Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ζωντανή» η παρουσία της Ξάνθης στον 13ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

«Ζωντανή» η παρουσία της Ξάνθης στον 13ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό

0

Η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης προσκαλεί στην εκδήλωση την Κυριακή στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Σ. Παπαδοπούλου: «Ο θηλασμός είναι πλέον μέρος της ζωής μας, έχει πάρει τη θέση που του αξίζει!»


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, τον 13ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό με σύνθημα «Υποστηρίζω, εμπιστεύομαι, διαδίδω τον ΘΗΛΑΣΜΟ».

Για την Ξάνθη την διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η «Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» και προσκαλεί, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. (προσέλευση) στην Κεντρική πλατείας Ξάνθης σε αυτή την εκδήλωση γιορτής για τον μητρικό θηλασμό!

Η διοργανώτρια και εκπρόσωπος της ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης, κα Σοφία Παπαδοπούλου μιλώντας στο ‘’Ε’’ τονίζει τη σημασία του δημόσιου θηλασμού τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί ρίχνοντας αρχικά μία ματιά στην εικόνα του θηλασμού παλιά με κατάληξη στο σήμερα! Παράλληλα, δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την μεγάλη ανταπόκριση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από νέες μητέρες που επιλέγουν τον μητρικό θηλασμό για τα βρέφη τους.

Αναλυτικά όσα μοιράστηκε η κα Σοφία Παπαδοπούλου με το ‘’Ε’’:

«Απενοχοποιούμε τον ΔΗΜΟΣΙΟ θηλασμό και προσδιορίζουμε εκ νέου την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας»
Σοφία Παπαδοπούλου
Διοργανώτρια και εκπρόσωπος της ομάδας «Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης»

 

‘’Ε’’: Μιλήστε μας για τη σημασία των 13ων γενεθλίων της δράσης του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.

Σ.Π.: Δεκατρία χρόνια κοινής πορείας συμπληρώνονται φέτος για το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Δεκατρία χρόνια κοινής πορείας απλών, καθημερινών μητέρων, οι οποίες ενώθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα κατά χιλιάδες και μοιράστηκαν φόβους, ανησυχίες, αγωνίες, ανασφάλειες, απόγνωση, απελπισία, ελπίδα, πίστη, αγάπη, αφοσίωση, ειλικρίνεια, αναγνώριση, επιτυχίες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η αγάπη μας και η πίστη μας στην αξία του θηλασμού, κατόρθωσε, ώστε τα απαξιωτικά και περιπαικτικά σχόλια των πρώτων χρόνων, να μετατραπούν σε σχόλια απορίας «Γιατί κάποιος να συνεχίζει να πραγματοποιεί εκδηλώσεις για κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο και αυτονόητο;»

 

‘’Ε’’ :Πώς προσδιοριζόταν ο θηλασμός από τις προηγούμενες γενιές; Τι πετύχατε εσείς στο διάστημα αυτό των 13ων χρόνων;

Σ.Π.: Για την δικιά μας γενιά και τις προηγούμενες, ο θηλασμός δεν ήταν δεδομένος, δεν ήταν αυτονόητος και οι στατιστικές το αποδεικνύουν περίτρανα. Δίνουμε έναν αγώνα ψυχής και βγαίνουμε νικήτριες. Στα δεκατρία χρόνια, έχουμε καταφέρει αυτό που στα μάτια μας το πρώτο διάστημα φάνταζε αδύνατον. Έχουμε αλλάξει την εγκατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών. Δεν είναι ένας εύκολος αγώνας. Στη διάρκεια των ετών κουραστήκαμε, γονατίσαμε, κλονιστήκαμε, κλάψαμε, απογοητευτήκαμε. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι μαχητές. Όπλο μας είναι μονάχα η αγάπη μας και η πίστη μας για το φυσικό. Ο θηλασμός είναι πλέον μέρος της ζωής μας!

 

’Ε’’ :Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού; Πείτε μας δύο λόγια για τη δική σας ομάδα.

Σ.Π.: Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες μας, μητέρες από όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό) βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Το 2012, δημιουργήσαμε την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης η οποία ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλώς μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει και συνεχίζουμε να αποκτούμε μέσα από το ταξίδι τις μητρότητας. Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική!

 

‘’Ε’’ :Ποια είναι η τοποθέτησή σας αναφορικά με τον Δημόσιο Θηλασμό;

Σ.Π.: Ο θηλασμός έχει πάρει ξανά την θέση που του αξίζει. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε την εκδήλωση – γιορτή του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, με μοναδικό σκοπό την απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και την εξοικείωση, εκ νέου, της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

 

‘’Ε’’ : Πόσο χρονικό διάστημα θεωρείται πως πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός;

Σ.Π.: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκρίνει τους έξι μήνες αποκλειστικά κι έπειτα δίνει περιθώριο μέχρι τα δύο χρόνια. Ωστόσο, η κάθε μητέρα μπορεί να παρατείνει αυτό το διάστημα.

 

‘’Ε’’ : Ας περάσουμε, λοιπόν στην εκδήλωση της Κυριακής; Σε ποιους απευθύνεται; Ποιος είναι ο χαρακτήρας της;

Σ.Π.: Η εκδήλωση δεν αφορά μόνο θηλάζουσες μητέρες! Ειδικότερα, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος ΟΛΟΥΣ, -μέλλουσες μητέρες, μητέρες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν, φίλους και συγγενείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για να στηρίξουν κάποιον δικό τους, εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό- για να ενημερωθείτε και για να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

 

Χρύσα Κιατίπη


 

Την 6η Νοέμβρη ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ

Για τον εορτασμό της ημέρας το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας αναφέρει:

-Γιορτάζουμε γιατί Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ.

-Γιορτάζουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες κ αντιξοότητες.

-Γιορτάζουμε γιατί ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να πραγματώνουμε το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε…

-Γιορτάζουμε γιατί όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

-Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από την νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…