Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δύο Ξανθιώτες στην πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού στην Τουρκία

Δύο Ξανθιώτες στην πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού στην Τουρκία

0

O Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης Ζεκή Μεμέτ Αλή και ο Πρόεδρος του Π.Τ. Ξάνθης, Μουμίνογλου Μπιρόλ ήρθαν αντιμέτωποι με τα συντρίμμια και τα «τραύματα»

«Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν χειρότερη από αυτή που βλέπουμε στα ΜΜΕ», ανέφερε στο ”Ε” ο κ. Ζεκή, επισημαίνοντας τη θερμότατη υποδοχή της αποστολής από τους Τούρκους

Την ετοιμότητά του επέδειξε και αυτή τη φορά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σπεύδοντας άμεσα με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της γειτονικής χώρας.

Μόλις χθες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ε.Ε.Σ. στην Τουρκία, παραδίδοντας με ασφάλεια 40 τόνους ανθρωπιστικού υλικού προς ενίσχυση των πληγέντων της γειτονικής χώρας.

O Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης Ζεκή Μεμέτ Αλή, όντας στο ταξίδι της επιστροφής από το μακρινό Γκαζιαντέπ, σε επικοινωνία του με το ‘’Ε’’, ανέφερε: «Εγώ και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης, Μουμίνογλου Μπιρόλ βρεθήκαμε στην Τουρκία για να στηρίξουμε έμπρακτα τους παθόντες. Η αποστολή μας διήρκησε συνολικά τέσσερις μέρες, δηλαδή από το Σάββατο 11/02 έως και την Τρίτη 14/02».

Όπως πρόσθεσε: «Μεταφέραμε σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, όπως επίσης και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Συνολικά η αποστολή μας απαρτίστηκε από εννιά άτομα, εκ των οποίων τα δύο ήταν από την Ξάνθη και άλλα δύο από την γειτονική μας Κομοτηνή ».

Το κομβόι αποτελούμενο από 3 φορτηγά και 1 διασωστικό όχημα με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες, συνοδευόμενο από όχημα της τουρκικής αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, διανυκτέρευσε στην Άγκυρα το Σάββατο και την Κυριακή προσέγγισε τις σεισμόπληκτες περιοχές για να παραδώσει τους 40 τόνους ανθρωπιστικού υλικού (σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους, τρόφιμα, κ.α.) στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η παράδοση του υλικού σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα. Το σύνολο του υλικού παραδόθηκε με ασφάλεια στις αυστηρά φυλασσόμενες αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στο Γκαζιαντέπ, ακολουθώντας όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα και τις απαραίτητες διαδικασίες (logistics) που επιβάλει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου.

«Εγώ και ο κ. Μουμίνογλου Μπιρόλ βρεθήκαμε στην Τουρκία για τέσσερις μέρες-Η αποστολή μας συνεχίζεται δείχνοντας έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους αυτούς- Ενδεχόμενη αποστολή και στη Συρία»
Ζεκή Μεμέτ Αλή
Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης

Συντρίμμια και χαλάσματα, η εικόνα της καταστροφής

«Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν χειρότερη από αυτή που βλέπουμε στα ΜΜΕ, ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος, τα τραύματα ‘’βαθιά’’, ο πόνος ανείπωτος. Η πραγματικότητα αυτή δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις», εξήγησε ο κ.Ζεκή.

«Όταν φτάσαμε οι τελωνειακοί μας συμπεριφέρθηκαν πολύ φιλικά, μας ‘’αγκάλιασαν’’ με τον τρόπο τους. Την ίδια αντιμετώπιση είχαμε και από το περιπολικό που μας συνόδευσε σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων. Το χειροκρότημα του κόσμου μας έδωσε δύναμη και ικανοποίηση ταυτόχρονα, μιας και καταφέραμε να προσφέρουμε μία χείρα βοηθείας», τόνισε ο ίδιος στη συνέχεια.

Όπως επισημάνθηκε και από την πλευρά της αποστολής, οι εκπρόσωποι της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου και των τοπικών αρχών υποδέχθηκαν συγκινημένοι και με θερμούς εναγκαλισμούς τους εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ. και τους ευχαρίστησαν για την αγάπη και την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα τους.

Ετοιμάζεται ήδη η νέα «εκστρατεία βοήθειας»

Τέλος, ο κ.Ζεκή ενημέρωσε ότι συγκεντρώνεται και επιπλέον βοήθεια, ενώ επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σκέψεις παρά τις δυσκολίες, για μία παρόμοια αποστολή και στη Συρία, μιας και η κοινωνία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων άμεσα, έμπρακτα, αποτελεσματικά με άξονα τα ανιδιοτελή κίνητρα, με «ζωντανή» την αγάπη στον συνάνθρωπο.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…