Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

0

Ι.Χ. χωρίς βενζίνη και πετρέλαιο
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται το σχόλιο για το τέλος της βενζίνης και του πετρελαίου κυρίως στα Ι.Χ. και τα ελαφρά επαγγελματικά (βαν, πικάπ έως 3,5 τόνους).
Λοιπόν το σχόλιό μας τότε, επιβεβαιώθηκε προχθές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν ανακοίνωσε το τέλος της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε βενζίνη είτε ντίζελ. Ο κύβος ερρίφθη με απώτερο στόχο στην Ευρώπη το 2035 (να και η ημερομηνία του τέλους) να πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να διαθέτουν στην γκάμα τους μόνο εξηλεκτρισμένα μοντέλα.
Γ.Δ.


Αλλαγές κι αλλού
Βέβαια, αυτή η απόφαση προβλέπει και προϋποθέτει νέες μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ θα προστεθεί στο εγγύς μέλλον και ένας νέος νόμος που θα υποχρεώνει τις χώρες της Ε.Ε. να εγκαταστήσουν εκατομμύρια φορτιστές οχημάτων για την ομαλή και απρόσκοπτη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους αυτοκινητόδρομους και τις πόλεις.
Αντιληπτό από τους αναγνώστες γίνεται πως τα σημερινά συνεργεία αυτοκινήτων ότι θα έχουν μια άλλη εικόνα. Κι αυτό διότι θ’ απουσιάζει η μηχανή από το αυτοκίνητο και αυτονόητο πως οι τεχνίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν και επιμορφωθούν στη νέα κατάσταση που θα ξεκινήσει ακριβώς μετά από 13 χρόνια, ενώ τα σημερινά βενζινάδικα θα έχουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Γ.Δ.


Προς συνάδελφο
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, εν Αθήναις. Διάβασα την ανάλυσή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ που μετρά τη δεξαμενή του ΜέΡΑ 25 και εκεί στο τέλος της ανάλυσης έπαθα κάτι διότι άλλα είχα συνηθίσει από σας. Διάβασα λοιπόν: «Όπως και να’ χει βέβαια, όλες αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν αγκάθι τον χρόνο που δεν είναι άπλετος και το ακόμη μη πειστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ»
Λοιπόν, άπλετος χρόνος δεν υφίσταται ως γνωστόν, παρά μόνον άπλετο φως. Και συγκεκριμένα, τίποτε άλλο άπλετο, πάρεξ φως και μόνον φως για τώρα και για πάντα στην ελληνική γλώσσα.
Φιλικά…
Γ.Δ.


Μια καλή είδηση
Η καλή είδηση είναι ότι σύντομα θα ανοίξει ξανά το γραφείο η ΕΕΤΑΑ στην Κομοτηνή. Είναι δε ΕΕΤΑΑ η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Στόχος να βοηθηθούν οι μικρότεροι δήμοι ή αυτοί που δεν έχουν Τεχνική Υπηρεσία ή που δεν είναι επαρκής. Έτσι θα βοηθηθούν οι μικροί δήμοι να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η νέα αρχή έχει τις δυσκολίες της, όμως η εταιρεία έχει εμπειρία και όπως δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, υπάρχουν προγράμματα πολλά, και οι δήμοι χρειάζονται υποστήριξη για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.
Γ.Δ.


Παραδοχή ανοχής και λαθών
Στην Ελλάδα πρώτα χτίζουμε (σε γκρεμούς, δάση, μπαζωμένα ρέματα) και μετά σιχτιρίζουμε…
Στην Ελλάδα το αρμόδιο υπουργείο δεν θέλει οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη, νόμιμη, σύγχρονη με χαμηλό συντελεστή δόμησης και υψηλό αντισεισμικό. Όχι! Θέλει αυθαίρετα, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, μέσα στα δάση, στις παραλίες. Κι αυτό για να εισπράττει πρόστιμα και μετά να τα νομιμοποιεί. Διαχρονική αυτή η κατάσταση απ’ όλες τις κυβερνήσεις και υπουργούς.
Τους οποίους αν τους ακούσεις γνωρίζοντας την προϊστορία τους θα απορείς για τα ψέματα και την ευκολία που τα εκφέρουν. Άκουγα προχθές τον κύριο Λέκκα και τρελάθηκα για όσα έλεγε στην τηλεόραση και όσα τελικά υποστηρίζει στις συσκέψεις. Τελείως αντίθετα. Επιστήμονες και ειδικοί που άλλα πιστεύουν και τελικά άλλα λένε, ευθυνόφοβοι ως προς το να βάλουν την υπογραφή τους. Μόνο λόγια δυστυχώς σα να είναι πολιτικοί κι όχι επιστήμονες.
Γ.Δ.


Έγινε η αρχή
Σαν εφημερίδα ήμασταν πάντα υπέρ των συνεργασιών, της συναίνεσης και του διαλόγου. Μάλιστα πολλές φορές αυτές τις θέσεις ζητήσαμε να έχουν οι δημοτικές παρατάξεις και όχι μόνο, πάντα επ’ ωφελεία του τόπου. Έτσι, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πρωτοβουλία του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη να συνεργασθεί με το δήμο και την Αντιπεριφέρεια Δράμας, να συστρατευθούν στον αγώνα για την επαναλειτουργία του τουριστικού τρένου.
Μάλιστα προέκτεινε τη συζήτηση στη σύμπραξη των δυνάμεων των δύο δήμων για την από κοινού προβολή των δήμων της Περιφέρειας.
Μόνο θετικά αποτελέσματα προβλέπω από τη συνεργασία αυτή αρκεί να υλοποιηθεί και δεν βάλει εμπόδια αυτός που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να δραστηριοποιηθεί. Πάντως εάν το επιδιώξει θα πρέπει να το σκεφθεί αρκετά. Θα’ χει ν’ αντιμετωπίσει όλους τους δήμους μαζί και εν όψει εκλογών δεν τον συμφέρει να το κάνει.
Ελπίζουμε το μήνυμα να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν, τόσο ο ίδιος όσο και οι γύρω από αυτόν.
Γ.Δ.


