Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

0

Οι «Πολίτες για την Ξάνθη» και ο νόμος Θεοδωρικάκου
Το θέμα με την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου έθεσε η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» δια της κα Αριάννας Παπαϊωάννου στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα η κα Παπαϊωάννου προέτρεψε τη δημοτική αρχή να   σταματήσει τη λειτουργία των επιτροπών και να φέρνει τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο γιατί όπως υποστήριξε θα ακυρωθούν οι αποφάσεις των επιτροπών. Βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο το  …έψαξαν αυτό ή κινδυνολογούν αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ πράγμα που σημαίνει ότι δεν ακυρώνονται οι αποφάσεις και επιπρόσθετα είναι θέμα της κυβέρνηση πότε θα εφαρμοστεί και όχι του κάθε δήμου χωριστά.
Επί του θέματος πάντως δεν ειπώθηκε το παραμικρό στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


«Πριν ή δις αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήσει με»
Η βιβλική αυτή έκφραση η οποία σύμφωνα με τις γραφές αποδίδεται στον Χριστό, έχει εφαρμογή και στη σύγχρονη εποχή.
Μάλιστα στις επικείμενες εκλογές, τόσο τις βουλευτικές όσο και τις αυτοδιοικητικές, να το θυμηθείτε, θα έχουμε στην πράξη εφαρμογή ως προς τη φράση του Χριστού για τον πιστό του μαθητή Πέτρο ότι σύντομα θα τον απαρνηθεί τρεις φορές.
Τέτοιες «απαρνήσεις» να είστε βέβαιοι ότι θα τις έχουμε σύντομα και στα καθ’ ημάς πολιτικά και αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα.
Γ.Δ.


Επέστρεψε η Σοσιαλδημοκρατία
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μαζί του, μετά ένα χρόνο και σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, επέστρεψε και η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας ως επιλογή πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης.
Ο ένας αυτός χρόνος του Ανδρουλάκη δεν ήταν εύκολος, παρότι ο νέος αρχηγός μπήκε στην πολιτική ζωή με φόρα, πράγμα που απέδειξαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις.
Έναν χρόνο μετά τα γεγονότα έτσι όπως διαμορφώθηκαν έχουν δυσκολέψει τις εξωστρεφείς δράσεις του κόμματος.
Είναι γεγονός πως στον παρόντα χρόνο ότι υπάρχουν δυσκολίες. Είναι όμως βέβαιο ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη και οι βουλευτές πως θα τα ξεπεράσουν και θα πορευτούν με πρόγραμμα και δύναμη οργανωτική προς την επιτυχία.
Γ.Δ.


Σοκ στην Τουρκία από την κίνηση της Αιγύπτου με την ΑΟΖ
Σε μια κίνηση που αποτελεί «σφήνα» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Αίγυπτος με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε την Τρίτη (13/12), με την υπογραφή του προέδρου Σίσι και το οποίο καθορίζει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Με το Προεδρικό Διάταγμα η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα προς δυσμάς με τη Λιβύη με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής που κόβει νοητά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.
Με την κίνηση αυτή η Αίγυπτος πρακτικά αγνοεί την άποψη της Τουρκίας που περιλαμβάνεται στα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλαδή το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την προσθήκη περί υδρογονανθράκων του Οκτωβρίου.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση Ερντογάν που έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έως και τις προηγούμενες ημέρες να προσεγγίσει το Κάιρο με σκοπό να μπει «σφήνα» στη συμμαχία Ελλάδας- Αιγύπτου, αλλά οι κινήσεις της έπεσαν στο κενό.
Ο Νίκος Δένδιας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, διατηρούσε στενές επαφές με την Αιγυπτιακή πλευρά και λειτουργούσαν συντονισμένα με διπλωματικές κινήσεις στην περιοχή. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η Αίγυπτος να συνταχθεί πλήρως με τη χώρα μας και με το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας τις τουρκικές προσκλήσεις για συνεργασία.
Τώρα βέβαια θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε τις οργίλες επιθέσεις των Τούρκων, όπως συμβαίνει συνήθως όταν καταφέρνουμε κάποια σπουδαία διπλωματική νίκη.
Αλλά έχουμε πλέον συνηθίσει…
Κ.Λ.


Οι δύο όψεις
Δεν την καταλαβαίνω αυτή την ιστορία αντίδρασης από κάποιους συμπολίτες που έχουν στο τσεπάκι τους την άρνηση, την γκρίνια. Ενώ υπάρχουν οι άνετοι, οι άνθρωποι με «έξω καρδιά»  που δεν κολλάνε στα μικρά και μίζερα.
Αφορμή για το σχόλιο πήρα από κάποιες γκρίνιες γιατί ο δήμος άναψε πολλά διακοσμητικά εορταστικά φωτάκια. Είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Αυτοί που πάντα θα βρουν κάποιο λόγο να γκρινιάζουν σοβαρό ή όχι. Απλά γκρινιάζουν για τα πάντα.
Από την άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η πλειοψηφία. Αυτοί που χαίρονται και απολαμβάνουν το φωτεινό εορταστικό κλίμα που ανεβάζει την ψυχολογία και τη διάθεση.
-Είμαι με τη δεύτερη πλευρά του νομίσματος, δε το συζητώ.
Γ.Δ.


Έγινε συζήτηση
Συζητήθηκε πολύ όπως πληροφορήθηκα η απάντηση του Στράτου Κοντού.
Πρωτίστως δε την διάβασαν με προσοχή και την ανέλυσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Διότι αυτούς άμεσα ενδιαφέρει να γνωρίζουν τι μέλλει να συμβεί ως προς την θετική ή αρνητική απόφαση του Στράτου Κοντού.
Φίλος με πληροφόρησε πως οι δηλώσεις του Στράτου απασχόλησαν ιδιαίτερα τους Δημαρχόπουλο και Λύρατζη και δευτερεύοντως τον Τσέπελη, Μελισσόπουλο και Χατζηθεοδώρου.
-Εν αναμονή λοιπόν. Υπάρχει χρόνος ακόμη, ενώ θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές και πολλά συμπεράσματα θα βγουν από αυτές και αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το νικητή.
Γ.Δ.


Θέλει δουλειά από πολλούς
Η συνάντηση έγινε, η ανταλλαγή απόψεων το ίδιο, η διάγνωση επίσης των προβλημάτων. Μόνο που  ο χρόνος περνά, αλλά η Ξάνθη σα νομός συνεχίζει να μένει πίσω στον τουρισμό.
Η διοίκηση ξενοδόχων Θράκης το γνωρίζει, όπως και ο δήμαρχος Ξάνθης, αλλά η υπόθεση αυτή για να πάει μπροστά θέλει δουλειά από πολλούς. Δουλειά με στόχους και πρωτότυπες ιδέες.
Αλλού λοιπόν έχουμε μέχρι στιγμής 70% και 80% πληρότητα σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Αυτό λένε οι ξενοδόχοι. Όπως τονίζουν, έπειτα από τη δύσκολη διετία που πέρασε η αγορά, πλέον υπάρχει κινητικότητα και τα Σαββατοκύριακα, ενώ στις φετινές γιορτές αύξηση της ζήτησης υπάρχει τόσο από εσωτερικό τουρισμό σε περιοχές που έχουν αναπτυχθεί θεματικά πάρκα όσο και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που προτιμώνται από τουρίστες άλλων χωρών, κυρίως από τα Βαλκάνια, που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Γ.Δ.


Άρχισαν τα όργανα…
Μπορεί οι  εκλογές στην αυτοδιοίκηση να είναι σχεδόν ένα χρόνο μετά ωστόσο άτυπα η προεκλογική περίοδος στον δήμο Ξάνθης έχει ξεκινήσει. Όσο δε περνάει ο καιρός θα πολώνεται περισσότερο το κλίμα. ‘Ήδη οι  πρώτες αναφορές έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη) όταν ο δήμαρχος μεταξύ σοβαρού και αστείου παρατήρησε ότι …πιάνει άγχος τον κ. Μελισσόπουλο όταν συμφωνεί σε κάτι με τον κ. Δημαρχόπουλο! Το γεγονός βέβαια ότι αυτό το είπε μια μέρα μετά την ανακοίνωση για κοινή πορεία στις εκλογές  Μελισσόπουλου – Λύρατζη – Χατζηευαγγέλου και Παπαδόπουλου, με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο, ενδεχομένως να εννοεί ότι ο κ. Μελισσόπουλος βλέπει …συνεργασία του ιδίου με  Δημαρχόπουλο και έχει άγχος! Τώρα βέβαια οι κινήσεις προς το παρόν δεν δείχνουν κάτι τέτοιο τουλάχιστον σε επίπεδο επικεφαλής αλλά στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ. Μετά απ’ αυτό και για να διασκεδάσει προφανώς στις εντυπώσεις ο δήμαρχος είπε στον κ. Δημαρχόπουλο ότι θα αναμετρηθούν στις εκλογές και ο κόσμος της Ξάνθης θα είναι αυτός  που θα κρίνει.
Μ.Ξ.


Αργεντινή- Γαλλία
Οι ποδοσφαιρόφιλοι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία  να απολαύσουν έναν μοναδικό τελικό την Κυριακή το απόγευμα. Η Αργεντινή του Μέσι θ’ αντιμετωπίσει την προηγούμενη πρωταθλήτρια, την εθνική Γαλλίας του Εμπαπέ και άλλων ταλαντούχων παικτών.
Σίγουρα θα γίνει ένα όμορφο, δυνατό και ενδιαφέρον παιγνίδι. Αυτό είναι σίγουρο. Θα πρόκειται για μια «σύγκρουση» μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης, δύο διαφορετικών σχολών ποδοσφαίρου μεν αλλά με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και οι δύο ομάδες.
Σαν Ευρωπαίος προφανώς υποστηρίζω τη Γαλλία, κατά τα λοιπά, ας κερδίσει ο καλύτερος.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…