Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Κομισιόν για τις τιμές στο ρεύμα

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Κομισιόν για τις τιμές στο ρεύμα

0

Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου -Τι ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν

«Έκτακτη παρέμβαση» και «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς (που) σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης «αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε τώρα σε μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ακριβής σύνθεση του σχεδίου παρέμβασης της Κομισιόν βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο πηγές της Επιτροπής δήλωσαν ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που είδε το Bloomberg News νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να αποφύγει νέα εκτίναξη της τιμής, σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι 27 να συζητήσουν το θέμα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών της ενέργεια. Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Γιόζεφ Σικέλα.

Η απόφαση για την συνάντηση, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να διαχειριστούν το νέο ράλι στις ενεργειακές τιμές που απειλεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά τους πλάνα και έχει αυξήσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης σε πολλές χώρες.

Εξάλλου, από τις 31 Αυγούστου, θα τεθεί σε ισχύ η νέα τριήμερη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, την οποία η Gazprom αποδίδει σε εργασίες συντήρησης και είναι εύλογο πως, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για το αν οι ροές θα αρχίσουν και πάλι, όπως και σε ποια ποσότητα, η αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης θα βρίσκεται στο «κόκκινο» πιέζοντας τις τιμές.

Πάνω από το φράγμα των 1000 ευρώ/MWh ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος. Οι γερμανικές τιμές αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από μια έντονη ενεργειακή κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως γράφει, το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά «από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25%», καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Η Γαλλία υποφέρει επίσης από περιορισμό στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…