Εθνική ομοψυχία,δηλαδή, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε, κάτι στο οποίο στοχεύει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Χρόνια πολλά σε όλους!»

Παντελεήμων Ξάνθης: «Γιορτάζουμε μία διπλή ελευθερία, την μία μας την χάρισε ο Χριστός και την άλλη οι πρόγονοί μας!»

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, συμπλήρωσε:

«Ευαγγελισμός σήμερα, διπλή γιορτή. Ευαγγελισμός ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους ,αλλά και Ευαγγελισμός  του δικού μας Γένους. Μία γιορτή που γιορτάζουμε μία διπλή ελευθερία, την μία μας την χάρισε Ο Χριστός και την άλλη μας την χάρισαν οι πρόγονοί μας. Καμαρώσαμε τη μαθητιώσα νεολαία, καμαρώσαμε τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς μας συλλόγους σε αυτή την μεγαλειώδη παρέλαση που είναι έκφραση ευγνωμοσύνης για εκείνους που θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία.Να τους θυμόμαστε και να φυλάξουμε την ενότητά μας, την ομοψυχία μας σαν λαός, διότι κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και ξεπεράσαμε την ανθρώπινη λογική, πετύχαμε εκείνα που με την λογική ήταν ακατόρθωτα. Εύχομαι υγεία, ειρήνη, ομόνοια και τα έτη όλων να είναι πολλά και ευλογημένα!»

Δ. Κωνσταντάκος: «Είμαστε έτοιμοι να μιμηθούμε ξανά τους αγωνιστές του ’21 προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει πάντα ελεύθερη!»

Ο Διοικητής του Δ’ΣΣ, Δημόκριτος  Κωνσταντάκος, επεσήμανε:

«Σήμερα στην μεγάλη γιορτή, διπλή γιορτή του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους των οποίων την απώλεια βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες, σε αυτούς και στις οικογένειές τους. Υποκλινόμαστε στους αθάνατους ήρωες του ’21 που με την θυσία τους και τους αγώνες τους μας χάρισαν την ελευθερία, μας χάρισαν την σύγχρονη Ελλάδα, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Χρόνια πολλά στην Θράκη, χρόνια πολλά στους ακρίτες της ιερής αυτής γης, χρόνια πολλά στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί με αποφασιστικότητα και υπερηφάνεια στην ακριτική Θράκη. Να είστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι να μιμηθούμε ξανά τους αγωνιστές του ’21 προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει πάντα ελεύθερη, γιατί η ελληνική ψυχή είναι πάντα αδούλωτη, πάντα τα μάτια του Έλληνα κι η ψυχή του κοιτάνε τον γαλανό ουρανό και την γαλάζια θάλασσα. Χρόνια πολλά σε όλους!»

Κ.Κουρτίδης: «Το μόνο που είχαμε τότε ήταν η πίστη μας!-Το ίδιο έχουμε και τώρα!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, υπογράμμισε:

«Οι Έλληνες είναι για τα αδύνατα! Σήμερα είναι ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας, είναι η ημέρα που ένας λαός, ένα έθνος κατάφερε το αδύνατο εκείνη την εποχή. Ήμασταν μόνοι και το μόνο που είχαμε ήταν η πίστη μας. Το ίδιο έχουμε και σήμερα. Να έχουμε, λοιπόν την πίστη μας. Τιμούμε αυτούς τους γενναίους, γιατί η δόξα είναι σε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να γιορτάζουμε και να είμαστε εδώ πέρα. Εύχομαι χρόνια πολλά στους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα!»

Μ.Τσέπελης: «Έχουμε ευθύνη να μεταφέρουμε το κομμάτι ευθύνης και στην νεολαία μας για χάρη όσων αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι!»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης, σημείωσε, καταληκτικά:

«Διπλή γιορτή! Χρόνια πολλά σε όλους! Έχουμε υποχρέωση στους ήρωες που κάποτε θυσιαστήκανε για να είμαστε εμείς ελεύθεροι με αυτές τις γιορτές να μεταφέρουμε το κομμάτι ευθύνης κι αγάπης για αυτόν τον ευλογημένο τόπο και στην νεολαία μας. Να είστε σίγουροι ότι και οι νέοι μας, όπως κι εμείς αν χρειαστεί μαζί τους θα κάνουμε το ίδιο για να είναι ελεύθερο αυτό το κομμάτι της γης, της Θράκης  και όλης της Ελλάδας, να ζούμε όλοι μαζί ενωμένοι και  αγαπημένοι. Χρόνια πολλά σε όλους!»

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…