Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

0

Πού βρίσκονται οι Εκαβίτες;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, είναι πραγματικό.  Μονίμως στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας υπάρχει το ερώτημα: «Πού είναι το αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ;»
Μονίμως λοιπόν υπάρχει όχι έλλειψη αυτοκινήτων αλλά προσωπικού. Το δε τρελό της υπόθεσης; Συνέχεια προσλαμβάνονται άτομα και συνέχεια τα άτομα αυτά σε λίγο καιρό «εξαφανίζονται, εξαερώνονται». Αποτελεί ένα άλυτο θέμα η έλλειψη πληρώματος.
Ενίοτε, διότι συνέβη κι αυτό στον παράξενο χώρο της υγείας, υπάρχουν άτομα αλλά δεν υπάρχουν ασθενοφόρα!
Ομολογώ πως όποιος λύσει το θέμα αυτό, σίγουρα θα πρέπει ν’ αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας ΕΚΑΒ.
-Είμαι βέβαιος πως δεν θα λυθεί.
Γ.Δ.


Προχωρά ο Δόντσος
Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως στους δύο διεκδικητές του δήμου Αβδήρων, δηλαδή του νυν δημάρχου Γιώργου Τσιτιρίδη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάκη Κριτσίνη, πως προστέθηκε και τρίτος υποψήφιος.
Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες της στήλης, πρόκειται για τον Δημήτρη Δόντσο ο οποίος θα συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του Βασίλη Τσολακίδη που έχει αποχωρήσει.
Πρόσφατα λοιπόν συνάντησα τον Δόντσο και λογικά εκτός των άλλων τον ρώτησα πως πάει η προσπάθεια που ξεκίνησε. Η δήλωσή του ήταν θετική, μου εξέφρασε την ικανοποίηση του κόσμου για την κάθοδό του και φυσικά την σταδιακή συμπλήρωση του συνδυασμού του.
Δεσμεύτηκε δε να περάσει σύντομα από το γραφείο για συζήτηση.
-Εν αναμονή επομένως.
Γ.Δ.


Θα μας τρελάνουν…
Πρώτα από την είδηση «Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κατέθεσε επιστολή προς την πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών Ενώσεων με το αίτημα να διερευνηθούν οι πολλοί ξαφνικοί θάνατοι στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».
Διάβασα την επιστολή 2-3 φορές  και κατάλαβα πως «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παράξενες ιδέες». Ζητούν δηλαδή να γίνει έρευνα γιατί υπάρχουν ξαφνικοί θάνατοι αξιωματικών στην περιοχή μας. Ας γίνει λοιπόν αφού έχουν αυτήν την «σοβαρή» απορία.
Ενημερώνω πάντως τους ανησυχούντες αξιωματικούς πως το κλίμα της Ξάνθης είναι υγιεινό, το νερό επίσης ελέγχεται συχνά, ο αέρας καθαρός επίσης, οι Ξανθιώτες φιλόξενοι και γλεντζέδες. Αυτά για την υλική πλευρά της υπόθεσης. Την άλλη, την ψυχολογική, σας κάνουμε γνωστό πως διαθέτουμε εξαιρετικούς γιατρούς…
-Περαστικά στους ανησυχούντες.
Γ.Δ.


Οι αποφάσεις έχουν κόστος
Το πρώτο μάθημα κατά την ενασχόληση με την πολιτική, τα κοινά, είναι αυτό που μαθαίνεις πως η όποια απόφασή σου έχει το κόστος της. Πότε θετικό, πότε αρνητικό. Μάλιστα είναι κανόνας. Όπως κανόνας είναι πως απαιτείται μεγάλη προσοχή, κυρίως, σε όσα γράφεις και λιγότερο σε όσα λες. Κι αυτό διότι τα γραπτά μένουν, τα λόγια φεύγουν.
Ο σύντροφος όμως που με δημόσιο λόγο που έγινε και γραφή, έθιξε πρόσωπα δημοτικής παράταξης, όφειλε να είναι προσεκτικός ή να χρησιμοποιήσει άλλο λεξιλόγιο.
Προσωπικά είμαι εναντίον των μηνύσεων. Κυρίως των πολιτικών, αυτοδιοικητικών σε βάρος δημοσιογράφων και εφημερίδων. Όμως ο καθένας που θεωρεί πως υβρίζεται, έχει το νομικό δικαίωμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Έτσι, ο μηνυόμενος αναλαμβάνει το κόστος των λόγων του. Η απόφασή του έχει κόστος και μάλιστα σοβαρό.
Γ.Δ.


Μεγάλο όνομα, μεγάλες προσδοκίες
«Επιστήμης και Πολιτισμού» λοιπόν το όνομα αυτού. Ένα όνομα που άργησε να δοθεί τριάντα χρόνια και για το οποίο δούλεψαν 3 δήμαρχοι για να τελειώσει.
Τέλος πάντων, το κτίριο τελείωσε, έγιναν τα βαφτίσια του, κόπηκε η κορδέλα του και όλοι όσοι το είδαν χάρηκαν που αναδείχτηκε και συμπλήρωσε μια ξεχωριστή ψηφίδα στην ομορφιά του Παραδοσιακού Οικισμού.
Από δω και πέρα λοιπόν μένει να δούμε τον «βηματισμό»  του κτιρίου, τον ρόλο που καλείται να παίξει στον χώρο της Επιστήμης και του Πολιτισμού.
Οι Ξανθιώτες, παλαιοί και νέοι, εύχονται να το δουν με σταθερή περπατησιά στο χρόνο, πάντα υπέρ των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών. Είθε να δούμε καλές ημέρες με σημαντικό έργο.
Γ.Δ.


Ζητά από τους πολίτες
Το σενάριο είναι γνωστό. Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θέλει δε να το εφαρμόσει αυτό μέσω μιας ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που θα ελέγχει εάν η απόδειξη είναι σωστή ή μαϊμού που έκοψε η επιχείρηση.
Ακούστε και τη συνέχεια παρακαλώ και βγάλτε συμπέρασμα.
Οι πολίτες θα βλέπουν εάν ο ΦΠΑ καταλήγει στα δημόσια έσοδα ή στις τσέπες των παρανομούντων. Ως επιβράβευση δε θα εισπράττουν μέρος του προστίμου που θα επιβληθεί στον παράνομο επιχειρηματία.
Λοιπόν, αν όλη αυτή η ιστορία υλοποιηθεί, τότε θα σημάνει πως οι Έλληνες έχουν αλλάξει, γίναν Ευρωπαίοι.
Προσωπικά πιστεύω πως και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Να μου το θυμηθείτε.
Γ.Δ.


Η χαρά του Καραγκιόζη
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την παράσταση Καραγκιόζη στην αυλή του Λυκείου Ελληνίδων με καραγκιοζοπαίκτη τον Απόστ. Δομτσίδη. Λοιπόν έχω να καταθέσω με ιδιαίτερη συγκίνηση κάποια πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα η προσέλευση παιδιών και γονιών αυτών κυρίως των μαμάδων. Δεύτερο με εντυπωσίασε το ενδιαφέρον των παιδιών και η συμμετοχή τους στα δρώμενα με φωνές, γέλια, χειροκροτήματα. Τρίτο διαπίστωσα και το ενδιαφέρον των γονιών. Κάποιοι, τους άκουσα, ζωντανή παράσταση δεν είχαν γνωρίσει πριν και απόλαυσαν απόλυτα την ευκαιρία που τους δόθηκε.
Τελευταίο άφησα το ταλέντο του Δομτσίδη στο παίξιμο, τις έξυπνες ατάκες, τον όπου χρειαζόταν επίκαιρο λόγο, τον σωστό τρόπο στησίματος της σκηνής, τις φιγούρες των συμπρωταγωνιστών.
-Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά που δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό το απλό αλλά σημαντικό, η Χαρά του Καραγκιόζη.
Γ.Δ.


Μνήμες παλιές του Καραγκιόζη
Με την ευκαιρία λοιπόν θα μου επιτραπεί και μία σύντομη προσωπική αναφορά χρόνια πριν.
Στη γειτονιά του πατρικού σπιτιού και στην αυλή του, θυμάμαι πως με την ανοχή και τη βοήθεια της μητέρας μου που μας είχε παραχωρήσει ένα σεντόνι, μαζευόμασταν και παίζαμε καραγκιόζη.
Τεντώναμε το σεντόνι, ανάβαμε τα κεριά και ζωντανά αρχίζαμε μια αυτοσχεδιαζόμενη παράσταση, οι δυο-τρεις καραγκιοζοπαίκτες.
Αργότερα τον αυτοσχεδιασμό αντικατέστησε ένα βιβλιαράκι με τους διαλόγους του έργου.
Τα γειτονόπουλα, αγόρια και κορίτσια, κάθονταν πάνω σε παλιές κουρελούδες.
Ήταν μια μυσταγωγία, ήταν δημιουργία, ήταν ο Καραγκιόζης μας. Που ήταν χαρτονένιος όπως και οι υπόλοιπες φιγούρες.
Ήταν ο δικός μας Καραγκιόζης εκείνων των χρόνων της αγνότητας και των ονείρων, της φτωχικής ζωής, της αγάπης και της πολλής δουλειάς όλων, μικρών παιδιών και γονιών.
Ήρωάς μας δε, αρχικά ο πανέξυπνος και ετοιμόλογος Καραγκιόζης…
Γ.Δ.


Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι πια εδώ
Απεβίωσε στα 96 της χρόνια η Βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στο θεσμό της Μοναρχίας. Είναι η μακροβιότερη Βασίλισσα αφού Σχεδόν τρεις γενιές έζησαν θωρώντας τη βασίλισσα. Κέρδισε τη λατρεία όσων πιστεύουν στον θεσμό της βασιλείας, αλλά κέρδισε την προσοχή, ίσως και τον σεβασμό και όσων είναι αντίθετοι. Η Ελισάβετ Β’ υπηρέτησε ένα θεσμό αποδυναμωμένο όπως καθετί χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στην εποχή μας και κατάφερε να διατηρήσει την αίγλη του παρελθόντος, σε μια χώρα δημοκρατική και πρωτοπόρα στους θεσμούς όπως η Βρετανία. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί οι Βρετανοί την αγάπησαν τόσο.
Στην πορεία της ζωής της μετατράπηκε σχεδόν σε ένα αξιοθέατο της Βρετανίας, μια μορφή που ταυτίστηκε με τη χώρα και την προσδίδει κύρος και σταθερότητα. Καμία άλλη βασίλισσα της σύγχρονης εποχής δεν έχει καταφέρει να πάρει τόσο μυθικές διαστάσεις, όσο αυτή.
Μαζί της φεύγει μια ολόκληρη εποχή.
Μ.Ξ.


 

Ψευτοεκλογικά…

Έκπληξη επιφύλαξαν οι ψευτοεκλογές στα τεμένη χθες για την ανάδειξη ψευτομουφτή. Μπορεί ο Μουσταφά Κάμο να θεωρήθηκε αουτσάιντερ ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπερίσχυσε σε πολλά τεμένη της ορεινής περιοχής έναντι του συνυποψηφίου του Μουσταφά Τράμπα που θεωρούνταν εξ’ αρχής ο «εκλεκτός». Μπορεί τελικά να υπερίσχυσε ο Τράμπα όπως ανακοίνωσε η Γνωμοδοτική Επιτροπή αλλά ήταν έκπληξη η αποδοχή του Κάμο, τόσο που έφερε αναστάτωση μήπως δεν βγει τελικά ο “εκλεκτός” του Προξενείου. Σ’ ότι αφορά τα παραλειπόμενα των ψευτοεκλογών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν Μπουρχάν δεν εθεάθη πουθενά μένοντας πιστός στα όσα δεσμεύτηκε ανασκευάζοντας την αρχική του δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα του, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ εθεάθη στο τέμενος στα Φίλια. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο πρώην υπουργός κ. Στάθης Γιαννακίδης με δήλωσή του διευκρίνιζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ  “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι σε παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Θράκη είναι σαφείς. Κανένας βουλευτής ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες “εκλογής μουφτή” που οργανώνει.”! Αν η συμμετοχή του Ζεϊμπέκ επιβεβαιωθεί πώς άραγε  θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …