Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

0

Εκλογές έρχονται Ι
Αμφιβάλει ακόμη κανείς πως αρχές του 2023 θα πάμε για εκλογές; Πιστεύω πως όχι.
Μάλιστα κάποιοι το επισημαίνουν με έμφαση τονίζοντας ότι  «…στην περιοχή μας έχουμε έλλειψη πολιτικού στίγματος…», ή το άλλο «το πολιτικό σύστημα του νομού  μας έχει ανάγκη από ανανέωση».
Θεμιτά τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα δεκτά διότι το πολιτικό παιγνίδι έτσι γίνεται κι έτσι προχωράει στη χώρα μας.
Εκλογές έρχονται λοιπόν. Και οι μνηστήρες ετοιμάζονται και καλά πράττουν.
Η ευκαιρία δεν δίδεται συχνά στους ανθρώπους κι όταν τους δοθεί θα πρέπει να την αρπάξουν από τα μαλλιά γιατί αν δεν το κάνουν, θα τους προσπεράσει. Και τότε δε θα μπορούν να την αρπάξουν διότι από πίσω είναι φαλακρή…
Γ.Δ.


Εκλογές έρχονται ΙΙ
Οι ζυμώσεις στα κόμματα την περίοδο αυτή πάνε κι έρχονται. Σε όλα τα σοβαρά κόμματα, τουλάχιστον τα τρία γνωστά. Κι αυτό το πολιτικό μαγείρεμα προηγείται πάντα της οριστικοποίησης των αποφάσεων.
Στη Ν.Δ. λοιπόν έχει ενεργοποιηθεί τον όλον του εκλογικού μηχανισμού, εξάλλου πολλές υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί, ενώ εδώ το στοίχημα είναι η διατήρηση του δεξιού πυρήνα αλλά και η συνέχιση της ηγεμονίας στο Κέντρο. Πονοκέφαλος είναι η δεξιά περιοχή της Ν.Δ. που σήμερα καταγράφει πολλούς σχηματισμούς και το ευνοϊκό τοπίο της απλής αναλογικής. Το φόκους από Μαξίμου γίνεται στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνονται διερευνητικές επαφές για υποψηφιότητες και το θέμα αυτό θέλουν να λυθεί εντός του Νοεμβρίου. Κι εδώ οι ζυμώσεις πολλές όπως και οι προβληματισμοί για να μην υπάρξουν διαρροές προς το κέντρο και τ’ αριστερά.
-Από τη δική του πλευρά το ΠΑΣΟΚ, αναζητά την αυτονομία στα βήματα του και θέτει επίσης έναν υψηλό πήχη για τις πρώτες κάλπες χωρίς να μπαίνει στην κουβέντα για συγκλίσεις.
Γ.Δ.

 


Εκλογές ΙΙΙ
Σε ετοιμότητα κάλεσε τα μέλη η τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ η οποία συζήτησε ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές αλλά και τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, όπως και βελτίωσης της ενδοργανωτικής λειτουργίας.
Από την άλλη τα μυστικά της κάλπης για το ΜέΡΑ 25 εστιάζονται στο να κατορθώσει δύο πράγματα: να αντέξει στο αντιδεξιό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και να προσέλθουν νέοι ψηφοφόροι στην κάλπη. Προς το παρόν φαίνεται να μαζεύει την παλιά αντιμνημονιακή ψήφο. Αν και υπάρχει κίνδυνος διαρροής προς τον ΣΥΡΙΖΑ (από την πιο ρεαλιστική του όχθη)  αν συνεχίζει να επιμένει σε μια συζήτηση προ της κάλπης για συγκλίσεις αφού έτσι ρευστοποιεί την ψήφο σε αυτό. Βέβαια όσο η συζήτηση αυτή δεν γίνεται, έχει το κάθε άλλοθι μετά να μη συμπράξει σε καμιά διερευνητική.
Ετοιμασίες λοιπόν στα κόμματα, συζητήσεις και προβληματισμοί για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Κι αυτές οι διεργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Κάτι που δε θ’ αργήσει να γίνει. Έστω και για πρώτη φορά ν’ ανακοινωθούν νωρίς τα ονόματα.
Γ.Δ.


Πάλι άστεγος στην Καραολή
Εντάξει, κατανοώ τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιον άνθρωπο σε κάποια φάση της ζωής του. Θεωρώ πως ατυχίες μπορούν να υπάρξουν κοινωνικές και επαγγελματικές. Όμως νέος άνθρωπος να κοιμάται στο πεζοδρόμιο της Καραολή μέρες τώρα, να υπάρχει εκεί αυτή η εικόνα, είναι κάτι που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Αρχικά από τον ίδιο τον νέο. Που είναι δεν είναι 30 χρονών. Δηλαδή σε ηλικία παραγωγική. Το να βρίσκεται εκεί, αδρανής και επαιτώντας τον οίκτο, νομίζω πως κάπου υπάρχει και κάτι άλλο.
Η απομάκρυνση του νέου ατόμου θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Η εικόνα είναι άσχημη και μη αρμόζουσα στην κοινωνία μας.
Γ.Δ.


Αλλάζει η ώρα την Κυριακή
Παρά τις ελπίδες αρκετών να μην αποχωριστούν τη θερινή ώρα, αυτό δεν θα γίνει ούτε φέτος, καθώς το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου αλλαγής ώρας δείχνει να έχει «παγώσει» για τα καλά καθώς οι λόγοι του το επέβαλαν ήταν εξοικονόμηση ενέργειας και αυτό ως ζητούμενο είναι επίκαιρο και αναγκαίο στην εποχή μας. Έτσι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου -όπως πάντα- πρόκειται να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, από την θερινή στην χειμερινή ώρα, ενώ η μέρα παρουσιάζεται πιο μικρή ήδη. Τα ξημερώματα της επόμενης Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2022, λοιπόν, στις 04:00, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.
Να σημειώσου ότι  στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Μ.Ξ.


Να ξαναζωντανέψουν
Είναι μια ευκαιρία αυτή με το παρκάκι στην «άγνωστη» οδό Λαχανά για το δήμο Ξάνθης και ιδού τι εννοώ. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρασίνου ο κ.Φερντούν μαζί με συνεργάτη του, να περιηγηθεί για κάποιες ημέρες τόσο την πόλη όσο και τους οικισμούς του δήμου.
Με την επαφή αυτή, να εντοπίσει, καταγράψει, φωτογραφίσει και οριοθετήσει που είναι· χώρους μικρούς ή μεγαλύτερους οι οποίοι αφού καθαριστούν και υποστούν την όποια παρέμβαση, να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρους, πάρκα με παγκάκια, να φυτευτούν δέντρα ή θάμνοι και γενικά να δημιουργηθούν έτσι όμορφοι χώροι επίσκεψης των περίοικων, για τα παιδιά, με το πράσινό τους, την ησυχία τους για παιγνίδι, αλλά και για τους ηλικιωμένους για μια βόλτα.
Ιδού η ευκαιρία. Ας την αρπάξει ο αντιδήμαρχος και ας την προχωρήσει άμεσα.
Γ.Δ.


Δεν τελειώσαμε ακόμη
Εντάξει, ζούμε και συμπεριφερόμαστε χαλαρά, χωρίς προφύλαξη, γενικώς σα να μη συμβαίνει τίποτε.
Κι όμως συμβαίνει και ιδού γιατί. Διότι και τα κρούσματα του ιού υπάρχουν και είναι αρκετά πανελλαδικά και οι θάνατοι συνεχίζονται επίσης, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 138 σε ολόκληρη τη χώρα και τα κρούσματα φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες.
Ανάμεσά τους και επαναλοιμώξεις.
Εκείνο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως υπάρχουν νέα κρούσματα, είναι ενίοτε δίπλα μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως την περασμένη εβδομάδα στο νομό μας είχαμε 264 κρούσματα, τα λιγότερα στην περιφέρειά μας.
Συμπέρασμα; Χρειάζεται ακόμη προσοχή.
Γ.Δ.


Εξοικονόμηση ενέργειας και χριστουγεννιάτικος στολισμός
Ξεκίνησε η προετοιμασία της πόλης για  τα Χριστούγεννα καθώς απομένει ένας μήνας και κάτι  μέρες έως την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Φέτος βέβαια μπορεί τα πράγματα να μην είναι πιεστικά από την πανδημία αλλά είναι πολύ πιεστικά από την ενεργειακή κρίση που επιβάλλει εξοικονόμηση ενέργειας. Γι αυτό το λόγο και πρόκειται να μπει χρονοδιακόπτης στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης μας. Έτσι μετά τις 11.30 το βράδυ θα σβήνουν τα λαμπιόνια στην πλατεία και στην Ευχούπολη. Μπορεί να μην αρέσει αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνει. Την ώρα που ο κόσμος αγκομαχάει να πληρώσει το ρεύμα και του γίνονται συστάσεις ποιες ώρες να λειτουργεί οικιακές συσκευές για εξοικονόμηση ενέργειας είναι άτοπο ο δήμος να φωταγωγεί όλη νύχτα την πόλη, φορτώνοντας το δίκτυο αλλά και αδειάζοντας τα ταμεία του.
Είναι μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να προσαρμοστούμε.
Άλλωστε αλλού βρίσκεται το μήνυμα των Χριστουγέννων κι όχι στους στολισμούς και τις φωταγωγήσεις.
Μ.Ξ.


Πόσα χρέη έχει να εισπράξει η ΔΕΥΑΞ;
Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ τη μιζέρια και τη γκρίνια. Ακούω λοιπόν παράπονα για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΞ. Παράπονα για 20€ μηνιαίως, 60€ το τρίμηνο.
Αν είναι δυνατόν!
Και απολαμβάνεις το καθαρό νερό σου χωρίς διακοπές και άλλα προβλήματα και την αποχέτευση εξίσου σημαντική, νιώθεις μια παροχή υπηρεσιών που είναι δίπλα σου κι αυτό με κόστος 20 ευρώ το μήνα.
Όμως, παρότι αυτή η τιμή, μαθαίνω πως υπάρχουν κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες. Έμαθα επίσης πως τα χρέη στη ΔΕΥΑ Ξάνθης πως είναι πολλά. Πως ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Μιλάμε για χρέη νομικών και φυσικών προσώπων και κάθε χρόνος που περνά το ποσό αυξάνεται. Πρόκειται για κακοπληρωτές κακομαθημένους κι όχι απλούς συμπολίτες που όντως έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν.
Αυτά λοιπόν τα χρωστούμενα που το ακριβές ποσό το γνωρίζει η ΔΕΥΑ Ξάνθης και θα πρέπει να το πει και κυρίως να το εισπράξει. Αρκετά οι νοικοκυραίοι να πληρώνουν και οι άλλοι ν’ αφήνουν τα χρέη τους απλήρωτα.
Γ.Δ.


Ξεχωριστή τιμή
Δε γνωρίζω εσείς, αλλά προσωπικά ένιωσα μια υπερηφάνεια για το Πανεπιστήμιό μας, για την πρόσφατη μεγάλη διάκριση των καθηγητών του.
Η διάκριση αυτή με γύρισε χρόνια πίσω αρκετά, τότε που ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια της ίδρυσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με τον Λυσίμαχο Μαυρίδη.
Αιτία της επιστροφής στο παρελθόν, το γεγονός ότι 27 ερευνητές καθηγητές από το Δημοκρίτειο είναι στη λίστα του 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου. Τη λίστα αυτή έφτιαξε το γνωστό πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ε, ναι λοιπόν. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή η διάκριση αυτή. Τιμή στους ίδιους τους ερευνητές και βεβαίως και στο Πανεπιστημιακό μας Ίδρυμα που τους έχει στις τάξεις του.
-Συγχαρητήρια σε όλους και κάποιες σύντομες ιστορικές αναφορές για τους νεότερους.
Πριν από 50 χρόνια ακριβώς, το 1972, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο ιστορικό Συμπόσιο Εργασίας 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Στο ίδιο Συμπόσιο κατατέθηκε και η πρόταση από τον αείμνηστο καθηγητή Χαρ.Φραγκίστα να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο Δημοκρίτειο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…