Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

0

Εκπτώσεις

Από τις 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, περίοδος ιδιαίτερα μεγάλη. Μάλιστα την πρώτη Κυριακή, στις 15 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα από 11.00 το πρωί έως τις 20.00μ.μ.

Αξίζει με την ευκαιρία να θυμίσουμε κάποια πράγματα του όχι μακρινού παρελθόντος.

Εκείνα λοιπόν τα χρόνια οι καταναλωτές περίμεναν πραγματικά τις εκπτώσεις. Κυρίως στα ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού.  Από την πλευρά τους δε οι καταστηματάρχες έκαναν πραγματικές και σημαντικές εκπτώσεις στην αρχική τιμή.

Τότε, οι περίοδοι των εκπτώσεων, χειμώνας-καλοκαίρι ήταν αναμενόμενες διότι τα εισοδήματα ήταν μικρότερα και οι ανάγκες των πολυπληθών οικογενειών μεγάλες. Μάλιστα τότε, τα τρία παιδιά σε κάθε οικογένεια ήταν η βάση.

Τότε δε στις εκπτώσεις, η προμήθεια των παπουτσιών και ρούχων κάλυπταν τις ανάγκες της επόμενης περιόδου και δεν υπήρχε σκέψη για μόδα και άλλα παρόμοια παρά μόνον η κάλυψη των αναγκών που ήταν το ζητούμενο.

Γ.Δ.

Λόγια, λόγια και πάλι λόγια

«Ρυθμίσεις πολλές, δόσεις υπεραρκετές, όλα για τους μη συνεπείς φορολογούμενους και οφειλέτες προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, παντού. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ιδιαίτερα μεγάλο. Από την άλλη, κανένα ενδιαφέρον, κανένα μπόνους για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρότι το υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.  Λόγια λοιπόν κι εδώ για τα υποζύγια, τα κορόιδα που με συνέπεια πληρώνουν κι από πάνω νιώθουν και την κοροϊδία.  Αυτά τα λίγα είχα να πω προς την κυβέρνηση που μονίμως όλες ξεχνούν και αγνοούν τους συνεπείς, σα να είναι πολίτες β΄ κατηγορίας.»

Πρόκειται για επιστολή, γραπτή, που ήρθε με το Ταχυδρομείο που μας την έστειλε συμπολίτης μας ζητώντας να την δημοσιεύσουμε.  Ευχαρίστως ικανοποιούμε την επιθυμία του όταν μάλιστα το περιεχόμενο αυτής μας βρίσκει σύμφωνους.

Γ.Δ.

Λόγια για ένα υποθετικό σενάριο

Πριν από 5-6 ημέρες από το πουθενά, δημιουργήθηκε ένα θέμα για την πιθανότητα να επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι υποψήφιος στο νομό Ξάνθης.

Στη φήμη αυτή, την οποία αγνοούν όλα τα επίσημα όργανα του ΠΑΣΟΚ τοπικά και κεντρικά, απάντησε ο Μπαράν Μπουρχάν κατά την άποψή μας βιαστικά.

Υποστήριξε λοιπόν πως εάν επιλέξει την Ξάνθη θα χάσει στις επαναληπτικές τη μειονότητα.

Θυμίζω για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ο κάθε αρχηγός παράταξης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις νομούς. Την τελική επιλογή της μίας έδρας εξ’ αυτών την κάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Άρα το ότι εμφανίστηκε ως επιλογή ο νομός Ξάνθης είναι πρόωρο και δεν έχει λογική.

Γ.Δ.

Η απάντηση Γραμματέα Ν.Ε.

Γι’ αυτήν την περίπτωση λοιπόν, ο Μπαράν Μπουρχάν έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν την απάντηση του τοπικού Γραμματέα ΠΑΣΟΚ Αντώνη Μήτρου.

Είπε λοιπόν: «Εκφράζω τη δυσφορία των μελών του ΠΑΣΟΚ για ένα υποτιθέμενο σενάριο, κατά το οποίο ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης κάνει την τιμή να είναι στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης. Γιατί αυτή η φοβικότητα; Γιατί η παρουσία του προέδρου να μη βοηθήσει στην επιλογή της μειονότητας; Ένα κόμμα που έδωσε μάχες γι’ αυτήν, να βγει από το πατρονάρισμα και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Θεωρώ πως αντί της άρνησης θα πρέπει όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ μας. Ενωτικού χαρακτήρα, ξεπερνώντας μίζερες αντιλήψεις κυρίως όταν προέρχονται από υποθετικά σενάρια. Ο αγώνας είναι κοινός για το νομό κι εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε».