Υπάρχουν τέτοια άτομα;
Υπάρχει μια αρχή που λέει το εξής απλό. «Αν δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας μια δουλειά που σου ανέθεσαν, κάνε στην άκρη, να έρθει άλλος για να την ολοκληρώσει».
Συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα; Σπανίως. Συνήθως αυτός που αναλαμβάνει αλλά δεν μπορεί να προσφέρει όσα πρέπει, εμμένει εγωιστικά, αποδίδει ευθύνες στους αντιπάλους του, στη γκαντεμιά, την ατυχία και ποτέ στη δική του ανεπάρκεια. Κι έτσι η δουλειά (εδώ μπαίνει η ανάπτυξη, η πρόοδος, οι επενδύσεις, τα έργα, η ευημερία) μένει πίσω, δε προχωράει, κι όλα καθυστερούν ή και διακόπτονται οριστικά λόγω κάποιας δικαιολογίας που εφευρίσκεται.
Έχουμε τέτοια φαινόμενα στο νομό μας, στην περιφέρειά μας θα ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι αβίαστη και είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ! Μάλιστα όσο πιο ψηλά είναι αυτό το μη χρήσιμο άτομο στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά που κάνει στην κοινωνία, στους ανθρώπους.
Γ.Δ.


Η εκδήλωση για την Μαλαματίνα
Εκδήλωση συμπαράστασης για τους απολυμένους της εταιρείας Μαλαματίνα με έδρα την Θεσσαλονίκη διοργάνωσε η νεολαία και η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο Εργατικό Κέντρο. Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία που άλλαξε διοίκηση και επιχειρεί να κάνει εξυγίανση για να μην πτωχεύσει. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει κάνει 17 απολύσεις από τους 84 συνολικά εργαζόμενους που απασχολεί. Και βεβαίως κάνει χρήση του νόμου για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις και όχι συλλογική. Κάτι δηλαδή που ισχύει σ’ όλο τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζουμε με ένα μνημονιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση  να τον καταγγείλει. Σ’ ότι αφορά τους συνδικαλιστές η ρητορική τους δεν άλλαξε από την εποχή του Φωτόπουλου στην ΔΕΗ που κατέβαζε τους διακόπτες και δείχνει πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι σ’ ότι συμβαίνει στο εργασιακό τομέα και για τον οποίο έχουν και οι ίδιοι ευθύνη με τις παθογένειες που δημιούργησαν στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μ.Ξ.


«Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη»
Πρόκειται όντως για διαχρονικό ελληνικό ανέκδοτο η όποια προσπάθεια για μεταρρύθμιση στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή η μεταρρύθμιση παρότι έχει αναγνωριστεί απ’ όλους πως είναι απαραίτητη να γίνει εδώ και χρόνια, δεν έγινε απολύτως τίποτε, ούτε ένα βήμα μπρος από καμία κυβέρνηση!
Μάλιστα, το πλέον υποκριτικό απ’ όλες τις κυβερνήσεις είναι πως δηλώνουν ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός. Βεβαίως στα λόγια. Διότι στην πράξη δεν τους νοιάζει ο σημερινός αναχρονισμός, οι καθυστερήσεις στη συζήτηση υποθέσεων και στην αντίστοιχη έκδοση αποφάσεων. Δεν θα επεκταθώ σε άλλες λεπτομέρειες που ήδη σοβαροί νομικοί έχουν εκθέσει. Μόνον ένα θα πω, μια δήλωση Ευρωπαίου οικονομικού παράγοντα και στελέχους οικονομικού οργανισμού. Είπε ο άνθρωπος πως «πρώτο και πάνω απ’ όλα για ν’ αναπτυχθεί οικονομικά η Ελλάδα, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά και εκσυγχρονιστεί η Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα δεν είναι αρωγός αλλά παράγοντας καθυστέρησης, άρνησης και σκοπιμοτήτων».
Γ.Δ.


Αλαλούμ με το καλάθι του νοικοκυριού
Δύο μέρες με το καλάθι του νοικοκυριού και ακόμη επικρατεί αλαλούμ στα μάρκετ. Άλλα έχουν το ειδικό σήμα στις τιμές άλλα όχι. Παρουσιάστηκαν ήδη άδεια ράφια γιατί οι καταναλωτές έπεσαν με τα μούτρα να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα αφού τα είδαν πιο φτηνά. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με τις τιμές εκτός αν ήξερε με ακρίβεια ποια ήταν η προηγούμενη τιμή του προϊόντος πριν εφαρμοστεί το μέτρο και έχει μέτρο σύγκρισης. Εννοείται ότι δεν συμμετέχουν τα μικρά συνοικιακά παντοπωλεία αλλά και τα μίνι μάρκετ για διάφορους λόγους. Είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική τεχνολογία για να ενταχθούν στο μέτρο και να κάνουν όλη τη διαδικασία είτε γιατί δεν έχουν την γκάμα των προϊόντων που χρειάζεται. Όπως γίνεται κατανοητό το μέτρο ευνοεί τα μεγάλα μάρκετ που έχουν ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Τώρα αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο προσωρινό για να δώσει μια ανάσα στα νοικοκυριά και ως τέτοιο είναι καλοδεχούμενο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …