Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως στη Νέα Κεσσάνη από τον Σύλλογο Γυναικών

Αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως στη Νέα Κεσσάνη από τον Σύλλογο Γυναικών

0

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 5:00μ.μ.

O Σύλλογος Γυναικών της Νέας Κεσσάνης θα αναβιώσει το έθιμο της Μπάμπως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 5:00μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία, στο γραφείο του Συλλόγου καθώς θα ακολουθήσει περιφορά της Μπάμπως με κάρο γύρω από την πλατεία υπό την συνοδεία γκάιντας και νταουλιού των Ντιριντάχτα η οποία θα καταλήξει στο κτήριο του ΚΑΠΗ και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στη Νέα Κεσσάνη, όπως και σε άλλα χωριά της περιοχής, τηρείται ακόμα κάθε χρόνο το βορειοθρακιώτικο έθιμο της γυναικοκρατίας, που παλαιότερα το έλεγαν «της Μπάμπως» ή «της μαμής». Στις 8 Ιανουαρίου, ανήμερα της Αγίας Δομινίκης, οι παντρεμένες γυναίκες, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, επισκέπτονται τη γυναίκα που επιλέγεται κάθε χρόνο για να παίξει το ρόλο της Μπάμπως και της προσφέρουν δώρα, πλένοντάς της τα χέρια για να την τιμήσουν συμβολικά που τις ξεγέννησε. Στο γλέντι που ακολουθεί απαγορεύεται να συμμετάσχουν άντρες.

Το καλοκαίρι του 2022 βραβεύθηκαν 22 «μπάμπες» από τον Σύλλογο καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ν. Κεσσάνης, το έθιμο προήλθε από το χωριό Άγ. Βλάσσης της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στην φετινή εκδήλωση θα τιμηθούν ως επίτιμα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ν. Κεσσάνης η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη και η Νίκη Αμοιρίδου για την προσφορά τους προς τον Σύλλογο του χωριού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…