Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίκτυο ΔΠΘ: Οι παροχές του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές είναι πολύ μακριά από το ιδανικό

Δίκτυο ΔΠΘ: Οι παροχές του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές είναι πολύ μακριά από το ιδανικό

0

Οι εστίες στα Κιμμέρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, διαμαρτύρονται οι φοιτητές, παράλληλα με μια σειρά από άλλα αιτήματα φοιτητικής μέριμνας

Διεκδίκηση απόδοσης ευθυνών από τη φοιτητική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

 

Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες σε έναν φοιτητή και μία φοιτήτρια ώστε να μπορεί να παρακολουθεί απρόσκοπτα τα μαθήματα του και να εκπληρώνει τον σκοπό για τον οποίο είναι φοιτητής. Εκτός από τον τομέα γνώσης, το Πανεπιστήμιο πρέπει να ακούει την κοινωνία, να είναι ανοιχτό προς αυτή χωρίς να αποκλείεται κανένας και καμία και να αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και όχι μια εικόνα αντανάκλασης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με το Δίκτυο – Προοδευτικών/Αριστερών Φοιτητών, που αποτελεί τη φοιτητική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο περισσότερο αποτελεί εικόνα της κοινωνίας. Εστίες σε κακή κατάσταση, άρση του μέτρου για δωρεάν μετακινήσεις φοιτητών προς και από το Πανεπιστήμιο, μειωμένες μερίδες και δωρεάν κατά περίσταση στη λέσχη των εστιών.

 

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε απόδοση δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη»

Όπως αναφέρει μέλος του Δικτύου «ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτό πρέπει να απαιτήσουμε μέσα από μαζικές διαδικασίες, από πορείες και συμμετοχή στη Γενική Απεργία. Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το τραίνο και θα μπορούσε να χαθεί ο καθένας και η καθεμία σε αυτό το δυστύχημα το οποίο δεν είναι τυχαίο αλλά κρατική ευθύνη με την μεθοδευμένη παραμέληση και απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου». Με αφορμή το δυστύχημα επανέρχεται το σύνθημα «Ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις» το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα άλλο μέλος του Δικτύου υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή η οποία έρχεται να αποτυπωθεί από τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και το δυστύχημα αποτελεί τη σταγόνα η οποία ξεχειλίζει το ποτήρι και συμπυκνώνει όλες μας τις διεκδικήσεις στο αίτημα “ζούμε από τύχη, επιβιώνουμε με δυσκολία”. Αφενός μεν διεκδικούμε την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως και την απόδοση ευθυνών και αφετέρου διεκδικούμε μία καλύτερη ζωή».

 

«Οι δωρεάν μετακινήσεις είναι αίτημά μας αδιαπραγμάτευτο»

Το «Ε» πριν λίγο καιρό είχε ασχοληθεί σε ρεπορτάζ με το μέτρο των δωρεάν μετακινήσεων των φοιτητών το οποίο άρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 με επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΔΠΘ. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, όπως ενημερώνει το Δίκτυο. Όπως υποστηρίζουν, η δωρεάν μετακίνηση ήταν ένα κίνητρο του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές. Από τη στιγμή που το μέτρο αυτό έπαψε να ισχύει, οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να δίνουν ένα υπολογίσιμο ποσό ημερησίως για τις μετακινήσεις τους με δεδομένο ότι μετακινούνται μια και περισσότερες φορές από και προς τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στα Κιμμέρια. «Μετά από την αποτυχία σύμπραξης του Αστικού ΚΤΕΛ με το Πανεπιστήμιο η μηνιαία κάρτα από 15 ευρώ ανατιμήθηκε στα 20 ευρώ», μας ενημέρωσαν οι φοιτητές.

 

«Η Λέσχη των εστιών θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στα Κιμμέρια»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μέλος του Δικτύου στο «Ε»: «η λέσχη των εστιών στα Κιμμέρια αρνείται να δώσει φαγητό σε φοιτητές οι οποίοι δεν μένουν στις εστίες. Το παράδοξο εδώ είναι ότι όσοι και όσες κάνουν μαθήματα στις εγκαταστάσεις εκεί πρέπει να σιτίζονται στον χώρο αυτό καθώς είναι ασύμφορο κάποιος να φεύγει από τα Κιμμέρια, να πηγαίνει στη πόλη της Ξάνθης, να τρώει και μετά να ξαναγυρίζει στα Κιμμέρια με δεδομένο ότι την ίδια μέρα πραγματοποιούνται παραπάνω από ένα μαθήματα. Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι η μικρές ποσότητες των φαγητών που προφανώς ευθύνη έχει ο εργολάβος της λέσχης με σκοπό το κέρδος. Η απαίτηση των φοιτητών είναι απολύτως λογική και πρέπει το Πανεπιστήμιο να φέρεται στους φοιτητές με σεβασμό». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι φοιτητές που δεν διαμένουν στις εστίες υποχρεούνται να καταβάλουν αντίτιμο για την παροχή σίτισης.

 

«Οι εστίες στα Κιμμέρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση»

Οι εστίες των Κιμμερίων, σύμφωνα με το Δίκτυο, μέρα με τη μέρα καταρρέουν. Το ζήτημα όπως τέθηκε από τους φοιτητές φαντάζει πολύ σοβαρό καθώς αναφέρουν «βρώμικο νερό, παράθυρα που δεν κλείνουν, φωτισμό ανεπαρκή καθώς πέρυσι υπήρχε ζήτημα ακόμα και με το ζεστό νερό».

Το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι «η εναλλακτική πρότασή μας είναι ένα μεγάλο όχι στις εργολαβίες. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει κυριότητα των εγκαταστάσεών του και των παροχών του ώστε όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να απολαμβάνουν δωρεάν μεταφορά, σίτιση και στέγαση. Όταν μπαίνει ζήτημα κέρδους οι φοιτητές πάντοτε χάνουν»

 

Παύλος Μαραγκός

pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…