Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

0

Ποιοι θα είναι;
Απορίες για τις υποψηφιότητες των μεγάλων λεγόμενων κομμάτων, αλλά απορίες και για τα μικρά.
Έτσι, για ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25, κουβέντα δεν ακούγεται για τα πιθανά ονόματα υποψηφίων σ’ αυτά τα κόμματα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την «Πατριωτική Ένωση» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, όπως και κάποιου άλλου κομματιδίου από τα δύο άκρα της Δεξιάς και Αριστεράς.
Ο μπαξές της απλής αναλογικής θα έχει πολλά «λουλούδια» προσεχώς. Αναμένουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι αυτοί από την περιοχή μας.
Γ.Δ.


Η ψήφος των νέων
Προβληματισμός για το που θα κατευθυνθεί η ψήφος των νέων υπάρχει στα κόμματα.
Δηλαδή, ποια κριτήρια θα λάβουν υπ’ όψιν τους τα νέα παιδιά ηλικίας 17-24 χρόνων, τι θα είναι εκείνο ή εκείνα που θα βρουν στα κόμματα για να τα επιλέξουν και ψηφίσουν τελικά.
Δημοσκοπικά προκύπτει ότι οι νέοι ψηφοφόροι κινούνται με αντιπολιτευτική διάθεση – και σε αυτό επενδύει και ο ΣΥΡΙΖΑ που καταστρώνει τη δική του στρατηγική, προσδοκώντας μέσα από αυτές τις δεξαμενές και μια εκλογική ανατροπή. Το σκηνικό στις ηλικιακές ομάδες μετά τα 25 χρόνια αλλάζει – και η ΝΔ αποκτά υπεροπλία που συνεχώς διευρύνεται όσο ο ηλικιακός πήχης ανεβαίνει.
Τα ποσοστά αποχής από αυτούς τους ψηφοφόρους είναι υπερδιπλάσια του γενικού ποσοστού. Ο λόγος βέβαια για την ηλικιακή ομάδα 17-24, δηλαδή τους ψηφοφόρους που καλούνται να ψηφίσουν πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές και εκείνους που έχουν ψηφίσει μόνο στις κάλπες του 2019. Και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μόνο ο ένας στους πέντε αποφασίζει την Κυριακή των εκλογών να περάσει από το εκλογικό τμήμα.
Γ.Δ.


Υποσχέσεις με μέτρο
Προς υποψηφίους όλων των κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων και περιφερειακών επίσης.
Ας είναι προσεκτικοί στο τι λένε και τι υπόσχονται. Προφανώς είναι δικαίωμά τους να λένε και να υπόσχονται τα πλέον απίθανα πράγματα στους ψηφοφόρους τους.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως πως υπάρχουν και λογικοί πολίτες-ψηφοφόροι οι οποίοι μάλιστα δεν επιθυμούν ν’ ακούν υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο λογικής ως προς την υλοποίησή τους.
Γι’ αυτό, υποσχέσεις με μέτρο, διότι οι υπερβολές εκθέτουν όσους τις λένε.
Γ.Δ.


Περί των υποσχέσεων
Προφανώς κάθε καλοπροαίρετος συμπολίτης θα σκεφθεί λόγω της προηγούμενης εμπειρίας, πως οποιασδήποτε μορφής εκλογική διαδικασία περιλαμβάνει και υποσχέσεις.
Είναι σωστή η παρατήρηση και δεν την αγνοώ. Όμως σιγά-σιγά θα πρέπει κι αυτό ν’ αλλάξει. Έστω ν’ αρχίσει να μειώνεται.
Πορεύτηκα χρόνια με πολλά λόγια, υποσχέσεις υπερβολικές, μερικές υπερφίαλες μάλιστα από δημοτικούς υποψηφίους κυρίως.
Καιρός είναι αυτές οι υπερβολές να μειωθούν και οι προτεινόμενες υποσχέσεις να είναι στα μέτρα της υλοποίησης. Όχι μεγάλα λόγια, υποσχέσεις που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν.
Γ.Δ.


Προσωπικές απόψεις
Διαβάζω σε αναρτήσεις κάποια πράγματα, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις αλλά και αναλύσεις. Τις διαβάζω και για πολλές από αυτές δεν συμφωνώ. Κρατώ όμως την άποψή μου για μένα και προχωράω παρακάτω.
Σε όλο αυτό το «νταλαβέρι» που ο  καθείς εκφράζεται ελεύθερα έως παρεξηγήσεως γράφοντας κάθε τι του έρχεται στο κεφάλι, μια διαπίστωση έχω κάνει.
Ότι ο καθένας και η καθεμιά, εκφράζει τελείως προσωπική άποψη. Όχι άποψη επεξεργασμένη λογικά με επιχειρήματα, αλλά όπως νομίζει. Πολλές δε φορές,  αυτό που νομίζει είναι εκτός λογικής και πραγματικότητας.
Σταματώ εδώ γιατί κάποιος ευγενικός φίλος, θεωρεί ότι πρέπει η κοινωνία ν’ αντιμετωπίζει τους Τσιγγάνους με κατανόηση. Εύχομαι να μην του κλέψουν και κάψουν το αυτοκίνητό του.
Γ.Δ.


Όχι άλλη ανοχή
Εδώ και χρόνια είχα σχολιάσει ότι μου είναι ακατανόητη η βίαιη συμπεριφορά κάποιων ανδρών σε βάρος γυναικών. Απορούσα και μου ήταν ανερμήνευτο το γνωστό «την σκότωσα γιατί την αγαπούσα».
Αυτού του είδους την αγάπη δεν μπορούσα να την κατανοήσω. Εδώ και μερικά χρόνια όμως, όλο αυτό το φαινόμενο των δολοφονιών γυναικών από τους συζύγους, συντρόφους, εραστές τους, μ’ αφήνει άφωνο.
Πώς αλήθεια μπορεί κάποιος να δεχτεί όλην αυτήν την επιθετικότητα; Πώς να ερμηνευτεί η αφαίρεση ζωής; Από πού ξεκινάει αυτό το δικαίωμα ζωής και θανάτου σε ένα γυναικείο άτομο από έναν άνδρα; Και πώς, γιατί τόσο εύκολα αφαιρείται μια ζωή;
-Είναι πολλές οι ερωτήσεις, όπως πολλά τα ερωτηματικά για το θέμα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και επιτέλους κάτι θα πρέπει να γίνει. Δεν δείχνει να είμαστε μια πολιτισμένη, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία όταν δεκάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από ανδρικό χέρι.
Κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Τρεις περιπτώσεις
Συζητώντας το θέμα των γυναικοκτονιών όπως ονομάστηκε σε φιλική παρέα, ακούστηκε μία άποψη η οποία με προβλημάτισε ιδιαίτερα.
Ο φίλος της παρέας ανέφερε μια παράμετρο που δεν την είχαμε λάβει υπ’ όψιν.
Λοιπόν, τονίστηκε πως μεγάλος αριθμός επιθέσεων ανδρών σε βάρος γυναικών προέρχονται από Αλβανούς, Γεωργιανούς και Ρομά. Αυτές οι κοινωνίες λειτουργούν βάσει άλλων αρχών και συμπεριφορών. Ισχύουν ακόμη οι «φάρες» στην Αλβανία και η πατριαρχία είναι ισχυρή όπως η έννοιας της «μπέσας».
Το ίδιο ισχύει και με τους Γεωργιανούς. Οι άνδρες στην κοινωνία τους είναι αφέντες, στους οποίους οι γυναίκες υποχρεούνται σε υποταγή.
Κάθε παρέκκλιση της γυναίκας κυρίως σε θέματα απιστίας λύνεται με αίμα.
Σχετικά με τους Τσιγγάνους, τους έχουμε δίπλα μας, γνωρίζουμε τι ισχύει και τι συμβαίνει σε θέματα τιμής. Η υπόθεση «αξία της ζωής» στις κοινωνίες αυτές είναι διαφορετικές και τιμωρητικές στον έσχατο βαθμό. Προφανώς δεν αγνοώ και δεν εξαιρώ τους δικούς μας δράστες.
Όλοι είναι άξιοι περιφρόνησης.
Γ.Δ.


Για την «Ξανθίππη»
Ο συμπολίτης τηλεφώνησε να πληροφορηθεί για ποιο λόγο εξακολουθεί το συγκρότημα Εστιατόριο-Καφετέρια Ξανθίππη, δεν λειτουργεί.
Δικαιολογημένη η απορία την οποία είμαι βέβαιος πως θα την έχουν και άλλοι πολλοί Ξανθιώτες οι οποίοι βλέπουν τον όμορφο αυτόν χώρο να μένει κλειστός και έρημος.
Ένας χώρος ιδιοκτησίας του δήμου τον οποίο ανέδειξαν αυτοί που τον νοίκιαζαν χρόνια τώρα και τον είχαν καταστήσει σημείο αναφοράς ως προς τη θέση του αλλά και την ποιότητα των εδεσμάτων.
Σε παλαιότερη συνομιλία με τον Μάκη Τοπαλίδη, ενοικιαστή του χώρου, μας είχε ενημερώσει ότι σύντομα ο χώρος θα επαναλειτουργούσε. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει.
Γ.Δ.


Ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το Παζάρι της Ξάνθης
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών με πρόσοψη στο παζάρι αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε καθημερινή βάση, από την συμπεριφορά των μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται μόνο το Σάββατο στο Παζάρι της Ξάνθης. Ως γνωστόν κάθε θέση περιχαρακώνεται από σίδερα όπου και στήνονται οι πάγκοι αλλά και τοποθετούνται οι τέντες των μικροπωλητών. Αυτές οι σιδεριές στήνονται την Παρασκευή και ξεστήνονται το Σάββατο το απόγευμα. Τα δύο σωματεία των μικροπωλητών έχουν αναθέσει σε κάποια άτομα να στήνουν και να ξεστήνουν και ο δήμος έχει παραχωρήσει ένα χώρο όπου θα πρέπει να τοποθετούνται τα σίδερα. Αυτό όμως δεν γίνεται. Όταν τα ξεστήνουν απλά τα ακουμπούν όπου λάχει με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα γιατί το παζάρι λειτουργεί ως χώρος  πάρκινγκ αλλά και περνά κόσμος καθημερινά.  Πολλά όμως τα αφήνουν στημένα και παρκάρουν από κάτω αυτοκίνητα. Δηλαδή μια άναρχη κατάσταση που υποβαθμίζει το χώρο και εγκυμονεί κινδύνους. Κι όλα αυτά γιατί κάποιοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Οι υπηρεσίες του δήμου γνωρίζουν το πρόβλημα, έχουν προβεί σε παρατηρήσεις στα σωματεία αλλά όπως γίνεται συνήθως συμμορφώνονται για λίγο καιρό και μετά πάλι τα ίδια.
Το παζάρι της Ξάνθης πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να τεθούν κανόνες όπου θα τις σέβονται όλοι  και νέο πλαίσιο λειτουργίας. Όποιος δεν τους σέβεται απλά δεν θα έχει θέση σ’ αυτό. Να σταματήσει να λειτουργεί και ως πολιτικό παραμάγαζο κάποιων που θέλουν τις ψήφους των μικροπωλητών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Μ.Ξ. 


Για την επαναλειτουργία της Αστυνομική Σχολής Ξάνθης
Την επαναλειτουργία της σχολή Αστυφυλάκων ανακοίνωσε πως πέτυχε ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης. Σε συνάντησή του με τον υπουργό από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου έλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της Σχολής που έκλεισε το 2012 από τον τότε υπουργό κ. Νίκο Δένδια και παραμένει κλειστή ενώ σ’ ένα μέρος στεγάζεται το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ΠΡΟΚΕΚΑ θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στα κτήρια που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023. Μάλιστα λέγεται πως οι νεοεισακτέοι θα είναι πάνω από 500.
Είναι ένα καλό νέο για την τοπική κοινωνία που ήθελε την Αστυνομική Σχολή και αντέδρασε όταν έκλεισε. Αρκεί βέβαια να μην είναι ένα …προεκλογικό πυροτέχνημα!
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …