Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σ. Φάμελλος: «Προκρίνουμε δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας και διασφάλιση προσιτών τιμών για πολίτες και επιχειρήσεις »

Σ. Φάμελλος: «Προκρίνουμε δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας και διασφάλιση προσιτών τιμών για πολίτες και επιχειρήσεις »

0

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε σε εκδήλωση στο ΕΚΞ για την ακρίβεια και συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς του νομού

Σε δήλωσή του στο ‘’Ε’’ παρουσίασε τη θέση του κόμματος για την ενεργειακή κρίση και πρότεινε μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την Τρίτη 25/10 επισκέφθηκε την Ξάνθη ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς του νομού και ήταν  ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙZΑ-ΠΣ Ξάνθης που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ., με θέμα: «Ακρίβεια – Ενεργειακή Κρίση και Ανισότητες».

Σε δήλωσή του στο ‘’Ε’’ ο κ. Σ. Φάμελλος αρχικά προσδιόρισε τον όρο της ενεργειακής κρίσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον έλεγχο της αγοράς και τη διασφάλιση αποφυγής υπερκερδών από παραγωγούς και παρόχους. Έπειτα, αποτύπωσε τα μέτρα που δύνανται να ελαφρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό το πρίσμα ενός ορθολογικού προγραμματισμού.

Παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Στ.Γιαννακίδη στην εκδήλωση της Νομαρχιακής

Αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση…

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός «ισχυρού» ελέγχου με σκοπό την αναχαίτιση της αισχροκέρδειας. Δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενίσχυση του ελέγχου στην αγορά ενέργειας. Δεν μπορεί σε περιόδους κρίσης να αφήνουμε την ενέργεια σε ανεξέλεγκτες λειτουργίες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός έλεγχος για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Επίσης, είναι ανάγκη να εφαρμοστεί υποχρεωτικός συντελεστής ανώτατου κέρδους της τάξης του 5% σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η κοινωνία είτε από τις τσέπες, είτε από το νοικοκυριό ή τις επιδοτήσεις, δε θα πληρώνει υπερκέρδη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν διαφορετικό ρόλο της ΔΕΗ, ώστε να συντελεί στην ανάπτυξη της χώρας και στην κοινωνική ισορροπία. Δυστυχώς το όχημα κερδοσκοπίας είναι η ΔΕΗ, η οποία παράγει περισσότερα υπερκέρδη. Προφανώς και οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσον αφορά  την αύξηση του συντελεστή λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχει ουσιαστικά  ένα ‘’καλάθι’’-‘’παλέτα’’ μέτρων. Νομίζω υπάρχουν δύο τίτλοι-Δημόσιος έλεγχος στην ενέργεια και στην αγορά, αλλά και στη ΔΕΗ και ο δεύτερος είναι ότι η πολιτεία θα εξασφαλίζει την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές».

Μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Επιπροσθέτως, ο ίδιος στάθηκε στην άμεση φορολόγηση των υπερκερδών στην εμπορία ρεύματος. Επεσήμανε: Νομίζω πως αυτό που απαιτείται τώρα είναι να υπάρξει άμεση φορολόγηση με υψηλό συντελεστή της τάξης του 90% των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών του προηγούμενου δωδεκαμήνου(Ιούλιος με Ιούνιος- ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμύρια), της ΔΕΠΑ φυσικού αερίου, των διυλιστηρίων(έχουν παρουσιάσει υψηλά υπερκέρδη το πρώτο εξάμηνο ’22),αλλά και της νέας γενιάς υπερκερδών στην εμπορία ρεύματος που φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο. Όλα αυτά είναι λεφτά που έχουν φύγει από τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και πρέπει να επιστρέψουν άμεσα. Η κυβέρνηση δεν τα έχει υπολογίσει ακόμη, δεν έχει εφαρμόσει τη νομοθετημένη πλέον ρύθμιση. Μαζί με μία κρατική ΔΕΗ και δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, με περιορισμό των άδικων υπερκερδών θα μπορέσει να ισορροπήσει μία δύσκολη κατάσταση που επιπλέον δυσχεραίνεται και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…