Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

0

Aναξιοποίητη η λίμνη Βιστονίδα
Είμαστε πίσω, πολύ πίσω σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Χρόνια γράφω πως πρέπει ν’ αξιοποιηθεί η λίμνη Βιστονίδα και οι γύρω περιοχές και πως αυτό μπορεί να γίνει με την ξενάγηση επισκεπτών με κάποια πλεούμενα για 10-15 άτομα.
Δυστυχώς τίποτε ακόμη, όταν στις λίμνες της Μακεδονίας, όλες, γίνεται η βαρκάδα με ξεναγό τον βαρκάρη που ενημερώνει για τη λίμνη, για τα πουλιά, τα ψάρια, για τα μνημεία γύρω, όπως η Αναστασιούπολη εδώ σε μας.
Δυστυχώς τίποτε ακόμη. Κανένα ενδιαφέρον από ανθρώπους του Λάγος. Μιζέρια και φραπές στα καφενεία μόνον.
Γ.Δ.


Και βόλτα στο Δέλτα του Νέστου
Δεν είναι όμως μόνον το αναξιοποίητο της λίμνης Βιστονίδας, είναι το ίδιο και στο Δέλτα του Νέστου. Είναι κι εκεί φυσικός πλούτος, είναι η ομορφιά του Νέστου, τα πτηνά που ζουν εκεί, είναι η ιστορία του ποταμού.
Κι ενώ στον γειτονικό  μας Έβρο δημιουργήθηκε και δεύτερο σκάφος 25 ατόμων για βόλτα των επισκεπτών στο Δέλτα, εμείς εδώ, δεν έχουμε ούτε ένα!
Δέλτα έχουμε, ανθρώπους να κινηθούν και υλοποιήσουν μια ιδέα που θα τους αποφέρει έσοδα δεν έχουμε. Διότι ποιος δεν θα επιθυμούσε μια βόλτα στο Νέστο από τη Γαλάνη ή και πιο ψηλά μέχρι το Δέλτα με ασφάλεια και φυσικά ξεναγό;
-Τόλμη χρειάζεται φίλοι Ξανθιώτες, έργα, όχι λόγια.
Οι προτάσεις είναι εδώ.
Γ.Δ.


Φθινοπωρινή νότα
Αρχίζει σιγά-σιγά το φθινόπωρο να κάνει την εμφάνισή του. Συννεφιές, βροχές, λίγη ψύχρα. Όλα αυτά σημαίνουν βέβαια και ενδυματολογική αλλαγή, κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες στα σπίτια. Για θέρμανση ούτε λόγος φυσικά ακόμη. Εξάλλου πολλοί περιμένουν την οριστικοποίηση της τιμής του πετρελαίου και μετά την προμήθεια.
Υπάρχουν όμως και οι φθινοπωρινές αποδράσεις στην φύση, κυρίως στα βουνά που είναι πανέμορφα με τους διάφορους χρωματισμούς των δέντρων και θάμνων και την ανάλογη ηρεμία βέβαια που ξεκουράζει τους επισκέπτες.
-Καλό φθινόπωρο σε όλους.
Γ.Δ.


Οι συμφωνίες απαιτούν συμβιβασμούς
Αγαπητός συμπολίτης επικοινώνησε μαζί μου για να μου επισημάνει κάτι σημαντικό με αφορμή σχόλιο της στήλης για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ξάνθης.
Και σ’ αυτό που στάθηκε ήταν ακριβώς αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζω και που δεν είναι άλλο από τις συμφωνίες και συνεργασίες σε ειλικρινή διάλογο με αμοιβαίο συμβιβασμό. Εάν δεν υπάρξουν τα στοιχεία αυτά, αποτέλεσμα σταθερό δύσκολα μπορεί να προκύψει. Κυρίως δε μεταξύ δημοτικών παρατάξεων που πίσω τους έχουν κόμματα με ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως φυσικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
-Να λοιπόν που σιγά- σιγά ωριμάζει η άποψη αυτή στην κοινωνία.
Γ.Δ.


Μενέντεζ: Βέτο για τα F-16 αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα Ερντογάν
Μπορεί να μην έχει τελειώσει τίποτα ακόμα σε ότι αφορά την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Οι διαδικασίες αυτές είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες, αλλά στην Αθήνα οι πολιτικές δυνάμεις νομίζουν ότι τα ελληνικά κόμματα είναι ο ομφαλός της γης.
Είδαμε αυτές τις ημέρες πολλούς πομπώδεις τίτλους σε εφημερίδες και διαδίκτυο, ότι δήθεν κέρδισε η Τουρκία τα F-16 ΔΕΝ ισχύουν. Είναι fake news. Και δείχνει την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.
Όμως, αυτή η πραγματικότητα, ότι οι Τούρκοι δεν θα πάρουν …αύριο τα F-16, δεν εμπόδισε καθόλου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν την …αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του Μητσοτάκη προσωπικά να σταματήσει την αγορά, η οποία είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της πρόθεσης του γερουσιαστή Μενέντεζ να την σταματήσει με βέτο.
Ήδη ο γερουσιαστής, υπό την ιδιότητά του του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ξεκαθάρισε στο λογαριασμό του στο twitter: «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, έγραψε στο Twitter: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία».
Μ.Ι.


Τα γενέθλια του Μάνου
Στις 23 Οκτωβρίου είναι τα γενέθλια του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι. Ιδού λοιπόν μια ευκαιρία για να γιορταστούν και τιμηθούν. Γενέθλια ημέρα ενός κορυφαίου, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου και αποδεκτού συνθέτη, με πλούσιο έργο.
Είμαστε υπερήφανοι λοιπόν για τον Μάνο μας, ας το αποδείξουμε και στην πράξη. Διότι μόνο η ΦΕΞ τον θυμήθηκε με διήμερη εκδήλωση του γνωστού φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Και μια υπενθύμιση. Ο Μάνος γεννήθηκε στην πόλη μας 23 Οκτωβρίου του 1925 και πέθανε στην Αθήνα 15 Ιουλίου 1994.
Γ.Δ.


Στο Σμόλιαν βιάζονται
Νέα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον περιφερειάρχη ΑΜΘ από τον νομάρχη Σμόλιαν της Βουλγαρίας.
Το ενδιαφέρον του Βούλγαρου νομάρχη είναι γνωστό και ξεκινάει από την επιθυμία του να ολοκληρωθεί γρήγορα η οδική σύνδεση από το νομό μας.
Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η βουλγαρική πλευρά είναι έτοιμη. Εμάς περιμένει.
Γι’ αυτό ο περιφερειάρχης θα πρέπει να εξηγήσει στον Βούλγαρο νομάρχη πως εδώ είναι Ελλάδα  δεν είναι παίξε γέλασε. Εδώ τα έργα αργούν, η δικαιοσύνη αργεί, το δημόσιο το ίδιο, τα δασαρχεία, η αρχαιολογία, όλα. Τι νομίζει ο νομάρχης πως εδώ είναι Βουλγαρία. Όχι. Απλά κάνουμε προσπάθειες να τους φτάσουμε…
Γ.Δ.


Τα «παιγνίδια» της Τουρκίας
Συνεχίζονται τα διπλωματικά παιχνίδια του τούρκου προέδρου. Την ίδια στιγμή που περιμένει να πάρει πράσινο φως απ’ τους Αμερικάνους για την αναβάθμιση των F16 κλείνει συμφωνία με τον Πούτιν για δημιουργία κέντρο φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη. Κι αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο αλλά εντελώς στοχευμένο λόγω της παρουσίας των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου LNG. Μ’ αυτή την συμφωνία η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη και η Ρωσία προσπαθεί να κουνήσει το δάκτυλο στους Ευρωπαίους  που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το φυσικό του αέριο. Να σημειώσουμε ότι η Γερμανία απέρριψε αυτή την εβδομάδα μια άλλη πρόταση του Πούτιν για την εντατικοποίηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα – ενός αγωγού που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Η Μόσχα διέκοψε τον παράλληλο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τεχνικά προβλήματα, όπως ισχυρίστηκε.
Μ.Ξ.


Γιατρός επικεφαλής αναπτυξιακού οργανισμού ΑΜΘ
Θα το χαρακτήριζα ως άλλο ένα περιφερειακό παράξενο έως και απίθανο και διαβάστε γιατί.
Λοιπόν, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ έβαλε τις βάσεις λειτουργίας ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού στην περιφέρεια. Σωστό και απαραίτητο, αλλά άργησε πάρα πολύ. Το όργανο αυτό πότε θα προλάβει να δημιουργήσει το πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιοτήτων, πότε θα τα κάνει γνωστά και πότε θ’ αρχίσει να λειτουργεί παράγοντας έργο;
Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι μόνον στην αργή χρονικά σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Είναι στη συγκρότησή του. Κι αυτό  κυρίως στον επικεφαλής ο οποίος είναι γιατρός! Στην επιλογή μάλλον επικράτησε η άποψη πως ο γιατρός είναι αρμοδιότερος στην θεραπεία της προβληματικής έως ανύπαρκτης ανάπτυξης της ΑΜΘ.
Όφειλε όμως ο περιφερειάρχης να μας ενημερώσει για την ειδικότητα του γιατρού – προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Φαντάζεστε να είναι κανένας σεξολόγος ή πρωκτολόγος;
Σίγουρη επιτυχία…
Γ.Δ.


Τα …νούμερα των ΜΜΕ και της πολιτικής
Παράτησαν το GNTM και το Life style τα πρωινάδικα και έστησαν δικαστήρια για την τραγική υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης ενός 12χρονου κοριτσιού. Έχουν στηθεί δημοσιογράφοι έξω από το σπίτι της οικογένειας προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στον ήδη ταραγμένο ψυχισμό του παιδιού. Χρησιμοποιούν το άλλοθι της ενημέρωσης για ένα θέμα που προκαλεί σοκ στην κοινωνία για να κάνουν νούμερα τηλεθέασης. Δεν είναι μόνο όμως τα ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται αυτή την τραγωδία αλλά και η αντιπολίτευση. Βγήκαν σε εκπομπές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλουν προσπάθεια συγκάλυψης γιατί η αστυνομία δεν αποκάλυψε τα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία είχε φωτογραφηθεί ο βασικός κατηγορούμενος και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατακραυγή εναντίον του επειδή ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Είναι πράγματι θλιβερό! Ας αφήσουν την αστυνομία να κάνει την δουλειά της και αν προκύψουν διασυνδέσεις που ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα τότε ναι να δημοσιοποιηθούν.
Και κάτι ακόμη: Αυτή η οικογένεια ήταν πολύτεκνη και έπαιρνε επιδόματα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της Πρόνοιας δεν είχαν επαφή με τα παιδιά; Δεν έβλεπαν κάτι περίεργο; Το κορίτσι πήγαινε στο σχολείο. Οι δάσκαλοι δεν πρόσεξαν κάποια περίεργη συμπεριφορά; Το παιδί είχε ακριβό κινητό ενώ η οικογένειά του ήταν πάμπτωχη. Δεν φάνηκε σε κανέναν περίεργο αυτό;  Δεν είδαμε να αναζητούνται ευθύνες από την Κοινωνική Πρόνοια και από το σχολείο από τον κοινωνικό περίγυρο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …