Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βγαίνει σε διαγωνισμό το Ξενία Ξάνθης

Βγαίνει σε διαγωνισμό το Ξενία Ξάνθης

0

Από την ΕΤΑΔ για μακροχρόνια εκμίσθωση –Έληξε η 20ετής σύμβαση με τον εκμισθωτή

 

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες εκτός Ξάνθης –  Ιστορική αναδρομή: Όταν η Ξάνθη απέκτησε “ΞΕΝΙΑ”

 

 

Σε διαγωνισμό βγαίνει το Ξενία Ξάνθης αφού έχει λήξει η 20ετής μίσθωσή του από τον μισθωτή που το λειτουργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έληξε η διαδικασία διαπραγμάτευσης και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε όπου ανήκει προχωρά σε προκήρυξη του ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction), για τη εκ νέου μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία.

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες εκτός Ξάνθης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες των Αθηνών όχι όμως από Ξανθιώτικες εταιρείες. Να σημειώσουμε ότι νυν εκμισθωτής είναι Ξανθιώτης επιχειρηματίας και το έχει εκμισθώσει από εταιρεία που είχαν συστήσει δύο επίσης γνωστά άτομα στην κοινωνία της Ξάνθης. Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές το παρόν ξενοδοχείο θεωρείται μικρό αφού δεν μπορεί να φιλοξενήσει ένα ολόκληρο γκρουπ καθόσον διαθέτει 43 κλίνες. Το μεγάλο του όμως μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει επέκταση όποιος θα το αναλάβει γιατί η οικοδομική γραμμή εφάπτεται στα όρια του ακινήτου και δεν έχει περιθώριο επέκτασης. Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι ο εξοπλισμός ανήκει στον παρόντα εκμισθωτή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Να σημειώσουμε ότι το Ξενία Ξάνθης, βρίσκεται μεταξύ της οδού Βασ. Σοφίας και της οδού Πινδάρου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, έχει ανεγερθεί εντός οικοπέδου εκτάσεως άνω των 8.500 τ.μ., με εμβαδόν κτισμάτων άνω των 2.600 τ.μ. (πλέον υπογείου, εμβαδού 340 τ.μ.).

Η παρούσα δυναμικότητά του ανέρχεται σε 24 δωμάτια – 43 κλίνες, ανήκει στην κατηγορία των 4 αστέρων και διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια-μπαρ και αίθουσα συνεδριάσεων/εκδηλώσεων.

Αναμένεται διαγωνιστική διαδικασία για μακροχρόνια εκμίσθωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και  να παρακολουθούν τους όρους του διαγωνισμού , ώστε να κάνουν τις κινήσεις τους.

Ιστορική αναδρομή: Όταν η Ξάνθη απέκτησε “ΞΕΝΙΑ”

«Ήταν το έτος 1964 όταν έγινε το ξενοδοχείο – ορόσημο για την Ξάνθη. Στα εγκαίνια κατέφθασαν με ελικόπτερο ο τότε πρόεδρος της Βουλής Παπασπύρου κι ο υπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Μπαλτατζής, που προσγειώθηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ν.Ζυγού. Ήταν το ξενοδοχείο που η φιλοσοφία του ήταν να το επισκέπτονται όχι μόνο οι διαμένοντες, αλλά κι ο ντόπιος πληθυσμός (cafe bar, κοινόχρηστοι χώροι, κτλ) έτσι ώστε να εναρμονιστεί με το τοπικό περιβάλλον του.

Το ΞΕΝΙΑ φτιάχτηκε μαζί με άλλα 44 στην Ελλάδα απ’ τον ΕΟΤ, από την “Αμερικανική βοήθεια” του σχεδίου MARSAL. Συνέβαλε καίρια στον τουρισμό και προτιμήθηκε από τους Ξανθιώτες, ως αγαπημένος τόπος στην Κυριακάτικη βόλτα τους… κι όχι μόνο». Το απόσπασμα είναι από ρεπορτάζ αρχείου του «Ε» με τίτλο: « Από τα Πανδοχεία, στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης», που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Το ΞΕΝΙΑ όπως το θυμούνται οι μεγαλύτεροι

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …