Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Με θεματικές ιστορίας και παράδοσης «συστήνεται» το Λύκειο Ελληνίδων στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

Με θεματικές ιστορίας και παράδοσης «συστήνεται» το Λύκειο Ελληνίδων στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Θα «υποστηρίξει» την παρουσίαση συνολικά τριών εκθέσεων

Ευ. Στάντσιου: «Μέσα από τις εκθέσεις θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την παράδοση υπό το πρίσμα μίας πιο σύγχρονης ματιά!»

Το Λύκειο Ελληνίδων επιστρέφει δυναμικά στην κανονικότητα, μιας και προετοιμάζει μία σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης με διττό σκοπό: αφενός να εξάρει τον πολιτισμό και αφετέρου να κρατήσει «ζωντανή» την σχέση με την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Άλλωστε ,δεν είναι τυχαίο ότι οι εκθέσεις που θα «συστηθούν» έχουν ως αφετηρία και πηγή έμπνευσης την επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής!

Η Πρόεδρος του Λυκείου, Ευτέρπη Στάντσιου ενημέρωσε το «Ε» για το πρόγραμμα των εκθέσεων στις 31/8 και 2/9 στο πλαίσιο μίας επίσκεψης στις εγκαταστάσεις  του Λυκείου. Στη συνέχεια, η κα Στάντσιου ανέλαβε την ξενάγηση στον χώρο όπου τοποθετούνται παραδοσιακές στολές και αντικείμενα σημαντικής λαογραφικής και ιστορικής αξίας.

Π. Στάντσιου: «Το Λύκειο Ελληνίδων δίνει το παρών στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης με ποικιλία δράσεων για ενήλικες και παιδιά»

«ΦΡΑΝΤάless»: 22 πίνακες με επίκεντρο την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τη γυναικεία φιγούρα

Αρχικά, αναφερόμενη στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Νατάσας Μπαλτούνα «ΦΡΑΝΤάless» που θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα, δήλωσε: «Και το Λύκειο Ελληνίδων δίνει το δικό του παρών στις Γιορτές Παλιάς Πόλης υποστηρίζοντας μία ποικιλία δράσεων που αφορούν ενήλικες και παιδιά. Ξεκινά με τα εγκαίνια της Εκθέσεως ζωγραφικής της Νατάσας Μπαλτούνα ‘’ΦΡΑΝΤaless’’ στις 31/8. Ειδικότερα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής μιας και η φετινή χρονιά είναι επετειακή και αφορά αυτή την ιστορική πραγματικότητα. Επίσης, τοποθετεί στο επίκεντρο τη γυναίκα της ‘’καθ’ημάς Ανατολής’’. Πρόκειται για 22 πίνακες ,με τον αριθμό 22 να έχει συμβολική αξία, μιας και θυμίζει τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 με πρωταγωνιστές πρόσωπα και γυναίκες που αφήνουν την πατρίδα, τη Μικρά Ασία για να έρθουν στην πατρίδα, την Ελλάδα, τη μητρική. Βέβαια, είναι μία έκθεση στην οποία στα πρόσωπα των γυναικών απεικονίζεται η θλίψη, ο ξεριζωμός, η δυστυχία, αλλά κι η ελπίδα ότι στη νέα πατρίδα θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».

Παραδοσιακές φορεσιές-κειμήλια της πόλης

Κάνοντας μνεία στην έκθεση Παραδοσιακών ενδυμάτων που θα είναι «ανοιχτή» στο κοινό το διάστημα 31/8 έως 11/9, η πρόεδρος του Λυκείου δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Η ‘’Έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμάτων’’ είναι η μόνιμη έκθεση που υπάρχει .Στο εκθετήριο παραδοσιακών φορεσιών του Λυκείου Ελληνίδων(2ος όροφος) μπορεί κανείς να δει παραδοσιακές φορεσιές-κειμήλια. Συνεπώς, δίνεται η δυνατότητα τόσο στους Ξανθιώτες, όσο και  στους επισκέπτες να θαυμάσουν αυτόν τον πλούτο της παράδοσής μας».

«Εμπνεύσεις Γυναικών» με τις: Κατερίνα Δημητριάδου-Παπαδοπούλου ,Ανθή Κουρτίδου και Σοφία Ρώσσογλου

Τέλος, όσον αφορά τα εγκαίνια της έκθεσης «Εμπνεύσεις Γυναικών» στις 2/9 με πρωταγωνίστριες τρεις γυναίκες, «παιδιά» του Λυκείου, σημείωσε: «Επίσης, την Παρασκευή 2/9 στις 7 το απόγευμα έχουμε τα εγκαίνια μίας έκθεσης τριών μελών του Λυκείου. Αρχικά, η κυρία Κατερίνα Δημητριάδου-Παπαδοπούλου, θα παρουσιάσει κούκλες ντυμένες με παραδοσιακά ενδύματα με τίτλο:’ ’Χειροποίητες κούκλες με παραδοσιακά ρούχα’’. Άλλωστε, και στο παρελθόν είχαμε παρουσιάσει τη δουλειά της  και είχε αρέσει πολύ! Επιπροσθέτως, η κυρία Ανθή Κουρτίδου μέσα από τα κεντήματά της με τον τίτλο:’’ Την πόλη μου κεντώ’’ θα  αναδείξει κτίρια της Παλιάς Πόλης κυρίως. Οπότε συνάδει το αντικείμενο με το ύφος και τον σκοπό! Τέλος, η Σοφία Ρώσσογλου θα φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με το κόσμημα , το ’’χειροποίητο κόσμημα’’ με έμφαση στο παραδοσιακό. Λόγος γίνεται για γυναίκες που έχουν έμπνευση, ασχολούνται με διάφορες μορφές τέχνης και φυσικά το Λύκειο τις φιλοξενεί εδώ, αφού πάντα προσφέρει τον χώρο του για να αναδεικνύει δημιουργίες φιλότεχνων γυναικών που προβάλλουν-αναδεικνύουν την παράδοση μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού από τη σοπράνο Μάρα Κουτσαϊμάνη στο «Χατζιδάκειο»

Την Κυριακή 19 Μαΐου. Συνοδεύει η Ευαγγελία Γκουγκούλη και συμμετέχουν οι σπουδάστριες κλα…