Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6% για το 2023

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 1% και πληθωρισμό 6% για το 2023

0

Θα αποφύγει την ύφεση η ελληνική οικονομία

Με ανάπτυξη 6% θα κλείσει το 2022 για την ελληνική οικονομία προβλέπει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις, ενώ το 2023 θα φέρει χαμηλότερους, αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%. Για το 2024, η Κομισιόν περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 10%, και να υποχωρήσει στο 6% για το 2023.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα φέρουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, σημειώνει η Κομισιόν, προβλέποντας ωστόσο ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο. Όπως αναφέρεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις, το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει σημαντικά την οικονομία, ενώ τα κρατικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2023, χωρίς, ωστόσο, να υπονομεύσουν το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, σημειώνει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα πλήξει τις δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ η αβεβαιότητα, η σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η αύξηση του κόστους θα περιορίσουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, την ώρα που η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να επιβραδυνθεί. Όμως, ο τουρισμός αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη από τις χώρες υψηλών εισοδημάτων.

Η έκθεση εντοπίζει, ωστόσο, κινδύνους για την ελληνική οικονομία που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών σε πολλές χώρες προέλευσης των ξένων τουριστών και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά.

Οι αυξήσεις στους μισθούς προβλέπονται χαμηλότερες από την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα εξασθενίσει μαζί με την επιβράδυνση του ΑΕΠ. Όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα κρατικά μέτρα στήριξης και οι μειώσεις φόρων που στοχεύουν άμεσα στα εισοδήματα των νοικοκυριών, αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει την μείωση των πραγματικών μισθών.  Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα μειωθεί  μόνο σταδιακά στη συνέχεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει η Olympus bank (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας)

Οι καταθέσεις της τράπεζας αποτελούν πλέον κομμάτι του παθητικού της Εθνικής Τράπεζας &nbs…