Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Έμφραγμα» με το καλημέρα στον προσωπικό γιατρό

«Έμφραγμα» με το καλημέρα στον προσωπικό γιατρό

0

Στην ουρά για ένα ραντεβού για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας – Καθυστερούν συνταγογραφήσεις

 Ψάχνουν ακόμη γιατρούς – Εξετάζεται  μεικτό σύστημα: Και ιδιώτης και προσωπικός γιατρός

Στο κυνήγι του φαρμάκου οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης.  Επάρκεια σε αντιγριπικά  – Ανεπάρκεια σε εισπνεόμενα, ινσουλίνες και επιληπτικά φάρμακα

 Με αργό ρυθμό αλλά και πολλά προβλήματα ξεκινά η υλοποίηση του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού. Εκτός απ’ την έλλειψη γιατρών να εγγραφούν στο σύστημα και τα προβλήματα στα ψηφιακά συστήματα της εγγραφής οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί αντιμετωπίζουν κι άλλο ένα πρόβλημα. Πρέπει να κλείσουν ραντεβού με τον προσωπικό τους για να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με βάση τον οποίο θα γίνονται οι συνταγογραφήσεις και θα εκδίδονται τα παραπεμπτικά. Αυτό όμως δεν είναι κάτι απλό αφού οι λίστες των γιατρών είναι μεγάλες και χρειάζεται να περιμένουν έως και ένα μήνα για το ραντεβού αλλά και την συνταγογράφησή τους. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στα φάρμακα που έχουν γίνει πια  ενδημικό φαινόμενο στα φαρμακεία δημιουργεί νέα εμπόδια και ταλαιπωρία και ψυχοσωματικό κόστος στην υγεία των πολιτών.

Στην ουρά για ένα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό


«Έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα γιατί δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εξυπηρετηθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι λίγοι οι προσωπικοί γιατροί. Δεν έχει μπει ακόμη «το νερό στο αυλάκι» για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού»
Ι. Σπανόπουλος
Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης

Συμπολίτης μας που ήθελε συνταγογράφηση για αντιγριπικό εμβόλιο και πνευμονιόκοκκου επικοινώνησε με τον προσωπικό του γιατρό και του είπε ότι πρέπει προηγουμένως να κλείσει ραντεβού για να συμπληρώσει τον ηλεκτρονικό του φάκελο. Όμως η πλησιέστερη ημερομηνία για ραντεβού ήταν μετά ένα μήνα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος στον προσωπικό γιατρό έχει ανατεθεί η διεκπεραίωση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κι αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υποχρέωση: «Έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα γιατί δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εξυπηρετηθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι λίγοι οι προσωπικοί γιατροί.  Δεν έχει μπει ακόμη «το νερό στο αυλάκι» για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είναι σ’ ένα μεταβατικό στάδιο. Θεωρούμε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από  τις αρχές του χρόνου. Ωστόσο είναι κοινοτική οδηγία και το υπουργείο υγεία δεν έχει το περιθώριο να μην υλοποιήσει το μέτρο.

Ψάχνουν ακόμη γιατρούς – Εξετάζεται  μεικτό σύστημα: Και ιδιώτης και προσωπικός γιατρός

Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι μεγάλες. Η τελευταία ενημέρωση είναι πως έχουν εγγραφεί περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι γιατροί που έχουν μπει στο σύστημα ανέρχονται σε 3.500 ανά την χώρα εκ των οποίων 1.100 είναι ιδιώτες (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και γιατροί εργασίας).Γι αυτό το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό και με ιδιωτικούς όρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Επίσης, δεν θα υπάρξει περιορισμός στη συνταγογράφηση. Ο υπουργός πάντως φέρεται να διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πλαίσιο είναι να έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό όλων των πολιτών, που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των θέσεων για εγγραφή χωρίς ιδιωτική αμοιβή. Η λογική είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν, και μόνο στην περίπτωση που οι ίδιοι το επιλέξουν να εγγραφούν στον ιδιώτη γιατρό με αμοιβή.

Επάρκεια σε αντιγριπικά  – Ανεπάρκεια σε εισπνεόμενα, ινσουλίνες και επιληπτικά φάρμακα

Οι  ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας έχει παγιωθεί σαν φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στις πολιτικές κερδοφορίας των φαρμακευτών εταιριών που προτιμούν να εξάγουν τα σκευάσματά τους σε χώρες της Ε.Ε. που πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από την χώρα μας. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη και να παρέμβει η πολιτεία και να απαγορεύσει τις εξαγωγές οι εταιρείες κάνουν προσφυγές και δικαιώνονται καθόσον στις ελεύθερες αγορές είναι ελεύθερη η διακίνηση των προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι οι  φαρμακοποιοί να κάνουν παραγγελίες αλλά να τους στέλνουν ελάχιστα σκευάσματα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη και να προσπαθούν ο ένας με το άλλο να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δ. Κάλφα: «Μας αφήνουν χωρίς φάρμακα. Δεν υπολογίζουν τον κόσμο και τις ανάγκες του»

kalfa17
«Έχουμε μεγάλη έλλειψη από εισπνεόμενα, ινσουλίνες και επιληπτικά φάρμακα. Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν υπολογίζουν τον κόσμο και τις ανάγκες του»
Δ. Κάλφα
Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ξάνθης

Στο θέμα έχει αναφερθεί πολλάκις η πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα: «Μας αφήνουν χωρίς φάρμακα. Έχουμε μεγάλη έλλειψη από εισπνεόμενα, ινσουλίνες και επιληπτικά φάρμακα. Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν υπολογίζουν τον κόσμο και τις ανάγκες του. Καθημερινά είμαστε σε μια αγωνιώδη κατάσταση για να εξασφαλίσουμε φάρμακα που έχουν ανάγκη οι  πελάτες μας», επισημαίνει η κα Κάλφα. Σ’ ότι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια που είναι στην εποχή τους η κα Κάλφα τονίζει: «Έχουμε επάρκεια και σε αντιγριπικά και σε πνευμονιόκοκου και μάλιστα φέτος για πρώτη είναι πολύ νωρίς από αρχές Σεπτέμβρη. Προς το παρόν δεν έχουμε έξαρση γρίπης. Πιθανότατα γιατί είχαμε κύμα γρίπης τον Αύγουστο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …