Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μ. Ζαννή: «Είναι σημαντικό το υποστηρικτικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση της γυναίκας, να της λένε οι δικοί της άνθρωποι ‘’ναι, μπορείς’’!»

Μ. Ζαννή: «Είναι σημαντικό το υποστηρικτικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση της γυναίκας, να της λένε οι δικοί της άνθρωποι ‘’ναι, μπορείς’’!»

0

Συνέντευξη στο «Ε» παραχώρησε η συνιδρύτρια της Women Act, κα Μαίη Ζαννή λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή της στην Ξάνθη με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Hub

Στον ρου μίας ενδιαφέρουσας συνέντευξης η κα Ζαννή κάνει μνεία στις δυνατότητες που προσφέρει η Women Act σήμερα και δη σε μία μικρή πόλη όπως είναι η Ξάνθη!

Η Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act, της πρώτης και μοναδικής οργάνωσης στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, Μαίη Ζαννή μιλά στο «Ε», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, για τις δυσκολίες-προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, για τα «βήματα» που έχει κάνει στον αγώνα για ίση μεταχείριση με τους άντρες σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας.

Η συνέντευξη αποτέλεσε τη συνέχεια της επίσκεψης της κας Ζαννή στην Ξάνθη στις 22/02 στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου Hub της Women Act στην Ξάνθη.

Η κα Μαίη Ζαννή γνωρίζει τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες το 2023, δεν εθελοτυφλεί, ούτε ωραιοποιεί την κατάσταση. Απεναντίας, θεωρεί πως η συμπόρευση μπορεί να οδηγήσει σε θαυμάσια αποτελέσματα στο πλαίσιο, βέβαια μίας κοινωνικής πραγματικότητας που αναπτύσσει μηχανισμούς πάταξης στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη εκδήλωση εγκαινίων του hub της Women Act στην Ξάνθη

«Ε»: Πώς προέκυψε η Women Act;

Μ.Ζ: Είχα πάει ένα ταξίδι στην Αμερική για ένα πρόγραμμα του State Department. Σε αυτό το πρόγραμμα προσκαλούσαν μία γυναίκα από κάθε χώρα να πάει για τρεις εβδομάδες στην Αμερική, σε διάφορες πολιτείες, να γνωρίσει διάφορους οργανισμούς γυναικών. Συνειδητοποίησα ότι εκεί υπήρχαν πολλές οργανώσεις, οι οποίες ‘’έσπρωχναν’’ τις γυναίκες με σκοπό να τις ενθαρρύνουν, να τις αναδείξουν, να τις στηρίξουν στη δημόσια σφαίρα σε διαφορετικούς τομείς. Όταν γύρισα στην Ελλάδα συνειδητοποίησα πως εδώ δεν έχουμε τίποτα τέτοιο. Κατέβηκα κι εγώ η ίδια στις εκλογές το 2012 οπότε διαπίστωσα πως πραγματικά δεν υπάρχουν μέντορες για νέες γυναίκες που θέλουν να μπουν στην πολιτική, που διεκδικούν έναν ενεργό ρόλο στα κοινά. Δεν είμαι μόνη, είμαι συνιδρύτρια της Women Act, είμαστε 8 οι συνιδρύτριες, μαζευτήκαμε και ξεκινήσαμε το 2017. Η βάση μας παραμένει στην Αθήνα, αλλά τώρα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες, μιας και έχουμε καταφέρει να έχουμε πολλά Hubs.

«Ε»: Τι σας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείτε ενεργά με τα γυναικεία δικαιώματα;

Μ.Ζ: Μπορούμε να κάνουμε λόγο για συνδυασμό παραγόντων. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτό το υποστηρικτικό πλαίσιο, υπάρχουν μέχρι και σήμερα πολλά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία για μία γυναίκα που διεκδικεί δημόσια παρουσία και λόγο, μιας και επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Δεν έχουμε την κουλτούρα του mentoring. Όλα αυτά επιχειρούμε να τα αλλάξουμε μέσω φυσικά της Women Act.

«Ε»: Ποιοι είναι οι στόχοι, ποιες οι βλέψεις της Women Act;

Μ.Ζ: Καταρχάς έχουμε δύο μεγάλα project, το ένα είναι το Women CANdidate, το οποίο χρηματοδοτείται από το State Department κι έχει στόχο να βοηθήσει 700 γυναίκες να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες, είναι ‘’ανοιχτό’’ ως προς το ότι είναι δωρεάν, είναι ‘’ανοιχτό’’ σε γυναίκες από οποιοδήποτε κόμμα. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως γενικά η Women Act είναι μία μη κομματική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, δεν έχουμε μέλη, έχουμε υποστηρίκτριες, είμαστε ‘’ανοιχτές’’ προς όλες. Το δεύτερο project είναι το W-action, είναι μία νέα, καινοτόμα πλατφόρμα, δηλαδή μία γυναίκα εδώ βάζει το βιογραφικό της, αυτοπροτείνεται. Έπειτα, ένας οργανισμός μπορεί να δει ποια γυναίκα έχει προταθεί και να την επιλέξει. Τονίζω πως τα δύο αυτά project είναι διαδικτυακά, μπορεί να συμμετέχει όποια γυναίκα επιθυμεί ανεξαιρέτως.

«Ε»: Μιλήστε μας για τη διεκδίκηση ρόλων ευθύνης από τις γυναίκες. Είναι εφικτό;

Μ.Ζ: Βεβαίως κι είναι εφικτό. Έχουμε πάρα πολλά πρότυπα στο εξωτερικό, υπάρχει και η επόμενη γενιά που ακολουθεί. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα που δεν δίνουν στην γυναίκα τον χρόνο για τη δημόσια σφαίρα εννοώντας υποχρεώσεις στο σπίτι, στη δουλειά. Όλοι μαζί μπορούμε να αποτελέσουμε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο αντί να της βάζουμε εμπόδια.

«Ε»: Ποια η μεγαλύτερη δυσκολία-«πρόκληση» για μία γυναίκα το 2023;

Μ.Ζ: Όσον αφορά το θέμα της δημόσιας παρουσίας της νομίζω πως αυτό το οποίο λείπει είναι η εμπειρία, αυτό μπορεί να την κάνει να διστάζει να ‘’βγει μπροστά’’. Είναι σημαντικό το υποστηρικτικό πλαίσιο, δηλαδή και στο σπίτι, αλλά και κοινωνικά και επαγγελματικά να έχει ανθρώπους δίπλα της που να της λένε ‘’ναι, μπορείς’’, είναι και το θέμα της εκπαίδευσης, για αυτό κάνουμε και τις Ακαδημίες Ηγεσίας μας, κάτι βέβαια που θα ακολουθήσει και στην Ξάνθη σύντομα, με λίγα λόγια δίνονται στις γυναίκες όλα τα εργαλεία για να ‘’βγουν μπροστά’’. Έρχεται η στιγμή που δεν λες ‘’θα το κάνω’’, αλλά πας εκεί και το κάνεις, μιας και έχεις κτίσει το δίκτυό σου, έχεις αυτοπεποίθηση, έχεις τον μέντορά σου, ξέρεις πώς να μιλήσεις, λες τώρα ‘’κατεβαίνω’’».

«Ε»: Ποια είναι η θέση της μητρότητας και τι ισχύει αναφορικά με τη συνύπαρξη μητρότητας-καριέρας;

Μ.Ζ: Η μητρότητα ή μη είναι μία επιλογή της γυναίκας, η οποία σε κανέναν βαθμό δεν την επηρεάζει στην θέλησή της να συμμετάσχει στη δημόσια σφαίρα.

«Ε»: Ποια η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα το 2023;

Μ.Ζ: Η θέση της Ελλάδας δεν είναι καλή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε σταθερά βήματα μπροστά. Οι γυναίκες βγαίνουν και μιλούν σήμερα. Επιπλέον, έχουμε και πρωτιές, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σαφώς δεν έχουμε αρκετές γυναίκες εκλεγμένες στη Βουλή, Δημάρχους, αλλά θεωρούμε πως πλέον ο κόσμος ασχολείται με αυτό και θέλει να το βελτιώσει, δεν το δέχεται παθητικά. Άλλωστε, στην Women Act έχουμε και πολλούς άντρες υποστηρικτές.

«Ε»: Τι άλλο να περιμένουμε από την Women Act στην Ξάνθη ;

Μ.Ζ: Όταν ανοίγουμε ένα Hub το κάνουμε μετά από σκέψη, αφού έχουμε βρει την κατάλληλη συντονίστρια, στην Ξάνθη συγκεκριμένα έχει αναλάβει τον ρόλο η κα Αναστασία Τζαμπαζλή. Η συντονίστρια, λοιπόν έχει ως ρόλο να μαζέψει έναν πυρήνα υποστηρικτριών της Women Act. Εμείς σκοπεύουμε ό,τι κάνουμε στην Αθήνα να το κάνουμε και στην Ξάνθη. Ας μιλήσουμε για τα Aperitifs, δηλαδή μία γυναίκα έρχεται και μιλά για την καριέρα της, όπως επίσης και για τις προκλήσεις της, για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, είναι κάπως προσωπική η διαδρομή και τελικά συζητά και ευρύτερα θέματα αναφορικά με την ισότητα. Συνεπώς, περιμένετε Aperitif και στην Ξάνθη. Επιπροσθέτως, έχουμε και τις Ακαδημίες Ηγεσίας μας, υπεύθυνη για αυτές είναι η Δρ.Μαρία Γιαννιού ως συνιδρύτρια. Θα ακολουθήσει, λοιπόν αυτή η πρωτοβουλία και στην Ξάνθη. Σκοπεύουμε, καταληκτικά να λάβουμε μέρος σε ό,τι συμβαίνει στην πόλη όπου υπάρχει γυναικεία παρουσία. Επιθυμούμε να συμμετέχουν όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται από την Ξάνθη και στα δύο διαδικτυακά project. Ο σκοπός μας είναι η ενδυνάμωση, υποστήριξη και η ενθάρρυνση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…