Γ.Δ.

 

Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών 2023 ο Χρ. Σταϊκούρας

Τη διάκριση του υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη κατέκτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, από το περιοδικό «The Banker» των «Financial Times». Το βραβεία αυτά αντανακλούν και τιμούν τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που κατάφεραν περισσότερο και καλύτερα από κάθε άλλον να τονώσουν την ανάπτυξη και να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους, ενώ είναι κι ένας θεσμός που δίνει ισχυρή ώθηση στις οικονομικές προοπτικές μίας χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Ο Χρ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη βράβευσή του ως διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο- κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια- πεδίο της οικονομίας. Προσθέτοντας, στη σχετική δήλωσή του, ότι το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.

Κ.Λ.

Παραμένει στην αυτοδιοίκηση ο Τζεμήλ Καπζά

Παρά τις προτάσεις που δέχθηκε και παρά τις επιθυμίες άλλων, αμετακίνητος από την αυτοδιοίκηση δήλωσε στο «Ε» ο Τζεμήλ Καπζά, τονίζοντας ότι έχει πάρει την απόφαση να συμμετέχει εκ νέου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Μύκης. «Αφιέρωσα τη ζωή μου στον τόπο μου, ήμουν πάντα παρών στην περιοχή, σκοπεύω να συνεχίσω να διεκδικώ το καλύτερο για τους συνδημότες μου», σημείωσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τα πολιτικά του σχέδια.

Έτσι για την ώρα φαίνεται ότι στο δήμο Μύκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι πέντε: ο νυν δήμαρχος Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, ο Τζεμήλ Καπζά, ο Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή, ο Αχμέτ Κιουρτ και ο Οντέρ Μέτσογλου.

Ε.Δ.

 

Έκπληξη η δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

 

Έκπληξη και μάλιστα ευχάριστη φαίνεται ότι θα αποτελέσει η δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ξάνθη.

Μετά την πιθανή υποψηφιότητα της δραστήριας ξανθιώτισσας Έρσης Παρχαρίδου, για την υποψηφιότητά της φαίνεται ότι συμφώνησε η 35χρονη οικονομολόγος με καταγωγή από τον Κένταυρο Μπερρίν Ντελή Ιμπραήμ, μία νέα κοπέλα με διαδρομή στο χώρο από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Η Μπερρίν Ντελή Ιμπραήμ σπούδασε στα Γιάννενα και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΣΟΕ, ενώ η υποψηφιότητά της ικανοποίησε ιδιαίτερα τα τοπικά στελέχη ως μία συμμετοχή φρεσκάδας, ανανέωσης και δυναμισμού από τη νέα γενιά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ε.Δ.

 

Τι προέβλεπαν το 1923 για το 2023!

Μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το πως φαντάζονταν ότι θα είναι ο κόσμος το 2023 πριν από 100 χρόνια έχουν γίνει viral στο Twitter. Πρόκειται για μια ερευνητική δουλειά του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι Πολ Φάιρι που συγκέντρωσε υλικό από αποκόμματα εφημερίδων με τις προβλέψεις διαφόρων ειδικών για το 2023.  Μερικές προβλέψεις είναι τρομακτικά ακριβείς, ενώ άλλες τελείως out. Προέβλεψαν σωστά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την εξάλειψη νόσων όπως η πολιομυελίτιδα και η λέπρα. Χαρακτηριστικά  ένας συγγραφέας προέβλεψε σωστά ότι το 2023 η επικοινωνία θα γίνεται μέσω των ρολογιών. Είχαν προβλέψει επίσης πως ο καρκίνος θα έχει εξαλειφθεί, πως γυναίκες θα βάφουν τα δόντια τους μαύρα, πως θα υπάρχει μια τετράωρη εργάσιμη και ότι όλοι θα είναι τόσο όμορφοι που «οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί». Σ’ αυτά απέτυχαν παταγωδώς. Μία εφημερίδα είχε προβλέψει τον αφανισμό της ως το 2023. «Το 2023 δεν θα ξεκινάμε τη μέρα μας διαβάζοντας τις ειδήσεις του κόσμου, αλλά ακούγοντάς τες, γιατί η εφημερίδα θα έχει εξαφανιστεί μισό αιώνα πριν», έγραφε σε άρθρο της. Εν έτει 2023 η έντυπη μορφή Τύπου περνά δύσκολα ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει.

Αντίστοιχα συναρπαστικό πλέον θα είναι να δούμε πόσες προβλέψεις του 2023 θα γίνουν πράξη το… 2123!

Μ.Ξ.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…